Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD'er neemt uitspraak over 'nieuwe achterstandswijken' terug

VVD'er neemt uitspraak over 'nieuwe achterstandswijken' terug

DEN HAAG (ANP) - VVD'er Peter de Groot neemt zijn uitspraken van vorige week over de nieuwe woonwet van minister Hugo de Jonge terug. De minister wil dat gemeenten met weinig sociale huur ernaar streven het landelijke gemiddelde van 30 procent te halen en gaat dit zo nodig ook afdwingen. "Deze minister wil de achterstandswijken van de toekomst over heel Nederland uitrollen", reageerde De Groot daarop bij de NOS. Ook noemde hij de plannen "absurd".

Maar die woorden neemt hij nu terug tijdens een debat, nadat er grote ophef over ontstond. Ook in de coalitie leidde het tot ruzie. Volgens coalitiegenoot Pieter Grinwis (ChristenUnie) liet de VVD hiermee "haar masker vallen" en Derk Boswijk (CDA) vond dat de VVD haar handen aftrok van een oplossing voor de woningnood. De Groot zegt dat zijn uitspraken "ongelukkig" waren en aan mensen die hij met zijn opmerking heeft gekwetst, biedt hij excuses aan. "Sorry, dit is nooit mijn bedoeling geweest en ik had die woorden niet moeten gebruiken."

De Jonge vindt het "groots" dat De Groot terugkomt op zijn uitspraken. "Dit biedt weer ruimte voor een echt inhoudelijk debat." Vorige week noemde hij de kritiek van De Groot nog "liefdeloos". Ook begreep hij het commentaar van De Groot niet, aangezien het streven van 30 procent al is vastgelegd. Gemeenten met veel sociale huur moeten juist meer huizen bedoeld voor middeninkomens gaan bouwen. Ook hierop kan de minister ingrijpen.

Inhoudelijk gevolg

Partijen waarderen de excuses, maar vinden ook dat de VVD daar inhoudelijk gevolg aan moet geven. Zij wijzen erop dat de VVD de afgelopen jaren als grootste partij veel invloed heeft gehad op de woonsector. "Dat we in sommige wijken met veel sociale huur met problemen zitten, komt door beleidskeuzes waar de VVD vaak bij betrokken was." Ook GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt dat de VVD "de afgelopen twaalf jaar helemaal niets heeft betekend voor sociale woningbouw". Als de VVD niet van inhoud wijzigt, zijn de excuses van De Groot volgens haar "gratis".

Volgens De Groot is "de VVD van toen anders dan die van vandaag". Hij wijst er onder meer op dat de coalitie, waar de VVD deel van uitmaakt, de zogeheten verhuurdersheffing heeft afgeschaft. Dat was een heffing voor woningcorporaties van in totaal miljarden, bedoeld om de schatkist te vullen tijdens de financiële crisis. De heffing woog zwaar voor corporaties, die daardoor minder konden investeren in sociale woningbouw.

De wet van De Jonge is bedoeld om meer zeggenschap te krijgen over de woningbouw. De minister heeft afspraken gemaakt met provincies hoeveel huizen zij moeten bouwen en om wat voor bouw het gaat. Met deze wet kan de minister hen hier ook aan houden, mochten zij de afspraken niet kunnen of willen nakomen. Tot en met 2030 wil het kabinet 900.000 wonen hebben bijgebouwd.

Meer uit Binnenland

Voormalig NOS-regisseur Rudolf Spoor (85) overleden

DEVENTER (ANP) - Televisieregisseur Rudolf Spoor is overleden. Dat meldt zijn familie vrijdag aan het ANP. Voor de NOS regisseerde Spoor decennialang grote evenementen, waaronder het kerkelijk huwelijk van de toenmalige prins Willem-Alexander en Máxima in 2002, waarbij hij de beroemde traan van de latere koningin in beeld bracht. Spoor overleed donderdag op 85-jarige leeftijd.

1 uur geleden
Nederland roept Israël op uitspraak VN-hof over Rafah na te leven

DEN HAAG (ANP) - Nederland "respecteert" de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, dat Israël heeft opgedragen het offensief in Rafah te stoppen, en roept op die na te leven. Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Uitspraken van het VN-hof zijn bindend voor de betrokken partijen, zegt hij.

1 uur geleden
Rechter: hoogleraar UM terecht ontslagen om verdachtmakingen

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft vrijdag de arbeidsovereenkomst van de Universiteit Maastricht (UM) met een hoogleraar ontbonden. Dat gebeurde op verzoek van de UM. Volgens de rechtbank heeft de hoogleraar verwijtbaar gehandeld door een collega vals te beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

3 uur geleden
Tien Nederlanders gewond door instorten beachclub Mallorca

DEN HAAG (ANP/DPA) - Door het instorten van de beachclub op Mallorca donderdagavond zijn zeker tien Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zijn naar verluidt niet levensbedreigend gewond.

4 uur geleden
Petitie boekenbranche tegen hogere btw 77.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie waarmee de boekensector protesteert tegen de voorgenomen verhoging van het btw-tarief op boeken is na iets meer dan twee dagen ruim 77.000 keer ondertekend. De petitie is sinds woensdag online te vinden via boekenpetitie.nl.

4 uur geleden
Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

6 uur geleden
NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

7 uur geleden