
'VVD pleit voor 'mini-Schengen' om grip op migratie te houden'
DEN HAAG (ANP) - Nederland moet werken aan een "mini-Schengenzone", waarin samen met "andere sterken landen" bij noodsituaties door grote toestroom van migranten de buitengrenzen gesloten kunnen worden, maar de handel onderling overeind blijft. Dat stelt Kamerlid Bente Becker van regeringspartij VVD in een opiniestuk in het AD. Nederland moet "desnoods" ook in staat zijn de eigen grenzen te sluiten en grenscontroles in te stellen, vindt Becker.
Volgens Becker beleeft Nederland economisch veel voordeel aan de open grenzen, maar "betalen we de prijs via illegale migratie". "Griekenland en Italië worden overspoeld door bootmigranten", aldus de politica. "Zij vragen ons om hulp. Maar veel migranten lopen door naar Nederland, terwijl twee derde geen recht heeft op asiel."
Plannen voor een nieuw Europees asielstelsel zitten in de pijplijn, maar laten volgens Becker nog wel even op zich wachten. Tegelijkertijd staan landen onder druk "en zijn we soms zelf in gevaar", zegt het Kamerlid, refererend aan de terreuraanslag in Nice waarbij een Tunesiër eind vorige maand drie mensen doodde.
De VVD wil daarom een "nationaal crisisplan voor migratie", schrijft Becker. Volgens haar is de kans groot dat migranten in tijden van crisis naar Nederland zullen komen "vanwege onze welvaart". "Als er tegen die tijd geen strenger Europees asielstelsel is, moeten we zelf klaar zijn om grip te houden."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge ziet nu geen reden om een vliegverbod vanuit India in te stellen. Er geldt voor inwoners van dat land al een EU-breed inreisverbod en voor Europeanen die vanuit India naar Nederland reizen een dubbele testverplichting. "Dat is een heel effectief dubbel slot", aldus de demissionaire bewindsman.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft met Pieter Omtzigt "goud in handen", en zou er goed aan doen om zijn ideeën een grotere rol te laten spelen in de partij. Dat staat in een "brandbrief" die zeker achttien lokale afdelingen en de jongerenorganisatie CDJA aan de Tweede Kamerfractie hebben gestuurd. Kabinetsdeelname in Rutte IV vinden ze "ongeloofwaardig en geen optie".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat donderdag over de inzet van tachtig extra militairen in Afghanistan. Die zijn wel al woensdagavond laat naar dat land vertrokken. De militairen zijn nodig voor de beveiliging van de NAVO-missie daar, omdat de verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren. De manschappen moeten ook zorgen dat de terugtrekking ordentelijk gaat verlopen.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tachtig extra militairen die naar Afghanistan worden gestuurd ter beveiliging van de NAVO-missie daar, zijn onverwacht eerder vertrokken. Dat meldt demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer, die donderdag nog over hun uitzending debatteert.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte vindt dat er "niets vreemds of onoorbaars" is gebeurd toen het kabinet anderhalf jaar geleden besloot geen volledig feitenrelaas over de toeslagenaffaire naar de Tweede Kamer te sturen. Verder wil Rutte er weinig over kwijt. De Tweede Kamer krijgt een uitgebreide brief met uitleg, zegt hij.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.
1 dag geleden
1 reacties
Om te reageren moet je eerst even inloggen.