Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD vindt het te vroeg om De Jonge te veroordelen

VVD vindt het te vroeg om De Jonge te veroordelen

DEN HAAG (ANP) - De VVD wil nu nog geen oordeel vellen over het handelen van Hugo de Jonge in de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. "Minister De Jonge moet vandaag nadere tekst en uitleg geven, context scheppen. Maar uiteindelijk is dat ook maar een deel van het totale verhaal over de mondkapjesdeal", zei Kamerlid Judith Tielen in het debat.

Tielen bracht in herinnering dat de nood hoog was toen de deal gesloten werd, zowel in de samenleving als in de politiek. "Het kabinet vergaderde dagelijks urenlang. Ministers namen dagelijks tientallen risicovolle beslissingen op basis van 50 procent van de informatie en met grote impact op levens. In al die hectiek wilde niemand een kans op het invullen van tekorten missen."

Tielen zei dat in de media "de schijn" is gewekt dat hij "niet een al te fraaie rol" heeft gespeeld bij de totstandkoming van de overeenkomst. Die conclusie nam ze niet over, maar het Kamerlid stelde er wel wat vragen over. Zo wil ze weten waarom hij in "het mediabeeld" niet "open en reflectief" is, of hij vindt dat Van Lienden hem "belazerd" heeft en waarom hij zijn privémail gebruikte voor zijn werk. "Wat begrijpen wij dan niet, wat moeten wij wel begrijpen?", aldus Tielen.

PVV, Groep Haga en de BoerBurgerBeweging (BBB) probeerden Tielen een uitspraak te ontlokken wanneer de VVD minister De Jonge naar huis wil sturen. "Het ligt aan Tielen of minister De Jonge aan het einde van de dag nog minister is", stelde Fleur Agema (PVV). "Is het feit dat de minister niet de waarheid spreekt of de Kamer verkeerd informeert voor de VVD voldoende om de minister naar huis te sturen", wilde Caroline van der Plas van (BBB) van het VVD-Kamerlid weten. Voor BBB is het simpel: "Dat is een politieke doodzonde", aldus Van der Plas. Volgens Wybren van Haga (Groep Van Haga) ligt er al voldoende bewijs om de minister naar huis te sturen.

Tielen vindt dat er pas een oordeel kan worden geveld als Deloitte met zijn onderzoek komt. Dat adviesbureau doet op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de deal en hoopt voor het zomerreces met zijn rapport te komen. Van Haga vermoedt dat er al een akkoord tussen de coalitiepartijen ligt om De Jonge het hand boven het hoofd te houden. "Nee", stelde Tielen. Ze wil eerst antwoorden van De Jonge op de vele vragen krijgen, voordat ze de vertrouwensvraag wil stellen en beantwoorden.

Meer uit Politiek

Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

11 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

12 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

12 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

14 uur geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

15 uur geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

16 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

17 uur geleden