Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

DEN HAAG (ANP) - Veel actieve VVD'ers en lokale VVD-fracties zijn ontevreden over het asielbeleid van het kabinet. Een aantal liberalen vindt dat er een strenger asielbeleid moet komen, zoals een asielstop. De VVD'ers hebben geen goed woord over voor de inbreuk op de lokale autonomie, zoals nu in Tubbergen gebeurt.

Zo blijkt er brede steun voor een brief van achttien VVD-fracties uit Limburgse gemeenten aan de liberale Tweede Kamerfractie. Aanleiding was het nieuws dat staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel (ook VVD) vergunningen gaat verlenen voor opvanglocaties als gemeenten dit zelf weigeren te doen. Een hotel in Tubbergen was daarvan het eerste voorbeeld.

"Ga niet dreigen met dwang. Het is ons in het verkeerde keelgat geschoten dat het kabinet op deze manier de lokale autonomie om zeep wil helpen", zegt Teun Heldens. Hij is VVD-fractievoorzitter in de gemeente Peel en Maas en nam vorige week het initiatief voor de brief. Daarin pleiten de fracties voor het beperken van de asielstroom, bijvoorbeeld via een asielstop.

Verontwaardigde berichten

Nu partijgenoot Van der Burg dinsdagavond Tubbergen als eerste gemeente heeft gepasseerd, wordt Heldens naar eigen zeggen overstelpt door verontwaardigde berichten van VVD'ers uit het hele land. Op sociale media roeren veel voorzitters van lokale VVD-fracties zich. "Waardeloos", klinkt het, en "walgelijk".

Volgens Eddie Förster, VVD-fractievoorzitter in Breda, is het logisch dat zijn partij compromissen moet sluiten in de landelijke coalitie, ook op het gebied van asiel. "Maar dit ligt wel heel ver af van hoe ik het liefst zie dat we met asiel omgaan", aldus het raadslid. Hij vindt bovendien dat het kabinet "zelf niet voldoende in staat is geweest de instroom te beperken en het probleem nu over de schutting bij gemeenten gooit".

Asielstop

Ook Förster wil dat het kabinet meer doet om kansloze asielzoekers uit veilige landen als Marokko en Tunesië sneller het land uit te zetten. "Het kabinet gaat creatief om met regels om opvang te regelen, maar waar is die creativiteit als het gaat om het uitzetten van veiligelanders? Die houden plekken bezet." Daarnaast bepleit hij een asielstop, "desnoods tijdelijk".

"Een asielstop is geen taboe voor de VVD", zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans die namens de partij in de Tweede Kamer het woord voert over asiel. Hij snapt "het ongemak en de ontevredenheid" van partijgenoten, maar zegt zich geen zorgen te maken over de onrust binnen zijn partij.

Wat de landelijke VVD betreft moet het kabinet de asielstroom linksom of rechtsom beperken, uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten en asielzoekers op een fatsoenlijke manier onderdak geven, zegt ook Sophie Hermans, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. "Op deze punten verwacht ik actie van het kabinet." Ze noemt het "vreselijk" dat Nederland in een situatie zit waar het kabinet gemeenten moet dwingen om asielzoekers op te vangen. Maar het kabinet heeft volgens de VVD-Kamerfractie geen alternatieven.

Meer uit Politiek

Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

3 dagen geleden