Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VWOV: cao-bod streekvervoer blijft staan, ondanks stakingsdreiging

VWOV: cao-bod streekvervoer blijft staan, ondanks stakingsdreiging

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) geeft vakbonden FNV en CNV tot en met dinsdag de tijd om te reageren op haar laatste cao-voorstel voor het streekvervoer. Dat behelst onder meer een loonsverhoging van 8 procent voor dit jaar. Daarmee reageert de VWOV op de ultimatums van de bonden. Als hun eisen niet worden ingewilligd, gaan ze over tot een meerdaagse landelijke staking. Als de bonden niet reageren op het cao-bod, dan vervalt het, zegt de VWOV, en beginnen de onderhandelingen van voren af aan.

Het voorstel van VWOV heeft betrekking op de grootste cao in het streekvervoer waaronder zo’n 13.000 werknemers vallen, vooral buschauffeurs. "Ons cao-voorstel is bovengemiddeld hoog", legt VWOV-voorzitter Fred Kagie uit. Hij wijst erop dat de sector na twee coronajaren geen reserve heeft. "Dit is de grens van het haalbare. We vragen bonden met nadruk om hiervoor niet weg te lopen, maar om onze werknemers deze stappen te gunnen en te gaan voor rust in onze branche en zekerheid voor de reizigers", aldus Kagie.

FNV en CNV dreigden woensdag met een landelijke staking in het streekvervoer voor de duur van vijf dagen. Tenzij de VWOV in zou gaan op de cao-eisen van beide bonden. Zo eist het CNV onder meer een stevige loonsverhoging en een aanpak van de hoge werkdruk onder personeel. Het liefst ziet de bond bijvoorbeeld extra tijd voor buschauffeurs om een warme maaltijd te nuttigen tijdens een late dienst. Het ultimatum dat FNV en CNV stelden loopt maandag af.

Regeling oudere werknemers

In het voorstel is ook een regeling opgenomen waardoor oudere werknemers in het streekvervoer voor 60 procent gaan werken tegen 80 procent van hun salaris. Ondertussen bouwen zij 100 procent pensioen op. "Werknemers staan hierom te springen. Juist ook om werkdruk te verlagen voor veel oudere collega’s", denkt Kagie.

De voorzitter denkt bovendien dat het voorstel van de werkgevers nauwelijks is besproken binnen FNV en CNV. Zo zou de FNV niets hebben besproken, en meteen over zijn gegaan tot staken. Ook het CNV heeft het voorstel niet aan de leden voorgelegd, meldt Kagie, maar enkel gevraagd naar hun actiebereidheid. "Zo blokkeren ze een enorme stap in de arbeidsvoorwaarden voor de hele sector. Dat vinden we onverantwoordelijk."

Bal ligt bij VWOV

Volgens CNV-bestuurder Evert Jan van de Mheen gaat zijn bond niet in op het voorstel en ligt de bal nog altijd bij VWOV. "De vervoerders hebben tot maandag de tijd om in te gaan op ons ultimatum. Doen zij dat niet, dan gaan we staken. We hopen dat de werkgevers wijzer zijn dat het zover te laten komen."

Meer uit Binnenland

Brandweer redt een van twee drenkelingen uit Maas bij Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De brandweer heeft zondagmiddag een drenkeling uit het water van de Maas bij Borgharen gehaald, vlakbij Maastricht. De drenkeling zat samen met een tweede persoon op een bootje, dat rond 13.30 uur ter hoogte van de Sluisdijk omsloeg.

13 minuten geleden
Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

1 uur geleden
Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

3 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

3 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

4 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

5 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

10 uur geleden