Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD-politici uit de provincie steunen afzien van kabinetsdeelname

VVD-politici uit de provincie steunen afzien van kabinetsdeelname

UTRECHT (ANP) - VVD-politici uit meerdere provincies steunen het voornemen van hun partij om een "centrumrechts" kabinet alleen te gedogen en er niet zelf aan deel te nemen, blijkt uit een rondgang van het ANP. De fractievoorzitters uit de twaalf provincies hebben hierover afgelopen weekend met fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sophie Hermans gesproken, zegt het Gelderse Statenlid Mark Smits. Woensdag komen VVD-leden uit het hele land samen om te spreken over het zetelverlies - van 34 naar 24 zetels - en de keuze om niet mee te doen.

Smits heeft "volledig vertrouwen" in partijleider Dilan Yeşilgöz en steunt het besluit. Hij noemt het wel "jammer" dat er meteen "gedoe" over de keuze is ontstaan. Smits doelt op de kritiek die onder anderen oud-minister Halbe Zijlstra leverde op de koers van de partij. Hij had persoonlijk dan ook "liever even gewacht" met de mededeling dat de VVD niet mee ging doen.

Ook Ton Serlie van de VVD in Overijssel steunt met zijn fractie het besluit van de landelijke afdeling. "Het is op dit moment niet aan ons om vooraan in de rij te staan om te regeren. Laat eerst de grote winnaars van de verkiezingen het maar eens onderling uitvogelen, dan zien we daarna wel verder."

Ledenvergadering

Meerdere fractievoorzitters vinden het verstandig van de VVD om de leden nu bijeen te roepen. "Er zijn valide redenen om deze koers te varen. Het is wel heel belangrijk om die dan goed uit te leggen", aldus Eric ter Keurs uit Friesland. Serlie ziet de ledenvergadering - eerst fysiek en een dag later digitaal - als "een peiling om te zien hoe VVD'ers erover denken".

Fractievoorzitter Herman Nijskens van de VVD in Limburg denkt dat de gedoogconstructie waar Yeşilgöz op stuurt "nog wel wat uitleg vergt" aan de leden. Wat hem betreft houdt gedogen "actieve deelname" in en dus niet "achteroverleunen en steunen wat goed uitkomt". Persoonlijk staat Nijskens achter het besluit. "Als de VVD echt in de oppositie zou gaan, wordt de formatie alleen maar ingewikkelder."

Bemoeienis

De Brabantse fractievoorzitter Roel Gremmen vindt vooral dat de provinciale afdelingen zich niet moeten bemoeien met de landelijke fractie. "We hebben met z'n allen besloten dat we deze mensen vertrouwen", verklaart hij, doelend op de vaststelling van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. "Ik zou het ook vervelend vinden als de landelijke fractie na de Provinciale Statenverkiezingen had gezegd: we willen dat jullie in deze of deze coalitie gaan."

De fractievoorzitters van de VVD in de provincies Groningen en Noord-Holland wilden geen inhoudelijke reactie geven.

Meer uit Politiek

Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

7 uur geleden
Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

1 dag geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

1 dag geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

1 dag geleden
Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

2 dagen geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

2 dagen geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

2 dagen geleden