Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD vindt het te vroeg om De Jonge te veroordelen

VVD vindt het te vroeg om De Jonge te veroordelen

DEN HAAG (ANP) - De VVD wil nu nog geen oordeel vellen over het handelen van Hugo de Jonge in de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. "Minister De Jonge moet vandaag nadere tekst en uitleg geven, context scheppen. Maar uiteindelijk is dat ook maar een deel van het totale verhaal over de mondkapjesdeal", zei Kamerlid Judith Tielen in het debat.

Tielen bracht in herinnering dat de nood hoog was toen de deal gesloten werd, zowel in de samenleving als in de politiek. "Het kabinet vergaderde dagelijks urenlang. Ministers namen dagelijks tientallen risicovolle beslissingen op basis van 50 procent van de informatie en met grote impact op levens. In al die hectiek wilde niemand een kans op het invullen van tekorten missen."

Tielen zei dat in de media "de schijn" is gewekt dat hij "niet een al te fraaie rol" heeft gespeeld bij de totstandkoming van de overeenkomst. Die conclusie nam ze niet over, maar het Kamerlid stelde er wel wat vragen over. Zo wil ze weten waarom hij in "het mediabeeld" niet "open en reflectief" is, of hij vindt dat Van Lienden hem "belazerd" heeft en waarom hij zijn privémail gebruikte voor zijn werk. "Wat begrijpen wij dan niet, wat moeten wij wel begrijpen?", aldus Tielen.

PVV, Groep Haga en de BoerBurgerBeweging (BBB) probeerden Tielen een uitspraak te ontlokken wanneer de VVD minister De Jonge naar huis wil sturen. "Het ligt aan Tielen of minister De Jonge aan het einde van de dag nog minister is", stelde Fleur Agema (PVV). "Is het feit dat de minister niet de waarheid spreekt of de Kamer verkeerd informeert voor de VVD voldoende om de minister naar huis te sturen", wilde Caroline van der Plas van (BBB) van het VVD-Kamerlid weten. Voor BBB is het simpel: "Dat is een politieke doodzonde", aldus Van der Plas. Volgens Wybren van Haga (Groep Van Haga) ligt er al voldoende bewijs om de minister naar huis te sturen.

Tielen vindt dat er pas een oordeel kan worden geveld als Deloitte met zijn onderzoek komt. Dat adviesbureau doet op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de deal en hoopt voor het zomerreces met zijn rapport te komen. Van Haga vermoedt dat er al een akkoord tussen de coalitiepartijen ligt om De Jonge het hand boven het hoofd te houden. "Nee", stelde Tielen. Ze wil eerst antwoorden van De Jonge op de vele vragen krijgen, voordat ze de vertrouwensvraag wil stellen en beantwoorden.

Meer uit Politiek

Yesilgöz noemt neersteken Rushdie 'verschrikking'

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse politici reageren geschokt op het nieuws dat de bekende schrijver Salman Rushdie is neergestoken in de Verenigde Staten. Premier Mark Rutte spreekt van een "verschrikkelijke aanval" op de auteur. "Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting", aldus de premier.

4 uur geleden
CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.

9 uur geleden
VluchtelingenWerk: Rijk moet vertrouwen gemeenten terugwinnen

AMSTERDAM (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg moet namens het Rijk het vertrouwen van gemeenten winnen om beweging te krijgen in de vastgelopen asielketen. Dat is volgens VluchtelingenWerk de eerste stap richting een oplossing. De organisatie reageert op het nieuws dat aanzienlijk minder statushouders een huis hebben gekregen dan de overheid wilde.

10 uur geleden
Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

1 dag geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

1 dag geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

1 dag geleden
Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

1 dag geleden