Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

DEN HAAG (ANP) - Veel actieve VVD'ers en lokale VVD-fracties zijn ontevreden over het asielbeleid van het kabinet. Een aantal liberalen vindt dat er een strenger asielbeleid moet komen, zoals een asielstop. De VVD'ers hebben geen goed woord over voor de inbreuk op de lokale autonomie, zoals nu in Tubbergen gebeurt.

Zo blijkt er brede steun voor een brief van achttien VVD-fracties uit Limburgse gemeenten aan de liberale Tweede Kamerfractie. Aanleiding was het nieuws dat staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel (ook VVD) vergunningen gaat verlenen voor opvanglocaties als gemeenten dit zelf weigeren te doen. Een hotel in Tubbergen was daarvan het eerste voorbeeld.

"Ga niet dreigen met dwang. Het is ons in het verkeerde keelgat geschoten dat het kabinet op deze manier de lokale autonomie om zeep wil helpen", zegt Teun Heldens. Hij is VVD-fractievoorzitter in de gemeente Peel en Maas en nam vorige week het initiatief voor de brief. Daarin pleiten de fracties voor het beperken van de asielstroom, bijvoorbeeld via een asielstop.

Verontwaardigde berichten

Nu partijgenoot Van der Burg dinsdagavond Tubbergen als eerste gemeente heeft gepasseerd, wordt Heldens naar eigen zeggen overstelpt door verontwaardigde berichten van VVD'ers uit het hele land. Op sociale media roeren veel voorzitters van lokale VVD-fracties zich. "Waardeloos", klinkt het, en "walgelijk".

Volgens Eddie Förster, VVD-fractievoorzitter in Breda, is het logisch dat zijn partij compromissen moet sluiten in de landelijke coalitie, ook op het gebied van asiel. "Maar dit ligt wel heel ver af van hoe ik het liefst zie dat we met asiel omgaan", aldus het raadslid. Hij vindt bovendien dat het kabinet "zelf niet voldoende in staat is geweest de instroom te beperken en het probleem nu over de schutting bij gemeenten gooit".

Asielstop

Ook Förster wil dat het kabinet meer doet om kansloze asielzoekers uit veilige landen als Marokko en Tunesië sneller het land uit te zetten. "Het kabinet gaat creatief om met regels om opvang te regelen, maar waar is die creativiteit als het gaat om het uitzetten van veiligelanders? Die houden plekken bezet." Daarnaast bepleit hij een asielstop, "desnoods tijdelijk".

"Een asielstop is geen taboe voor de VVD", zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans die namens de partij in de Tweede Kamer het woord voert over asiel. Hij snapt "het ongemak en de ontevredenheid" van partijgenoten, maar zegt zich geen zorgen te maken over de onrust binnen zijn partij.

Wat de landelijke VVD betreft moet het kabinet de asielstroom linksom of rechtsom beperken, uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten en asielzoekers op een fatsoenlijke manier onderdak geven, zegt ook Sophie Hermans, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. "Op deze punten verwacht ik actie van het kabinet." Ze noemt het "vreselijk" dat Nederland in een situatie zit waar het kabinet gemeenten moet dwingen om asielzoekers op te vangen. Maar het kabinet heeft volgens de VVD-Kamerfractie geen alternatieven.

Meer uit Politiek

Kamer wil opheldering over verdwenen rapport Defensie

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van Defensie over een verdwenen rapport uit 2010 waarin melding wordt gemaakt van mogelijke oorlogsmisdaden door Australische militairen in Afghanistan. SP en D66 hebben inmiddels vragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren (Defensie).

1 uur geleden
Inspecteur 'overrompeld': NAM zat bij gesprek met minister Kamp

DEN HAAG (ANP) - Bij het gesprek waarin het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) minister Henk Kamp in 2016 wilde bijpraten over het gaswinningsadvies, waren ook de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) en moederbedrijven Shell en ExxonMobil aanwezig. Dat verklaart toenmalig inspecteur-generaal Harry van der Meijden tegenover de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt. Van der Meijden was door de aanwezigheid van de gasmaatschappijen "overrompeld", zegt hij.

2 uur geleden
Kamer tegen wettelijk vastleggen NAVO-norm voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt niets voor een voorstel om wettelijk vast te leggen dat tenminste 2 procent van het bruto nationaal inkomen, de zogeheten de NAVO-norm, moet worden besteed aan Defensie. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

2 uur geleden
Branchevereniging olie en gas zat bij sollicitatie toezichthouder

DEN HAAG (ANP) - De baas van de branchevereniging voor olie- en gasbedrijven was aanwezig bij het sollicitatiegesprek van Harry van der Meijden voor de functie van Inspecteur-generaal der Mijnen. Van der Meijden zelf verklaarde tegenover de parlementaire enquêtecommissie dat bij zijn sollicitatie niet alleen topambtenaren zaten, maar ook Jo Peters, toenmalig secretaris-generaal van NOGEPA (Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie).

3 uur geleden
Jetten: energiefirma moet prijsstijging nu al tijdig aankondigen

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten wil dat alle energiebedrijven zich "per direct" houden aan de wettelijke termijn van dertig dagen voor het informeren van hun klanten over aanstaande tariefwijzigingen. De toezegging van Eneco dat het zich vanaf 1 november aan de wet houdt, vindt hij onvoldoende, zegt hij tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Italiaanse media melden hartelijk gesprek Meloni en Draghi

ROME (ANP/AFP) - De winnaar van de Italiaanse parlementsverkiezingen, Giorgia Meloni, heeft volgens Italiaanse media een heel hartelijk telefoongesprek gehad met premier Mario Draghi. De twee zouden over de opvolging en economische prioriteiten hebben gepraat. De conservatieve en nationalistische Meloni wordt mogelijk de eerste vrouwelijke premier van Italië.

4 uur geleden
Paul van Meenen gaat D66-lijst Eerste Kamer trekken

DEN HAAG (ANP) - D66-leden hebben Tweede Kamerlid Paul van Meenen gekozen tot nieuwe lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar. Dat heeft de partij bekendgemaakt. Huidig Eerste Kamerlid Carla Moonen had zich ook kandidaat gesteld. Van Meenen is bekend in de partij omdat hij jarenlang het woord voerde op het voor D66 belangrijke onderwerp onderwijs.

4 uur geleden