Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD'ers op bijeenkomst willen vooral dat partij wel meeregeert

VVD'ers op bijeenkomst willen vooral dat partij wel meeregeert

UTRECHT (ANP) - Ruim 350 voor- en tegenstanders van het besluit van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om een centrumrechts kabinet met PVV, NSC en BBB als een gedoogpartner mogelijk te maken, kwamen woensdagavond op een partijbijeenkomst bijeen om stoom af te blazen over die keuze. Er waren steunbetuigingen voor deze koers, maar veel meer afwijzingen. Een oproep van een van de VVD-leden om niet te gedogen, maar volwaardig mee te regeren werd met luid en lang applaus ontvangen.

Volgens de VVD'er hebben de liberale kiezers de partij gevraagd om "maximale verantwoordelijkheid. Als je dat belang centraal stelt en als je wilt dat er een centrumrechts kabinet komt, ga dan met capabele bewindspersonen op het bordes staan", riep de man op. Hij snapt de "politiek-strategische zet" van Yeşilgöz, maar hij kan het niet aan de kiezers uitleggen.

Andere aanwezige VVD'ers sloten zich daarbij aan. "We zijn geen partij die tien zetels heeft verloren, maar we zijn de derde partij van het land. Ik en met mij velen snappen er niets van dat de VVD alleen wil gedogen, en niet wil regeren."

Teleurgesteld

Veel voorstanders van volwaardige kabinetsdeelname snappen ook niet dat het kabinet-Rutte IV op asielmigratie is geklapt, en dat de VVD nu niet met een partij een kabinet wil vormen die ook de migratie substantieel naar beneden wil brengen.

VVD-prominent Frans Weisglas riep Yeşilgöz en de fractie juist op om niet met PVV in zee te gaan, ook niet als gedoogpartner. Hij zei teleurgesteld te zijn toen na de val van het kabinet eerst VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans en daarna Yeşilgöz de deur naar PVV openzette. "Een liberale partij moet in een kabinet niet samenwerken met de PVV", zei Weisglas. De PVV schendt met haar standpunten de rechtstaat, zei hij.

Fel

Weisglas vindt dat de VVD ook een kabinet met de PVV niet moet gedogen. "Dan verbind je je aan een kabinet. Als je niet gedoogt, dan behoud je de vrijheid."

Een enkeling vindt de gedoogconstructie een prima zet. "Ik zie tussen de partijen heel veel verschillen. Het is goed dat we daarom niet in een kabinet gaan", zei een van de aanwezigen. "Geef geen millimeter toe", zei een ander VVD-lid. De waterige compromissen van de afgelopen jaren hebben de partij geen goed gedaan, zei de vrouw.

Yeşilgöz reageerde fel op het verwijt van een aantal teleurgestelde VVD-leden dat de partij met het huidige standpunt afhaakt. "Wij haken niet af, maar nemen onze verantwoordelijkheid vanuit de Kamer."

Meer uit Politiek

Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

47 minuten geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

1 uur geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

1 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

2 uur geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

2 uur geleden
Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

4 uur geleden
'Nieuwe EU-natuurwet kost miljarden, maar levert meer op'

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

4 uur geleden