Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD'er neemt uitspraak over 'nieuwe achterstandswijken' terug

VVD'er neemt uitspraak over 'nieuwe achterstandswijken' terug

DEN HAAG (ANP) - VVD'er Peter de Groot neemt zijn uitspraken van vorige week over de nieuwe woonwet van minister Hugo de Jonge terug. De minister wil dat gemeenten met weinig sociale huur ernaar streven het landelijke gemiddelde van 30 procent te halen en gaat dit zo nodig ook afdwingen. "Deze minister wil de achterstandswijken van de toekomst over heel Nederland uitrollen", reageerde De Groot daarop bij de NOS. Ook noemde hij de plannen "absurd".

Maar die woorden neemt hij nu terug tijdens een debat, nadat er grote ophef over ontstond. Ook in de coalitie leidde het tot ruzie. Volgens coalitiegenoot Pieter Grinwis (ChristenUnie) liet de VVD hiermee "haar masker vallen" en Derk Boswijk (CDA) vond dat de VVD haar handen aftrok van een oplossing voor de woningnood. De Groot zegt dat zijn uitspraken "ongelukkig" waren en aan mensen die hij met zijn opmerking heeft gekwetst, biedt hij excuses aan. "Sorry, dit is nooit mijn bedoeling geweest en ik had die woorden niet moeten gebruiken."

De Jonge vindt het "groots" dat De Groot terugkomt op zijn uitspraken. "Dit biedt weer ruimte voor een echt inhoudelijk debat." Vorige week noemde hij de kritiek van De Groot nog "liefdeloos". Ook begreep hij het commentaar van De Groot niet, aangezien het streven van 30 procent al is vastgelegd. Gemeenten met veel sociale huur moeten juist meer huizen bedoeld voor middeninkomens gaan bouwen. Ook hierop kan de minister ingrijpen.

Inhoudelijk gevolg

Partijen waarderen de excuses, maar vinden ook dat de VVD daar inhoudelijk gevolg aan moet geven. Zij wijzen erop dat de VVD de afgelopen jaren als grootste partij veel invloed heeft gehad op de woonsector. "Dat we in sommige wijken met veel sociale huur met problemen zitten, komt door beleidskeuzes waar de VVD vaak bij betrokken was." Ook GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt dat de VVD "de afgelopen twaalf jaar helemaal niets heeft betekend voor sociale woningbouw". Als de VVD niet van inhoud wijzigt, zijn de excuses van De Groot volgens haar "gratis".

Volgens De Groot is "de VVD van toen anders dan die van vandaag". Hij wijst er onder meer op dat de coalitie, waar de VVD deel van uitmaakt, de zogeheten verhuurdersheffing heeft afgeschaft. Dat was een heffing voor woningcorporaties van in totaal miljarden, bedoeld om de schatkist te vullen tijdens de financiële crisis. De heffing woog zwaar voor corporaties, die daardoor minder konden investeren in sociale woningbouw.

De wet van De Jonge is bedoeld om meer zeggenschap te krijgen over de woningbouw. De minister heeft afspraken gemaakt met provincies hoeveel huizen zij moeten bouwen en om wat voor bouw het gaat. Met deze wet kan de minister hen hier ook aan houden, mochten zij de afspraken niet kunnen of willen nakomen. Tot en met 2030 wil het kabinet 900.000 wonen hebben bijgebouwd.

Meer uit Binnenland

Excuses Queer Amsterdam na post over weren Israëlische vlag

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie achter de Pride Walk, Queer Amsterdam, heeft zaterdag haar excuses aangeboden na een bericht donderdag dat tot enige ophef heeft geleid. Daarin stond dat bij die Pride Walk Israëlische vlaggen niet zijn toegestaan. Burgemeester Femke Halsema liet daarop weten dat er geen sprake is van een verbod op die vlag. Dat eerste bericht "heeft voor begrijpelijke opschudding gezorgd", stelt Queer Amsterdam nu.

28 minuten geleden
Koepel basisscholen: aantal openstaande vacatures is een drama

UTRECHT (ANP) - Basisscholen hebben grote moeite om genoeg leerkrachten te vinden voor het volgende schooljaar. Dat bevestigt hun sectorvereniging, de PO-Raad. "Het aantal openstaande vacatures is een drama, het blijft een gatenkaas. En het wordt de komende jaren nog erger", zegt een woordvoerder.

52 minuten geleden
Duizenden vacatures voor komend schooljaar nog niet opgevuld

DEN HAAG (ANP) - Voor de meeste kinderen en docenten in Nederland zit het schooljaar er inmiddels op. Over anderhalve maand begint het nieuwe schooljaar voor hen, maar veel scholen hebben hun formatie nog niet rond. Ruim een op de drie middelbare scholen en bijna een op de tien basisscholen hebben nog vacatures openstaan voor het komende schooljaar, blijkt uit gegevens van de vacaturewebsite Meesterbaan die ANP analyseerde.

1 uur geleden
Met Pierre Bokma is Zomergastenlijstje van de VPRO compleet

HILVERSUM (ANP) - Met de bekendmaking van de zesde Zomergast, acteur Pierre Bokma, is het lijstje van gasten van het VPRO-interviewprogramma voor komende zomer bekend. Ook Kamerlid Eric van der Burg, fotograaf Sakir Khader, advocaat Liesbeth Zegveld, schrijver Sana Valiulina, en sinoloog en Chinacorrespondent Garrie van Pinxteren schuiven aan.

2 uur geleden
Derde explosie in week tijd in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - In Den Bosch is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest bij een "Arabische" eetgelegenheid aan de Oude Engelenseweg, meldt de politie. Door de harde knal rond 04.45 uur sneuvelden meerdere ramen.

2 uur geleden
Treinverkeer rond Amersfoort vanaf zaterdag twee weken plat

AMERSFOORT (ANP) - Het treinverkeer rond Amersfoort ligt vanaf zaterdag ruim twee weken volledig stil. Spoorbeheerder ProRail vervangt 5 kilometer spoor en vernieuwt wissels, kabels en leidingen. NS en de regionale vervoerder Keolis zetten bussen in.

5 uur geleden
Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

15 uur geleden