Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD'er Dijkhoff pleit voor sterke overheid

VVD'er Dijkhoff pleit voor sterke overheid

DEN HAAG (ANP) - Een sterke overheid, eerlijke handel en minder afhankelijkheid van andere landen. Daar streeft de VVD naar "om dingen beter te maken", zei fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tijdens het debat woensdag over de kabinetsplannen voor volgend jaar.

Een sterke overheid is volgens hem niet hetzelfde als een grote overheid. Een sterke overheid zorgt voor "eerlijkheid en kijkt naar jou en jouw problemen in plaats van naar regels en het systeem". Zo'n overheid heeft oog voor de burger. Daar is het de laatste jaren nogal eens misgegaan zoals te zien was in de toeslagenaffaire.

De liberaal pleit ook voor eerlijke handel. Hij wil "valsspelers" aanpakken en opkomen voor de eigen ondernemers. Dijkhoff maakte bovendien duidelijk dat internationale bedrijven die hier geld verdienen, hier ook belasting moeten betalen. En bedrijven die te groot worden waardoor voor anderen geen plek meer is, moeten ruimte maken voor anderen.

Kritiek op techgiganten

Er is in Europa veel kritiek op techgiganten zoals Apple, Amazon, Facebook en Google die hier veel geld verdienen, maar in veel landen weinig of geen belasting belasting betalen. Ook lijken deze bedrijven zoveel macht te krijgen dat ze anderen uit de markt duwen.

Als laatste punt noemde de VVD'er minder afhankelijkheid van de rest van de wereld. De coronacrisis heeft die afhankelijkheid meer dan duidelijk gemaakt. Dijkhoff wil minder afhankelijk van de VS worden als het om bescherming gaat. Legers in Europa moeten sterker worden. Op energiegebied wil hij niet meer zo leunen op het Midden-Oosten en Rusland. Hij richt zich daarbij op duurzame maar ook op kernenergie.

De liberale regeringspartij schuift daarmee op naar het midden. De VVD gaat mee in een trend die al langer te zien is. Meer partijen verkondigen het falen van het liberalisme. CDA-leider Hugo de Jonge deed het zondag nog in de Abel Herzberglezing en Gert-Jan Segers schreef het in een vorige week gepubliceerd manifest.

Meer uit Politiek

Kaag: hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken

DEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.

3 uur geleden
Kabinet: oplossing Tata Steel kan niet vele jaren duren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil ervoor zorgen "dat je op korte termijn resultaten ziet" als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. "Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren."

7 uur geleden
Kabinet moet 'onverminderd' door met aanpak migratieproblemen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

1 dag geleden
Kamer vraagt advies RvS om nieuwe formatiechaos te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.

1 dag geleden
Kamer dwingt kabinet alsnog tot noodplan bij hoge energienota

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.

1 dag geleden
Bijna helft Kamer wil niet dat koning loonsverhoging krijgt

DEN HAAG (ANP) - Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.

1 dag geleden
Kamer wil dat kabinet Zuid-Holland juridisch helpt tegen Chemours

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de provincie Zuid-Holland en eventuele andere overheden "financiële en juridische steun" bieden als zij juridische stappen wil zetten tegen chemiereus Chemours. De fabriek in Dordrecht heeft jarenlang gezorgd voor ernstige vervuiling met PFAS, een groep kankerverwekkende stoffen. De provincie Zuid-Holland overweegt juridische stappen, maar partijen zijn nog huiverig. In de Tweede Kamer willen GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie dat het kabinet te hulp schiet.

1 dag geleden