
VVN 'positief verrast' dat politiek fatbikeprobleem wil aanpakken
AMERSFOORT (ANP) - Veilig Verkeer Nederland (VVN) is "positief verrast" dat er een brede meerderheid is in de Tweede Kamer voor een helmplicht en minimumleeftijd van 14 jaar voor fatbikes. De organisatie is vooral "erg blij" dat de politiek de ontstane ophef over de fatbikes heeft opgepakt. "Nu is het afwachten hoe de plannen gaan uitpakken en hoe het land reageert", aldus een woordvoerster van VVN.
Overigens had de organisatie liever een minimumleeftijd gezien van 16 jaar, omdat VVN "niet zeker weet" of deze leeftijdsgrens iets gaat uithalen. Het probleem ligt volgens de organisatie namelijk niet alleen bij kinderen onder de 14 jaar. Wel zou hiermee het probleem van het gebruik van fatbikes bij het Nationaal VVN Verkeersexamen opgelost zijn, legt de woordvoerster uit. Eerder gaf de organisatie al aan dat fatbikes niet toegestaan zijn bij het verkeersexamen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8.
VVN is ook geen voorstander van de helmplicht, omdat er daardoor niet minder ongelukken gebeuren. Wel ziet de organisatie graag dat zoveel mogelijk mensen op een e-bike een helm dragen, omdat dit de kans op ernstig letsel verkleint. Volgens de woordvoerster dient een helmplicht ook als "ontmoedigingsbeleid" en is het "fijn en goed" dat de maatregel makkelijk te handhaven is.
Ook de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst laat weten blij te zijn met de Kamermeerderheid. "Een duidelijke opdracht voor de minister om snel hiermee aan de slag te gaan", aldus Van der Horst. "Want hoe langer we wachten, hoe meer ongelukken en kinderen die zichzelf en anderen kunnen verwonden met blijvende gevolgen." Eerder bood Amsterdam samen met bijna vijftig gemeenten, artsen, VeiligheidNL en de Fietsersbond een petitie aan voor maatregelen tegen fatbikes.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
16 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.
18 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".
32 minuten geledenDELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
6 uur geleden