Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

DEN HAAG (ANP) - Veel actieve VVD'ers en lokale VVD-fracties zijn ontevreden over het asielbeleid van het kabinet. Een aantal liberalen vindt dat er een strenger asielbeleid moet komen, zoals een asielstop. De VVD'ers hebben geen goed woord over voor de inbreuk op de lokale autonomie, zoals nu in Tubbergen gebeurt.

Zo blijkt er brede steun voor een brief van achttien VVD-fracties uit Limburgse gemeenten aan de liberale Tweede Kamerfractie. Aanleiding was het nieuws dat staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel (ook VVD) vergunningen gaat verlenen voor opvanglocaties als gemeenten dit zelf weigeren te doen. Een hotel in Tubbergen was daarvan het eerste voorbeeld.

"Ga niet dreigen met dwang. Het is ons in het verkeerde keelgat geschoten dat het kabinet op deze manier de lokale autonomie om zeep wil helpen", zegt Teun Heldens. Hij is VVD-fractievoorzitter in de gemeente Peel en Maas en nam vorige week het initiatief voor de brief. Daarin pleiten de fracties voor het beperken van de asielstroom, bijvoorbeeld via een asielstop.

Verontwaardigde berichten

Nu partijgenoot Van der Burg dinsdagavond Tubbergen als eerste gemeente heeft gepasseerd, wordt Heldens naar eigen zeggen overstelpt door verontwaardigde berichten van VVD'ers uit het hele land. Op sociale media roeren veel voorzitters van lokale VVD-fracties zich. "Waardeloos", klinkt het, en "walgelijk".

Volgens Eddie Förster, VVD-fractievoorzitter in Breda, is het logisch dat zijn partij compromissen moet sluiten in de landelijke coalitie, ook op het gebied van asiel. "Maar dit ligt wel heel ver af van hoe ik het liefst zie dat we met asiel omgaan", aldus het raadslid. Hij vindt bovendien dat het kabinet "zelf niet voldoende in staat is geweest de instroom te beperken en het probleem nu over de schutting bij gemeenten gooit".

Asielstop

Ook Förster wil dat het kabinet meer doet om kansloze asielzoekers uit veilige landen als Marokko en Tunesië sneller het land uit te zetten. "Het kabinet gaat creatief om met regels om opvang te regelen, maar waar is die creativiteit als het gaat om het uitzetten van veiligelanders? Die houden plekken bezet." Daarnaast bepleit hij een asielstop, "desnoods tijdelijk".

"Een asielstop is geen taboe voor de VVD", zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans die namens de partij in de Tweede Kamer het woord voert over asiel. Hij snapt "het ongemak en de ontevredenheid" van partijgenoten, maar zegt zich geen zorgen te maken over de onrust binnen zijn partij.

Wat de landelijke VVD betreft moet het kabinet de asielstroom linksom of rechtsom beperken, uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten en asielzoekers op een fatsoenlijke manier onderdak geven, zegt ook Sophie Hermans, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. "Op deze punten verwacht ik actie van het kabinet." Ze noemt het "vreselijk" dat Nederland in een situatie zit waar het kabinet gemeenten moet dwingen om asielzoekers op te vangen. Maar het kabinet heeft volgens de VVD-Kamerfractie geen alternatieven.

Meer uit Politiek

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

14 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

15 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden