Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VW en Foxconn houden fabrieken open in lockdownstad Chengdu

VW en Foxconn houden fabrieken open in lockdownstad Chengdu

CHENGDU (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen en de Taiwanese Apple-partner Foxconn houden hun fabrieken in Chengdu draaiende tijdens de coronalockdown in de Chinese miljoenenstad. De medewerkers van automaker VW, die samen met zijn lokale partner China FAW Group een fabriek heeft in de stad, blijven via een zogeheten gesloten systeem op het bedrijfsterrein en mogen geen contact hebben met buitenstaanders.

Ook Foxconn, dat de iPhone en andere apparaten van het Amerikaanse techbedrijf Apple maakt, past deze methode toe om de productie in de stad tijdens de lockdown voort te zetten. De methode werd voor het eerst gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen in Peking als een manier om atleten en ondersteunend personeel gescheiden te houden van de rest van de bevolking. Het gesloten systeem vereist doorgaans dat bedrijven alleen personeel mogen inzetten dat op het fabrieksterrein verblijft en regelmatig wordt getest op het coronavirus.

Tijdens eerdere lockdowns in Shanghai mochten bedrijven ook open blijven door middel van zo'n gesloten systeem. Onder meer een fabriek van Tesla kon op die manier blijven produceren. Fabrieken die geen eigen woonruimte voor werknemers hadden richtten een deel van de fabrieksruimte in als slaapplaats, waarbij arbeiders ook op de grond zouden hebben geslapen.

Economisch centrum

Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan en is een belangrijk economisch centrum. De stad is een belangrijk centrum voor industriebedrijven als de Chinese autobouwer Geely en de Japanse autoproducent Toyota. De fabriek in Sichuan van het Zweedse automerk Volvo Cars, dat eigendom is van Geely, heeft de productie opgeschort vanwege de lockdown. De twee fabrieken van het Japanse Hitachi in Chengdu, waar liften en roltrappen worden gemaakt, hebben de productie op last van de Chinese autoriteiten teruggeschroefd.

De inwoners van Chengdu zitten sinds donderdag in een lockdown en worden de komende dagen massaal getest op het coronavirus. Het is onduidelijk of de lockdown wordt opgeheven als de testcampagne in de loop van zondag is afgerond. De economische schade is afhankelijk van de duur van de lockdown. De stad, die afgelopen weken al werd getroffen door extreme droogte en overstromingen, is goed voor 1,7 procent van het bruto binnenlands product van China.

Meer uit Financieel

Handel aandeel NN kort stilgelegd na koersklap om 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.

30 minuten geleden
Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

1 uur geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

1 uur geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

2 uur geleden
Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

2 uur geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

3 uur geleden
McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

4 uur geleden