Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD over Rutte: ik zie geen pathologische leugenaar

VVD over Rutte: ik zie geen pathologische leugenaar

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is geen pathologische leugenaar, stelt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian in het debat over de gewiste sms'jes van de minister-president. "Ik zie geen patroon van onwaarheden."

"Ik ga ervan uit dat hij zorgvuldig en integer heeft gehandeld", zei Ellian. Coalitiegenoten D66 en ChristenUnie zijn kritischer op het handelen van de premier en vinden dat de regels aangescherpt moeten worden.

Ellian reageerde daarmee op de felle kritiek van de oppositie op Rutte. Die stelde dat hij zich gedurende zijn jarenlange premierschap cruciale zaken niet herinnert en op verschillende fronten fouten maakt, maar er telkens dankzij de steun van de coalitiepartijen mee weg komt. De oppositie vindt het onbegrijpelijk dat de VVD de premier blijft beschermen.

Betonrot

PVV-leider Geert Wilders wilde van het VVD-Kamerlid weten wanneer Rutte wat hem betreft te ver is gegaan, en sprake is van "betonrot" voor de partij. Voor Wilders is het duidelijk. "Wegwezen."

Ellian hekelde op zijn beurt de houding van de oppositie die op voorhand Rutte niet gelooft. Voordat de premier zich in de Kamer kan verdedigen, heeft de oppositie haar oordeel al klaar: hij is opnieuw de fout in gegaan door het eigenhandig wissen van sms'jes.

Duidelijkheid

Het VVD-Kamerlid vindt met de oppositie dat het handelen van de overheid in een democratische rechtsstaat controleerbaar moet zijn. Mede daarom moet er snel duidelijkheid komen over de manier waarop premier Mark Rutte zijn sms'jes archiveert.

Volgens Ellian heeft Rutte zich aan de richtlijn gehouden. Het VVD-Kamerlid wil wel weten wat er gebeurt met lange sms'jes die niet kunnen worden doorgestuurd, maar aan een ambtenaar worden voorgelezen. "Dat bevreemdt mij ook." Ook wil Ellian weten welke mogelijkheden Rutte zelf ziet om de controleerbaarheid van zijn sms'jes te verbeteren.

Aanscherpen

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie vinden dat de regels voor het bewaren en archiveren van sms’jes moeten worden aangescherpt. "Die moeten duidelijk en handhaafbaar zijn", zei D66-Kamerlid Joost Sneller. Een bewindspersoon moet naar zijn idee niet zelf een selectie maken welke sms’jes gewist of doorgestuurd worden.

Omdat ook onder aangescherpte regels onderuit kan worden gekomen, moeten "bewindslieden er daarnaast alles aan doen om open en transparant te zijn om zo het vertrouwen te herwinnen en de controle van de macht mogelijk te maken", vindt Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). De manier waarop Rutte met zijn sms'jes omgaat, heeft volgens Van der Graaf niet aan het vertrouwen bijgedragen.

Meer uit Binnenland

Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

1 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

3 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

4 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

5 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

6 uur geleden
NVWA gaat extra letten op gevolgen hitte voor dieren

UTRECHT (ANP) - Vanwege de oplopende temperaturen de komende dagen, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra alert op bescherming van dieren tegen hitte. De dienst herinnert vooraf alvast aan de aangescherpte regels voor zogeheten kalver-iglo's. Die bieden geen bescherming tegen hitte. Bij een temperatuur van 24 graden of meer is het verplicht om zulke verplaatsbare hokken in de schaduw te zetten.

6 uur geleden
Agent niet vervolgd voor raken baasjes bij doodschieten hond

HELMOND (ANP) - Een agent die in september vorig jaar in Helmond een hond doodschoot, waarbij de twee baasjes van de hond lichtgewond raakten, wordt niet vervolgd voor zijn actie. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten nadat uit onderzoek is gebleken dat het de agent niet te verwijten valt dat de twee hondeneigenaren werden geraakt. De ene liep een verwonding op aan de onderarm en de ander werd getroffen door een schampschot boven zijn oor.

7 uur geleden