Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VWS: 'Dansen met Janssen' niet besloten om storing in koeling

VWS: 'Dansen met Janssen' niet besloten om storing in koeling

DEN HAAG (ANP) - Het besluit afgelopen zomer om jongeren direct na één prik met het Janssen-vaccin al toe te laten in het nachtleven, heeft niets te maken met een storing in de koeling waar vaccins lagen opgeslagen. Dat zegt een ministeriewoordvoerster in reactie op een bericht van televisieprogramma Propaganda.

In de uitzending van donderdagavond wordt gesteld dat begin juni een lading vaccins dreigde te bederven door een storing in de koeling en dat daarom werd besloten ze aan jongeren te geven. Zo zouden de vaccins niet verloren gaan. Jongeren werden verder over de streep getrokken door ze in het vooruitzicht te stellen dat ze direct weer zouden kunnen uitgaan, aldus Propaganda. Per 26 juni ging het nachtleven weer open met toegangsbewijzen.

Maar de connectie tussen de kapotte koeling en 'dansen met Janssen' is er niet, aldus de woordvoerster van VWS. Volgens haar was er inderdaad begin juni een storing in een koelkast waar ongeveer 1200 vaccins lagen opgeslagen. Maar de opening van het nachtleven met toegangsbewijzen was pas op 26 juni. Zo lang zijn ongekoelde vaccins niet houdbaar, aldus de woordvoerder. De keuze werd bovenal gemaakt omdat de vakantie eraan kwam en het kabinet zorgen had dat jongeren dan de ziekte zouden oplopen.

Niet verloren gegaan

Volgens de zegsvrouw zijn de vaccins uit de kapotte koelkast niet verloren gegaan. De GGD waar de vaccins lagen opgeslagen, deed een oproep op sociale media om de prik te halen. Daar zaten volgens de VWS-woordvoerder jongeren tussen, maar ook ouderen. Jongeren konden toen nog direct een zogeheten 'groen vinkje' krijgen in de CoronaCheck-app, waarmee ze naar nachthoreca mochten. Na iedere volledige vaccinatie was het groene vinkje direct beschikbaar.

Dat werd teruggedraaid op 10 juli, nadat het openen van het nachtleven met toegangsbewijzen tot een explosie van besmettingen had geleid. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maakten later excuses voor de "inschattingsfout".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

VS willen snel beginnen met vaccinatie kinderen 5 tot 11 jaar

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn klaar om vanaf volgende maand kinderen van 5 tot 11 jaar te vaccineren tegen het coronavirus. Als de betrokken instanties hun goedkeuring aan een vaccin geven, willen de autoriteiten er zo snel mogelijk mee beginnen, maakte het Witte Huis bekend.

2 uur geleden
Voor het eerst sinds juli meer dan 4000 coronagevallen in één dag

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft afgelopen etmaal 4609 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is de eerste keer sinds eind juli dat het aantal nieuwe gevallen op één dag boven de 4000 uitkomt.

2 uur geleden
650 coronapatiënten in ziekenhuizen, ook weer mensen verplaatst

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 650 coronapatiënten, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 33 meer dan dinsdag. Woensdag werden tot dusver 5 coronapatiënten verplaatst naar een andere regio met behulp van het LCPS, van wie 2 ic-patiënten.

3 uur geleden
Experts willen mondkapje terug in strijd tegen corona

LEIDEN (ANP) - Nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Nederland toeneemt, zou de overheid moeten overwegen om mondkapjes weer verplicht te maken in binnenruimten, vinden meerdere specialisten. "Er is veel bewijs dat mondkapjes helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan", zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum.

3 uur geleden
LCPS begint woensdag weer met spreiding van coronapatiënten

ZEIST (ANP) - Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begint woensdag weer met de landelijke spreiding van coronapatiënten vanwege druk op de ziekenhuizen. Met het ontlasten van de regio's met de meeste coronapatiënten hoopt het LCPS de zorg overal toegankelijk te houden. In totaal liggen dinsdag 617 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis.

22 uur geleden
Twee vaccindoses nodig na herstel van Covid-19 voor bezoek aan VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten blijven buitenlanders weren die zijn hersteld van Covid-19 en daarna één dosis van de coronavaccins van Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebben gekregen. In de Europese Unie geldt deze groep over het algemeen wel als volledig gevaccineerd, maar het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) kijkt daar anders tegenaan.

1 dag geleden
FNV: grootste actie ooit in academische ziekenhuizen

DEN HAAG (ANP) - De "grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen" is op handen, meldt de FNV. Medewerkers van alle acht de universitaire ziekenhuizen doen mee aan de reeds aangekondigde demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden op dinsdag 26 oktober.

1 dag geleden