
VVD'ers tegen stikstofplannen kabinet
HALFWEG (ANP) - De VVD-leden zijn tegen de stikstofplannen van het kabinet en hun eigen minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Het vrijdag gepresenteerde stikstofplan gaat hen veel te ver. Veel boerenbedrijven zullen moeten verdwijnen, waardoor de leefbaarheid op het platteland in gevaar komt.
Een motie waarin de Tweede Kamerfractie van de liberalen wordt opgeroepen tegen het huidige kabinetsplan te stemmen, werd na een felle en verhitte discussie met 51 procent van de stemmen gesteund tijdens het VVD-congres. In plaats van dit plan, moet er een "zorgvuldig, realistisch en liberaal stikstofbeleid" komen. De motie was door VVD-Kamerlid Thom van Campen afgeraden.
De motie was ingediend door VVD-wethouder Mirjam Pauwels uit Assen en het Zuid-Hollandse Statenlid Mirjam Nelisse en was door ruim achthonderd VVD-leden mede-ondertekend. Het plan is een "krimpscenario zonder perspectief", betoogde Nelisse.
Felle discussie
"Ik begrijp de onrust heel goed", stelde VVD-Kamerlid Thom van Campen in reactie op de motie. Maar het plan is een vertrekpunt, zei hij. Het Kamerlid vindt het belangrijk dat per gebied wordt gekeken naar wat er moet gebeuren. "De natuur is in slechte staat. Niet alles kan meer overal." Hij raadde de motie af, onder meer omdat de indieners stellen dat er een achterhaalde methode wordt gebruikt. "We gaan boeren niet opofferen en we gebruiken geen achterhaalde methodes om de stikstofuitstoot te berekenen", zei Van Campen.
Voor de stemming werd een felle discussie gevoerd door voor- en tegenstanders van het kabinetsplan. Voorstanders vinden dat er drastische maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat Nederland op slot wordt gezet en er geen ruimte is voor onder meer woningbouw. Tegenstanders, zoals oud-Kamerlid Helma Lodders, vinden dat het plan terug naar de tekentafel moet. Het Limburgse Statenlid Teun Heldens stelde dat met het plan van het kabinet de "agrarische sector de nek wordt omgedraaid". Hij riep de VVD en het CDA op uit het kabinet te stappen als het stikstofplan doorgaat.
De stikstofuitstoot moet in heel Nederland worden gehalveerd, zo staat in het kabinetsplan dat Van der Wal vrijdag heeft gepresenteerd. In een groot aantal gebieden moet het stikstofpercentage veel verder omlaag. Het gaat onder meer om de Gelderse Vallei, Noord-Brabant en Limburg. Daarnaast moet in de beschermde Natura 2000-gebieden het stikstofgehalte met 95 procent omlaag. Veel boerenbedrijven zullen de komende jaren hun bedrijf moeten beëindigen.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
19 uur geleden