Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD verliest veel gemeenten, vooral aan PVV

VVD verliest veel gemeenten, vooral aan PVV

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gemeenten waar de VVD de meeste stemmen heeft gekregen, is woensdag gekelderd. Twee jaar geleden was de partij in ongeveer driehonderd gemeenten de grootste, nu geldt dat nog maar in bijna dertig gemeenten. In de meeste van die gemeenten kreeg de PVV nu de meeste stemmen.

De partij van Geert Wilders is de grote winnaar van de verkiezingen. De partij werd in ongeveer 250 van de 342 gemeenten de grootste. Ruim 220 daarvan gingen twee jaar geleden nog naar de VVD. Daarnaast zijn er ruim tien gemeenten waar de PVV de grootste partij was en bleef. Zeven gemeenten waar de PVV nu de grootste partij is, stemden twee jaar geleden in meerderheid voor het CDA.

GroenLinks-PvdA, de partij van Frans Timmermans, kreeg woensdag in dertig gemeenten de meeste stemmen. Zeventien van die dertig gemeenten zijn afgesnoept van de VVD en elf van D66. In veertien gemeenten stemden de meeste inwoners op Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt en in acht gemeenten kreeg de SGP de meeste stemmen.

D66 was twee jaar geleden in twaalf gemeenten het populairst, het CDA in tien en de ChristenUnie in twee. Nu kregen die partijen nergens de meeste stemmen.

Meer uit Politiek

Dijkgraaf: onder druk stoppen samenwerking met Israël onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt "het niet wenselijk" als onderwijsinstellingen hun samenwerking met instellingen in het buitenland stopzetten als er sprake is van druk, intimidatie of dreiging van demonstranten. In een Kamerbrief over de pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten benadrukt hij dat onderwijsinstanties het recht en ook de vrijheid hebben om zelf een afweging te maken over hun relaties. Binnen de academische gemeenschap moet en kan daar wel "een open en stevige discussie" over zijn, stelt de minister.

7 uur geleden
Partijen dicht bij akkoord over verdeling kabinetsposten

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB zijn nog niet klaar met de verdeling van de kabinetsposten, maar ze zijn er al wel bijna uit. Rond de kringen van de formatie klinken daarover optimistische geluiden. "Het was een goede gespreksdag", wilde beoogd premier Dick Schoof vrijdag alleen kwijt na een nieuwe dag van overleg.

7 uur geleden
Bruins Slot: VS blokkeren inzet F-16's tegen Rusland niet

PRAAG (ANP) - Oekraïne mag de F-16's die het van Nederland krijgt ook inzetten tegen doelen in Rusland. Daarvoor is geen toestemming nodig van de Verenigde Staten, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Het gebruik is ook niet beperkt tot de grensstreek bij Charkiv, zoals dat voor Amerikaanse wapens geldt.

8 uur geleden
Minister: harder ingrijpen tegen zoetwatertekorten onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - Onder meer de landbouw, industrie en scheepvaart krijgen de komende decennia te maken met ingrijpendere maatregelen om toenemende zoetwatertekorten tegen te gaan. Dat meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Stemhulpen veel vaker ingevuld dan bij Europese verkiezingen 2019

AMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Een week voor de Europese Parlementsverkiezingen zijn de stemhulpen al vele malen vaker geraadpleegd dan tijdens de laatste verkiezingen in 2019. De StemWijzer is tot nu toe bijna 640.000 keer volledig ingevuld, het Kieskompas werd 100.000 keer afgerond. In 2019 stond de teller een week voor de gang naar de stembus respectievelijk op ruim 353.000 en 30.000.

11 uur geleden
Kabinet omarmt alternatief toeslagenherstel pas na aanpassingen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet ziet nog haken en ogen aan een alternatieve methode om gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag te compenseren. Om de uitkomsten van deze werkwijze navolgbaar en uitlegbaar te houden, zijn aanpassingen noodzakelijk. Dat meldt demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) aan de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Duitse minister: NAVO-overleg helpt erg bij uitsluitsel voor Rutte

PRAAG (ANP) - De bijeenkomst van buitenlandministers van de NAVO-landen van vrijdag helpt erg om het eens te worden over de mogelijke benoeming van Mark Rutte tot NAVO-topman, denkt de Duitse minister Annalena Baerbock. Drie lidstaten steunen Rutte nog niet, maar zulk overleg binnenskamers is "heel, heel behulpzaam" om overeenstemming te vinden.

12 uur geleden