Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVN is bezorgd over 'fors aantal verkeersdoden' in 2019

VVN is bezorgd over 'fors aantal verkeersdoden' in 2019

AMERSFOORT (ANP) - Het aantal doden dat vorig jaar in het verkeer is gevallen, is nog steeds fors. "Het is het aantal inzittenden van twee Boeings. Omdat het geleidelijk gebeurt, valt het niet zo op, maar alles bij elkaar gaat het nog steeds om een fors aantal doden en dat is zorgelijk. Er is nog heel veel werk aan de winkel", zegt een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland woensdag in een reactie op de cijfers van het CBS over het totale aantal verkeersslachtoffers in 2019.

Vorig jaar eisten verkeersongevallen 661 levens, zeventien minder dan in 2018. Opvallend is dat een kwart meer twintigers en dertigers omkwamen in het verkeer. Omdat de toedracht onbekend is, is het volgens de VVN-woordvoerder "altijd een beetje gissen" naar de oorzaken. De toename onder jonge mensen kan volgens hem te maken hebben met drugs en alcohol, zegt hij. "En lachgas, dat tegenwoordig in zwang is." Afleiding is volgens de woordvoerder ook een welbekend thema. "Dat speelt meer bij de jongere groep dan bij de oudere." Daarnaast zit overmoedigheid er nog sterk in bij 20-jarigen, aldus de zegsman.

Dat het totaalaantal fietsdoden is gedaald, komt mogelijk door het vorig jaar ingevoerde appverbod, denkt hij. "Maar ook dat is weer gissen. Onderzoek leert ons wat er precies aan de hand is, zodat wij de juiste stappen kunnen zetten." De helft van de verkeersdoden was 60 jaar of ouder. "Bij ouderen gaat het vaak om ongelukken met de fiets. Dat heeft te maken met balans houden, in combinatie met verhoogde kwetsbaarheid."

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

1 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

3 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

4 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

4 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

4 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

10 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

10 uur geleden