Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD'ers tegen stikstofplannen kabinet

VVD'ers tegen stikstofplannen kabinet

HALFWEG (ANP) - De VVD-leden zijn tegen de stikstofplannen van het kabinet en hun eigen minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Het vrijdag gepresenteerde stikstofplan gaat hen veel te ver. Veel boerenbedrijven zullen moeten verdwijnen, waardoor de leefbaarheid op het platteland in gevaar komt.

Een motie waarin de Tweede Kamerfractie van de liberalen wordt opgeroepen tegen het huidige kabinetsplan te stemmen, werd na een felle en verhitte discussie met 51 procent van de stemmen gesteund tijdens het VVD-congres. In plaats van dit plan, moet er een "zorgvuldig, realistisch en liberaal stikstofbeleid" komen. De motie was door VVD-Kamerlid Thom van Campen afgeraden.

De motie was ingediend door VVD-wethouder Mirjam Pauwels uit Assen en het Zuid-Hollandse Statenlid Mirjam Nelisse en was door ruim achthonderd VVD-leden mede-ondertekend. Het plan is een "krimpscenario zonder perspectief", betoogde Nelisse.

Felle discussie

"Ik begrijp de onrust heel goed", stelde VVD-Kamerlid Thom van Campen in reactie op de motie. Maar het plan is een vertrekpunt, zei hij. Het Kamerlid vindt het belangrijk dat per gebied wordt gekeken naar wat er moet gebeuren. "De natuur is in slechte staat. Niet alles kan meer overal." Hij raadde de motie af, onder meer omdat de indieners stellen dat er een achterhaalde methode wordt gebruikt. "We gaan boeren niet opofferen en we gebruiken geen achterhaalde methodes om de stikstofuitstoot te berekenen", zei Van Campen.

Voor de stemming werd een felle discussie gevoerd door voor- en tegenstanders van het kabinetsplan. Voorstanders vinden dat er drastische maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat Nederland op slot wordt gezet en er geen ruimte is voor onder meer woningbouw. Tegenstanders, zoals oud-Kamerlid Helma Lodders, vinden dat het plan terug naar de tekentafel moet. Het Limburgse Statenlid Teun Heldens stelde dat met het plan van het kabinet de "agrarische sector de nek wordt omgedraaid". Hij riep de VVD en het CDA op uit het kabinet te stappen als het stikstofplan doorgaat.

De stikstofuitstoot moet in heel Nederland worden gehalveerd, zo staat in het kabinetsplan dat Van der Wal vrijdag heeft gepresenteerd. In een groot aantal gebieden moet het stikstofpercentage veel verder omlaag. Het gaat onder meer om de Gelderse Vallei, Noord-Brabant en Limburg. Daarnaast moet in de beschermde Natura 2000-gebieden het stikstofgehalte met 95 procent omlaag. Veel boerenbedrijven zullen de komende jaren hun bedrijf moeten beëindigen.

Meer uit Politiek

Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

57 minuten geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

2 dagen geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

2 dagen geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

2 dagen geleden