Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD wil hardere aanpak van 'shariahuwelijken'

VVD wil hardere aanpak van 'shariahuwelijken'

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de VVD ligt wordt het strafbaar om een religieus huwelijk te sluiten, zonder eerst voor de wet te trouwen. De grootste regeringspartij denkt dat met name vrouwen op die manier beter beschermd kunnen worden tegen huwelijkse gevangenschap.

Geestelijk leiders die een religieus huwelijk voltrekken tussen mensen die niet voor de wet zijn getrouwd, zijn al strafbaar. Maar in de praktijk worden zij volgens VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden niet vervolgd. Dat moet veranderen vindt hij. Bovendien wil hij dat ook de echtelieden een boete kunnen krijgen.

Daarmee wil de VVD verder gaan dan een breed gesteund wetsvoorstel waar de Tweede Kamer maandag over sprak. Dat moet het voor met name vrouwen die vastzitten in een religieus huwelijk, makkelijker maken om te scheiden. In de wet wil het kabinet onder meer vastleggen dat beide echtgenoten in beginsel verplicht zijn mee te werken aan ontbinding.

Paar honderd euro

Vaak gaat het om islamitische huwelijken die gesloten zijn in het buitenland. Van Wijngaarden wijst er evenwel op dat bijvoorbeeld in de Haagse Schilderswijk "voor een paar honderd euro illegale shariahuwelijken worden gesloten". Ook dat moet worden aangepakt, vindt hij.

Zijn voorstel tot aanscherping oogst sympathie, maar ook kritiek van andere partijen. D66-Kamerlid Vera Bergkamp vreest dat vrouwen juist worden afgeschrikt als zij op papier zelf ook strafbaar zijn. "Ik vraag mij af of dit niet het tegenovergestelde gaat bewerkstelligen."

Ook Kathelijne Buitenweg van GroenLinks heeft grote bedenkingen. Zij vreest dat door de wijziging het wetsvoorstel, dat zij van harte steunt, straks strandt in de Eerste Kamer, of in de praktijk niet goed lijkt te werken.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) kan wel leven met het voorstel van Van Wijngaarden. Hij is het met zijn partijgenoot eens dat het Openbaar Ministerie in de praktijk degene die slachtoffer is van huwelijkse gevangenschap waarschijnlijk niet zal vervolgen.

Meer uit Binnenland

Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

13 minuten geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

1 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

2 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coƶrdinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

4 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden. Het gaat om een 21-jarige man.

8 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

12 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

12 uur geleden