Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VWS: 'Dansen met Janssen' niet besloten om storing in koeling

VWS: 'Dansen met Janssen' niet besloten om storing in koeling

DEN HAAG (ANP) - Het besluit afgelopen zomer om jongeren direct na één prik met het Janssen-vaccin al toe te laten in het nachtleven, heeft niets te maken met een storing in de koeling waar vaccins lagen opgeslagen. Dat zegt een ministeriewoordvoerster in reactie op een bericht van televisieprogramma Propaganda.

In de uitzending van donderdagavond wordt gesteld dat begin juni een lading vaccins dreigde te bederven door een storing in de koeling en dat daarom werd besloten ze aan jongeren te geven. Zo zouden de vaccins niet verloren gaan. Jongeren werden verder over de streep getrokken door ze in het vooruitzicht te stellen dat ze direct weer zouden kunnen uitgaan, aldus Propaganda. Per 26 juni ging het nachtleven weer open met toegangsbewijzen.

Maar de connectie tussen de kapotte koeling en 'dansen met Janssen' is er niet, aldus de woordvoerster van VWS. Volgens haar was er inderdaad begin juni een storing in een koelkast waar ongeveer 1200 vaccins lagen opgeslagen. Maar de opening van het nachtleven met toegangsbewijzen was pas op 26 juni. Zo lang zijn ongekoelde vaccins niet houdbaar, aldus de woordvoerder. De keuze werd bovenal gemaakt omdat de vakantie eraan kwam en het kabinet zorgen had dat jongeren dan de ziekte zouden oplopen.

Niet verloren gegaan

Volgens de zegsvrouw zijn de vaccins uit de kapotte koelkast niet verloren gegaan. De GGD waar de vaccins lagen opgeslagen, deed een oproep op sociale media om de prik te halen. Daar zaten volgens de VWS-woordvoerder jongeren tussen, maar ook ouderen. Jongeren konden toen nog direct een zogeheten 'groen vinkje' krijgen in de CoronaCheck-app, waarmee ze naar nachthoreca mochten. Na iedere volledige vaccinatie was het groene vinkje direct beschikbaar.

Dat werd teruggedraaid op 10 juli, nadat het openen van het nachtleven met toegangsbewijzen tot een explosie van besmettingen had geleid. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maakten later excuses voor de "inschattingsfout".

Meer uit Gezond

Ziekenhuis weg uit Zierikzee om personeelstekort en kosten

ZIERIKZEE (ANP) - Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (Adrz) vertrekt uit de Victoriakliniek in Zierikzee. Het verdwijnen van de vestiging daar hing al langer in de lucht en stuitte in de omgeving op grote kritiek. Er zit echter weinig anders op, aldus het Adrz op de eigen site, als gevolg van "onder andere structureel personeelstekort en oplopende financiële kosten".

13 uur geleden
Gezondheidsraad: coronaprik voor aanstaande moeders nu onnodig

DEN HAAG (ANP) - Aanstaande moeders hoeven, als het aan de Gezondheidsraad ligt, komend najaar geen coronaprik meer te halen. De raad adviseert voor zestigplussers, medische risicogroepen en zorgmedewerkers die contact hebben met kwetsbare patiënten wel een nieuwe injectie.

1 dag geleden
Verkoper afslankmiddelen bezorgt Deense economie extra groei

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Denemarken is in het laatste kwartaal van vorig jaar een stuk harder gegroeid dan eerder aangenomen. Dat komt vooral door het succes van farmaceut Novo Nordisk met de verkoop van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic.

1 dag geleden
Gezonder en duurzamer eten kan volgens studie voor hetzelfde geld

WAGENINGEN (ANP) - Gezonder en duurzamer eten hoeft niet duurder te zijn. RIVM-onderzoeker Reina Vellinga concludeert dat in een proefschrift waarmee ze woensdag promoveert aan Wageningen University & Research. Volgens haar onderzoek is klimaatvriendelijker en gezonder eten mogelijk voor kosten "vergelijkbaar met die van de huidige voedingspatronen". Dit geldt voor mensen uit alle sociaaleconomische groepen.

1 dag geleden
Aantal mazelenbesmettingen Eindhoven stijgt licht verder, naar 28

EINDHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen in Eindhoven en omstreken is in de afgelopen week nog licht gestegen, van 21 naar 28. Alle gevallen zijn te herleiden tot de "al bekende lokale uitbraak" in Eindhoven, laat de GGD weten. De gezondheidsdienst noemt de lichte stijging "nog steeds in de lijn der verwachting".

2 dagen geleden
Wakker Dier: steeds meer verpakkingen met recepten zonder vlees

AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier ziet tot haar vreugde dat steeds meer merken recepten op verpakkingen zetten waarin geen vlees bij de ingrediënten staat. "Deze merken inspireren de consument en laten zien dat je niet elke dag ouderwets met vlees hoeft te koken", zegt Wakker Dier.

2 dagen geleden
Speciaal platform over medicijnen voor aanstaande moeders

NIJMEGEN (ANP) - Drie van de vier aanstaande moeders gebruiken medicijnen, maar over de doseringen voor juist deze groep bestaan vaak veel vragen. In bijsluiters blijft het nogal eens bij de mededeling "niet gebruiken bij zwangerschap". Het Radboudumc, Moeders van Morgen, Bijwerkingencentrum Lareb en Maastricht UMC+ willen daarom beschikbare info aanbieden op een speciaal platform.

3 dagen geleden