Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD sluit inzet van 2G nog niet uit

VVD sluit inzet van 2G nog niet uit

DEN HAAG (ANP) - De VVD sluit nog niet uit dat het een 2G-beleid, waarbij mensen alleen toegang tot bepaalde locaties krijgen als ze recent gevaccineerd of genezen van corona zijn, in de toekomst zal steunen. Kamerlid Judith Tielen zei donderdag in de Tweede Kamer dat het in de toekomst een mogelijkheid kan zijn om de samenleving meer open te houden.

Voor de VVD is het belangrijk dat er niet elke keer stappen vooruit, en vervolgens weer achteruit worden gezet. "Dan kan 2G een mogelijkheid" zijn, aldus Tielen.

PVV-Kamerlid Fleur Agema wilde van Tielen weten hoe zij kijkt naar het onderzoek van de TU Delft dat afgelopen week verscheen. De onderzoekers concludeerden dat met de zeer besmettelijke omikronvariant een 2G-beleid weinig invloed zou hebben op het terugdringen van besmettingen.

Optie om meer sectoren weer te openen

Maar volgens Tielen zou een 2G-beleid wel van invloed kunnen zijn op de hoogte van de druk op de zorg, omdat gevaccineerde of genezen mensen een veel kleinere kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

Net als coalitiepartner D66, wil de VVD 2G vooral als optie houden om meer sectoren straks weer te openen. Het kan niet zo zijn dat Nederland om de haverklap op slot moet. "Ik geloof dat ik niet met hele warme woorden een compliment gaf aan de lockdown", zei Tielen hierover op vragen van andere partijen.

Toen de strenge lockdown in december werd aangekondigd, en ook nog eens bleek dat deze van kracht zou zijn tijdens kerst en nieuwjaar, kreeg Tielen dan ook een "brok in de keel", zegt ze. Ze denkt wel dat de keuze toen noodzakelijk was wegens alle onduidelijkheden rond omikron. Nederland zat in december bovendien met een "behoorlijk late boostercampagne die nog steeds niet is waar we willen dat-ie is".

Meer uit Binnenland

Eerste verkennende gesprekken over coalitievorming Zeeland

MIDDELBURG (ANP) - Een kleine week na de overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zeeland houdt verkenner Gerard Rabelink de eerste gesprekken met politieke partijen. Een provinciewoordvoerder meldt dat Kees Hanse en Arno Vael van de BBB woensdagochtend op het provinciehuis in Middelburg de eerste gesprekspartners waren van Rabelink, oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland.

13 minuten geleden
Bestuur meldpunt Mores treedt af

DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van meldpunt Mores, voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector, treedt af. Dat is besloten omdat het bestuur "zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt wordt aangetast", zo liet voorzitter Amber de Vente woensdag in een verklaring weten.

1 uur geleden
Timmermans: Brussel dringt niet aan op verplichte uitkoop boeren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie dringt niet aan op verplichte uitkoop van Nederlandse boeren om uit de stikstofcrisis te komen. Dat zegt vicevoorzitter Frans Timmermans in een reactie op berichtgeving van de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money. Die melden dat Timmermans' kabinetschef, voormalig PvdA-leider Diederik Samsom, dat in een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zou hebben geadviseerd.

2 uur geleden
Fairwork: Oekraïners die in Nederland werken extra kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari vorig jaar hebben 213 Oekraïners die in Nederland werken zich met vragen en klachten gemeld bij Fairwork, een organisatie die strijdt tegen moderne slavernij in ons land. Bij 74 van de Oekraïners was er sprake van signalen van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel. Dit is een grote toename in vergelijking met het jaar voor de oorlog, toen 17 Oekraïners aanklopten. In dat jaar werden drie keer signalen van arbeidsuitbuiting genoteerd.

2 uur geleden
NS: drukte door wegvallen treinen Den Bosch-Boxtel is te doen

DEN BOSCH (ANP) - Dat er door dassen die het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch geen treinen kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel, zorgt voor extra drukte op omreisroutes. Maar vooralsnog waren treinen niet zo afgeladen vol dat er reizigers op perrons moesten achterblijven, zegt een woordvoerder van de NS woensdagochtend. "Het zal absoluut voor drukte zorgen, we kunnen het niet 100 procent opvangen, maar vooralsnog gaat het wel goed."

2 uur geleden
Akkoord verlaging werkdruk jeugdbeschermers

UTRECHT (ANP) - Werkgevers en FNV Jeugdzorg hebben een akkoord bereikt over het verminderen van de werkdruk bij jeugdbeschermers en het afbouwen van het aantal casussen dat ze onder hun hoede hebben. Dat meldt FNV Jeugdzorg. Volgens de vakbond betekent het principeakkoord na maanden van actievoeren een doorbraak voor de vijfduizend jeugdbeschermers. De verwachting is wel dat de wachtlijst door het akkoord, in eerste instantie, oploopt.

3 uur geleden
Sneller uit de schulden door ingrijpen gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - Utrechters die zich met schulden melden bij de gemeente komen sinds de invoering een speciale aanpak sneller uit de geldzorgen. De gemeente heeft de afgelopen jaren samen met organisaties zoals buurtteams, verzekeraars en corporaties veertig nieuwe maatregelen ingezet om mensen beter te helpen. Een daarvan is het vroegtijdig schrappen van een BKR-registratie, iets dat veel gemeentes inmiddels hebben overgenomen.

4 uur geleden