Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VWS: 'Dansen met Janssen' niet besloten om storing in koeling

VWS: 'Dansen met Janssen' niet besloten om storing in koeling

DEN HAAG (ANP) - Het besluit afgelopen zomer om jongeren direct na één prik met het Janssen-vaccin al toe te laten in het nachtleven, heeft niets te maken met een storing in de koeling waar vaccins lagen opgeslagen. Dat zegt een ministeriewoordvoerster in reactie op een bericht van televisieprogramma Propaganda.

In de uitzending van donderdagavond wordt gesteld dat begin juni een lading vaccins dreigde te bederven door een storing in de koeling en dat daarom werd besloten ze aan jongeren te geven. Zo zouden de vaccins niet verloren gaan. Jongeren werden verder over de streep getrokken door ze in het vooruitzicht te stellen dat ze direct weer zouden kunnen uitgaan, aldus Propaganda. Per 26 juni ging het nachtleven weer open met toegangsbewijzen.

Maar de connectie tussen de kapotte koeling en 'dansen met Janssen' is er niet, aldus de woordvoerster van VWS. Volgens haar was er inderdaad begin juni een storing in een koelkast waar ongeveer 1200 vaccins lagen opgeslagen. Maar de opening van het nachtleven met toegangsbewijzen was pas op 26 juni. Zo lang zijn ongekoelde vaccins niet houdbaar, aldus de woordvoerder. De keuze werd bovenal gemaakt omdat de vakantie eraan kwam en het kabinet zorgen had dat jongeren dan de ziekte zouden oplopen.

Niet verloren gegaan

Volgens de zegsvrouw zijn de vaccins uit de kapotte koelkast niet verloren gegaan. De GGD waar de vaccins lagen opgeslagen, deed een oproep op sociale media om de prik te halen. Daar zaten volgens de VWS-woordvoerder jongeren tussen, maar ook ouderen. Jongeren konden toen nog direct een zogeheten 'groen vinkje' krijgen in de CoronaCheck-app, waarmee ze naar nachthoreca mochten. Na iedere volledige vaccinatie was het groene vinkje direct beschikbaar.

Dat werd teruggedraaid op 10 juli, nadat het openen van het nachtleven met toegangsbewijzen tot een explosie van besmettingen had geleid. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maakten later excuses voor de "inschattingsfout".

Meer uit Gezond

EMA: herhaalprikken corona ook geschikt voor ongevaccineerden

AMSTERDAM (ANP) - De coronavaccins van Pfizer en Moderna die nu gebruikt worden als herhaalprik, kunnen ook ingezet worden als basisvaccinatie tegen het virus, concludeert de Europese medicijnwaakhond EMA. De vaccins zijn aangepast zodat ze beter werken tegen de omikronvariant van het virus.

6 uur geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft laag, daalt niet meer

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer. Het aantal bevestigde besmettingen is nu stabiel op een laag niveau.

8 uur geleden
Patiëntenorganisaties: advies kinderhartchirurgie teleurstellend

HAARLEM (ANP) - Meerdere patiëntenorganisaties voor mensen met een hartaandoening zijn "teleurgesteld" over het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de concentratie van de zorg voor kinderen die een hartoperatie moeten ondergaan. Het voorstel van de NZa om de zorg te verdelen in een noordelijke en zuidelijke regio noemen de organisaties "onwenselijk".

8 uur geleden
Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij. De Kamer vindt dat nodig omdat een op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leeft soms geen tampons of maandverband kunnen betalen.

10 uur geleden
Ook senaat stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts. Een ruime meerderheid steunde een initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, dat was ingediend door D66, VVD, PvdA en GroenLinks.

10 uur geleden
Medische centra positief over NZa-advies kinderhartchirurgie

LEIDEN/AMSTERDAM (ANP) - De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn blij met de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van die plannen maakte. De NZa stelt een scenario voor waarbinnen de zorg niet alleen in het midden van het land wordt uitgevoerd, maar in een noordelijke en zuidelijke regio verdeeld zou worden.

11 uur geleden
Kuipers: begin 2023 definitief besluit over kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) neemt begin 2023 een besluit over het openblijven of sluiten van de verschillende afdelingen voor kinderhartchirurgie. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gewaarschuwd dat de voorgenomen sluiting van een aantal hartafdelingen "kan leiden tot een sluiting van de kinder-intensivecareafdeling en een risico zijn voor de regionale beschikbaarheid van de acute zorg".

12 uur geleden