Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD: zonder instroombeperking blijft het dweilen met kraan open

VVD: zonder instroombeperking blijft het dweilen met kraan open

DEN HAAG (ANP) - De VVD heeft zich in de Eerste Kamer stevig afgezet tegen de Nederlandse asielaanpak. Senator Marian Kaljouw erkende in het debat over de spreidingswet dat de nood weliswaar hoog is en er sprake is van een "onhoudbare situatie" bij de opvang van asielzoekers, maar dat het zonder instroombeperking "dweilen met de kraan open" blijft.

De liberalen willen dat die instroom fors wordt ingeperkt, dat er strengere toelatingseisen komen en dat uitgeprocedeerde asielzoekers sneller worden uitgezet, somde Kaljouw de wensen van de VVD op. Het toelatingspercentage is nu veel te hoog, voegde ze daaraan toe.

De spreidingswet "helpt wel", maar de VVD ziet het vooral als reparatie aan de achterkant, zei de VVD-senator. De 'voorkant' moet volgens haar worden geregeld. De partij wil dat er meer mensen aan de slag gaan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), zodat asielaanvragen sneller kunnen worden afgewikkeld. Het kabinet moet daar extra geld voor vrijmaken.

Versnippering

Nadeel van de wet vindt de VVD dat het spreiden van asielzoekers over alle gemeenten tot versnippering leidt.

De VVD in de Tweede Kamer heeft tegen de spreidingswet van de eigen staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) gestemd. VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz ziet niets in de wet. Het demissionaire kabinet wil de wet wel zo snel mogelijk invoeren.

Van der Burg

Kaljouw heeft in haar eerste termijn nog niet duidelijk gemaakt hoe de fractie volgende week dinsdag gaat stemmen. Dat hangt mede af van de antwoorden en toezeggingen van Van der Burg. Hij komt dinsdag aan het woord.

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

20 uur geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

21 uur geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

23 uur geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

23 uur geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

1 dag geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

1 dag geleden