Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD'er Yeşilgöz: nog steeds fundamentele verschillen met PVV

VVD'er Yeşilgöz: nog steeds fundamentele verschillen met PVV

DEN HAAG (ANP) - VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz weet niet of de uitgestoken hand van PVV-leider Geert Wilders op het terrein van de islam genoeg is voor de liberalen om met hem in een coalitie te stappen na de verkiezingen, zei ze donderdag tegen RTL Nieuws. Volgens haar zijn er nog meer "fundamentele verschillen" tussen beide partijen.

Eerder deze week zei Wilders dat het terugdringen van de islam in Nederland, zoals de PVV wil, geen prioriteit heeft in een eventuele formatie. Yeşilgöz: "Ik heb gezien dat Wilders een halve draai maakt op islam. Ik weet nog steeds niet wat dat betekent voor zijn standpunten. Maar er zijn nog wel meer fundamentele verschillen. Denk aan zijn houding ten opzichte van de EU, hij wil een Nexit. Nou, dat zou alle ondernemers kapot maken. Hij heeft helemaal niks met klimaat, gelooft niet eens in de klimaatverandering. En dan nog zijn houding ten opzichte van Rusland. Daar is dus nog heel veel meer om je af te vragen: ja, hoe moet dat dan?"

Tegelijk zegt Yeşilgöz nog steeds "geen kiezer" en daarmee "geen partij" uit te sluiten voor samenwerking. Volgens haar is eerst de kiezer aan zet om vervolgens te zien of andere partijen "ook met echte oplossingen komen die werken voor Nederland". Dat ziet ze "bij verschillende partijen nog niet terug en bij de heer Wilders is het ook nog even zoeken", aldus de VVD-lijsttrekker.

Dat Pieter Omtzigt van NSC de PVV zegt uit te sluiten is "ieders goed recht om dat aan de voorkant te zeggen", stelt Yeşilgöz. "Ik kies ervoor om niemand een voorkeurspositie te geven. En ook niet te zeggen: met jou wil ik sowieso niet praten. Ik vind dat de verkeerde volgorde." Zelf ziet ze qua eventuele samenwerking "veel raakvlakken" met NSC en BBB. Wel wil ze meer weten over de haalbaarheid en betaalbaarheid van hun plannen. Zij lieten hun verkiezingsprogramma's niet doorrekenen door het Centraal Planbureau, de VVD wel.

Meer uit Politiek

Defensie kijkt of 'dienjaar' minder vrijblijvend moet worden

DEN HAAG (ANP) - Het zogenoemde dienjaar waarin jongeren kunnen kijken of een baan bij Defensie iets voor hen is, wordt mogelijk minder vrijblijvend. Defensie laat meerdere scenario's onderzoeken waar een volgend kabinet uit kan kiezen, meldt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Van der Maat: vertraging zet onderzeedienst op het spel

DEN HAAG (ANP) - Als er vertraging ontstaat in de aanschaf van de nieuwe onderzeeboten dan wordt het voortbestaan van de onderzeedienst op het spel gezet, waarschuwt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). Uitstel van de aankoop gaat hij "nooit uitvoeren".

6 uur geleden
Dick Schoof lijkt weinig te voelen voor vrijwillige hoorzitting

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ziet het niet gebeuren dat Dick Schoof vrijwillig naar de Tweede Kamer gaat voor een hoorzitting voordat hij wordt beëdigd als premier. Ministerskandidaten moeten zich deze formatie voor het eerst verantwoorden voordat ze worden geïnstalleerd, maar de beoogde minister-president is uitgezonderd van deze plicht. De formateur heeft nog niet vernomen dat Schoof ingaat op het verzoek van Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) uit eigen beweging mee te doen aan een hoorzitting.

9 uur geleden
PVV spreekt nog geen steun uit voor aanschaf Franse onderzeeboot

DEN HAAG (ANP) - De PVV heeft nog steeds "ernstige zorgen" over de voorlopige gunning van de bouw van vier onderzeeboten aan het Franse staatsbedrijf Naval, zei Joeri Pool tijdens een Kamerdebat maandag over de aanschaf. "Wij gaan hier vandaag nog geen knoop over doorhakken."

10 uur geleden
Kabinetsadviseur waarschuwt voor problemen met nieuwe huurwet

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State voorziet problemen als de Eerste Kamer de nieuwe huurwet van demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) zonder aanpassingen goedkeurt. De wet moet huurprijzen van honderdduizenden huizen in het middensegment verlagen en geldt voor bewoners van een zelfstandige woning. Maar volgens de kabinetsadviseur blijft onduidelijk wanneer sprake is van het laatste.

14 uur geleden
Omtzigt vindt opschorten toeslagenmethode-Laurentien 'pijnlijk'

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt vindt het "pijnlijk" dat de methode van prinses Laurentien om toeslagenouders te helpen voorlopig is opgeschort. Volgens hem gaat het om "schrijnende" gevallen die mogelijk baat hadden bij de meer "grofmazige" aanpak van Laurentien.

1 dag geleden
Omtzigt: premier Schoof heeft ruimte voor eigen koers

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof krijgt zelf ruimte om met beleid te komen, zei Pieter Omtzigt (NSC) in het programma WNL op Zondag. Op onderwerpen als migratie, justitie, goed bestuur of landbouw is het hoofdlijnenakkoord gedetailleerd, maar op andere onderwerpen zoals onderwijs of zorg is er ook voor Schoof nog ruimte om een eigen koers te varen, aldus Omtzigt.

1 dag geleden