Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD sluit inzet van 2G nog niet uit

VVD sluit inzet van 2G nog niet uit

DEN HAAG (ANP) - De VVD sluit nog niet uit dat het een 2G-beleid, waarbij mensen alleen toegang tot bepaalde locaties krijgen als ze recent gevaccineerd of genezen van corona zijn, in de toekomst zal steunen. Kamerlid Judith Tielen zei donderdag in de Tweede Kamer dat het in de toekomst een mogelijkheid kan zijn om de samenleving meer open te houden.

Voor de VVD is het belangrijk dat er niet elke keer stappen vooruit, en vervolgens weer achteruit worden gezet. "Dan kan 2G een mogelijkheid" zijn, aldus Tielen.

PVV-Kamerlid Fleur Agema wilde van Tielen weten hoe zij kijkt naar het onderzoek van de TU Delft dat afgelopen week verscheen. De onderzoekers concludeerden dat met de zeer besmettelijke omikronvariant een 2G-beleid weinig invloed zou hebben op het terugdringen van besmettingen.

Optie om meer sectoren weer te openen

Maar volgens Tielen zou een 2G-beleid wel van invloed kunnen zijn op de hoogte van de druk op de zorg, omdat gevaccineerde of genezen mensen een veel kleinere kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

Net als coalitiepartner D66, wil de VVD 2G vooral als optie houden om meer sectoren straks weer te openen. Het kan niet zo zijn dat Nederland om de haverklap op slot moet. "Ik geloof dat ik niet met hele warme woorden een compliment gaf aan de lockdown", zei Tielen hierover op vragen van andere partijen.

Toen de strenge lockdown in december werd aangekondigd, en ook nog eens bleek dat deze van kracht zou zijn tijdens kerst en nieuwjaar, kreeg Tielen dan ook een "brok in de keel", zegt ze. Ze denkt wel dat de keuze toen noodzakelijk was wegens alle onduidelijkheden rond omikron. Nederland zat in december bovendien met een "behoorlijk late boostercampagne die nog steeds niet is waar we willen dat-ie is".

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

6 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

6 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

6 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

6 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

7 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

8 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

8 uur geleden