
VVD wil rijbewijs en helmplicht voor fatbikes
DEN HAAG (ANP) - Als het aan de VVD ligt, worden fatbikes net zo behandeld als bromfietsen. Dat betoogt VVD-Kamerlid Hester Veltman in het AD. Het zou inhouden dat ook voor een fatbike een helm en rijbewijs nodig is, en de bestuurder 16 jaar of ouder moet zijn. De VVD wil met het voorstel overlast door fatbikes aan banden leggen.
De elektrische fiets met dikke wielen mag maar 25 kilometer per uur, maar is gemakkelijk op te voeren. Ook geldt er nu geen leeftijdsgrens of helmplicht, omdat het om een elektrische fiets gaat. Veltman laakt de vele ongelukken waarbij een fatbike betrokken is.
Ze noemt de fatbike een "hip hebbedingetje" waar vooral jonge tieners oog voor hebben. "Je kunt het kinderen niet kwalijk nemen", vindt ze. "Ik snap de verleiding om zonder helm en rijbewijs op een scooter te willen rijden." Wel vindt ze het "te gek voor woorden" dat er geen leeftijdsgrens geldt.
Bromfiets
De VVD'er wil dat het nieuwe kabinet, waar haar partij deel van uitmaakt, de wet "in overeenstemming brengt met de werkelijkheid" en een fatbike als bromfiets beschouwt. "We moeten stoppen met naïef zijn en deze apparaten gewoon gaan zien als bromfiets. Anders is het wachten op de eerste dode."
Haar partijgenoot minister Mark Harbers (Infrastructuur), die volgende week zijn ambt overdraagt aan PVV'er Barry Madlener, verbood al opvoersetjes waardoor fatbikes veel sneller kunnen dan ze mogen. Madleners partij lijkt geen voorstander van verdere maatregelen. PVV'er Hidde Heutink zei vorige week in een debat in ieder geval geen minimumleeftijd te willen. Hij wil liever "handhaven, handhaven, handhaven" op het opvoerverbod.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De verdeling van de "pijn" in de voorjaarsnota is een keuze van de fractievoorzitters van de coalitie. Dat zei minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota. Hij blijft zelf het belang van een sluitende begroting benadrukken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in de kinderopvang reageren wisselend op het besluit van het kabinet om de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat de invoering van bijna gratis kinderopvang is verschoven van 2027 naar 2029. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) noemt het een "verstandig besluit", terwijl de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) "verbijsterd" is door het uitstel.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bevriezing van de sociale huur bespaart de overheid 492 miljoen euro per jaar, omdat lagere huren ook lagere huurtoeslag betekent. Dat staat in de voorjaarsnota.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Deze bezuinigingen op onderwijs zijn wanbeleid, reageerde vakbondsvoorzitter Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag na publicatie van de voorjaarsnota. Het kabinet wil vanaf 2028 een regeling schrappen die is bedoeld om kwetsbare leerlingen in het onderwijs te helpen. Volgens Roovers gaat dit de maatschappij nog veel meer kosten opleveren in de toekomst. "Ik ben echt woedend."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft enkele miljarden euro's vrijgespeeld door de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat het kabinet hierdoor tot 2030 ruim 4,7 miljard euro minder uitgeeft aan kinderopvangtoeslag dan eerder afgesproken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet int de komende twee jaar in totaal 2,5 miljard euro om te compenseren voor de vermogensbelasting die het misliep door problemen met box 3. Dat staat in de voorjaarsnota.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kamp Westerbork krijgt 15 miljoen euro van het kabinet om de plannen voor renovatie en vernieuwing te kunnen uitvoeren. Daarmee kan het terrein worden opgeknapt en een nieuw museum worden gebouwd. Dat staat in de voorjaarsnota die vrijdag is gepubliceerd.
6 uur geleden