Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD sluit inzet van 2G nog niet uit

VVD sluit inzet van 2G nog niet uit

DEN HAAG (ANP) - De VVD sluit nog niet uit dat het een 2G-beleid, waarbij mensen alleen toegang tot bepaalde locaties krijgen als ze recent gevaccineerd of genezen van corona zijn, in de toekomst zal steunen. Kamerlid Judith Tielen zei donderdag in de Tweede Kamer dat het in de toekomst een mogelijkheid kan zijn om de samenleving meer open te houden.

Voor de VVD is het belangrijk dat er niet elke keer stappen vooruit, en vervolgens weer achteruit worden gezet. "Dan kan 2G een mogelijkheid" zijn, aldus Tielen.

PVV-Kamerlid Fleur Agema wilde van Tielen weten hoe zij kijkt naar het onderzoek van de TU Delft dat afgelopen week verscheen. De onderzoekers concludeerden dat met de zeer besmettelijke omikronvariant een 2G-beleid weinig invloed zou hebben op het terugdringen van besmettingen.

Optie om meer sectoren weer te openen

Maar volgens Tielen zou een 2G-beleid wel van invloed kunnen zijn op de hoogte van de druk op de zorg, omdat gevaccineerde of genezen mensen een veel kleinere kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

Net als coalitiepartner D66, wil de VVD 2G vooral als optie houden om meer sectoren straks weer te openen. Het kan niet zo zijn dat Nederland om de haverklap op slot moet. "Ik geloof dat ik niet met hele warme woorden een compliment gaf aan de lockdown", zei Tielen hierover op vragen van andere partijen.

Toen de strenge lockdown in december werd aangekondigd, en ook nog eens bleek dat deze van kracht zou zijn tijdens kerst en nieuwjaar, kreeg Tielen dan ook een "brok in de keel", zegt ze. Ze denkt wel dat de keuze toen noodzakelijk was wegens alle onduidelijkheden rond omikron. Nederland zat in december bovendien met een "behoorlijk late boostercampagne die nog steeds niet is waar we willen dat-ie is".

Meer uit Binnenland

Westerwolde noemt intrekken spreidingswet 'onbegrijpelijk'

WESTERWOLDE (ANP) - De Groningse gemeente Westerwolde vindt het "onbegrijpelijk" dat de PVV, VVD, NSC en BBB af willen van de spreidingswet. "We hebben ons als gemeentebesturen gezamenlijk uitgesproken voor het belang van de wet. Dat er nu drie maanden na het ingaan van de wet plannen liggen om deze niet uit te voeren is onbegrijpelijk", zegt waarnemend burgemeester Leendert Klaassen in een reactie op het hoofdlijnenakkoord.

7 minuten geleden
Israëlische ambassade blij met voornemens van nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassade in Den Haag is blij met de passages over dat land in het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben geschreven. De partijen spreken daarin hun steun uit voor Israël. Ook willen de partijen kijken of de Nederlandse ambassade naar Jeruzalem verplaatst kan worden.

9 minuten geleden
Techniekbranche wil afschaffen warmtepompverplichting 'van tafel'

WOERDEN (ANP) - De techniekbranche maakt zich zorgen over het plan uit het hoofdlijnenakkoord dat huiseigenaren in de toekomst niet langer verplicht zijn een warmtepomp aan te schaffen ter vervanging van hun cv-ketel. "Installateurs en fabrikanten hebben tientallen miljoenen geïnvesteerd in opleidingen en productiecapaciteit", zegt voorzitter Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland. "Dit besluit brengt een complete sector in grote problemen."

14 minuten geleden
VluchtelingenWerk: nieuw kabinet ontwricht asielsysteem

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet "ontwricht willens en wetens het asielsysteem". Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland in reactie op de aangekondigde asielmaatregelen zoals die donderdag zijn gepresenteerd door de formerende partijen. "Deze maatregelen zijn niet alleen vaak ongefundeerd en contraproductief. Ze ontwrichten het asielsysteem en zijn bedoeld om vluchtelingen het zo onaangenaam mogelijk te maken in Nederland" zegt Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland.

19 minuten geleden
Woonbond: huurders en woningzoekenden niet geholpen met akkoord 

AMSTERDAM (ANP) - De Woonbond ziet in het coalitieakkoord "veel te weinig ambitie om de wooncrisis aan te pakken". Dat laat de belangenvereniging van huurders in een reactie weten.

20 minuten geleden
Waterschappen blij met aandacht voor veilige dijken en zoet water

DEN HAAG (ANP) - De waterschappen zijn blij dat in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB aandacht is voor de veiligheid van dijken en de beschikbaarheid van zoet water. In de paragraaf over klimaatverandering staat onder meer dat het Hoogwaterbeschermingsprogramma wordt "herijkt", om ervoor te zorgen dat de dijken ook in de toekomst voldoende en tijdige bescherming bieden.

25 minuten geleden
Strafrechtadvocaten noemen strenger straffen niet de oplossing

AMSTERDAM (ANP) - "Strenger straffen is in veel gevallen niet de oplossing. Voorkomen van criminaliteit zou voorop moeten staan." Dit zegt voorzitter Dennis Wolters van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) over het coalitieakkoord. Daarin staat dat de partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumstraffen in bijvoorbeeld het jeugdstrafrecht willen verhogen.

30 minuten geleden