Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD-leden steunen massaal spreidingswet asielzoekers

VVD-leden steunen massaal spreidingswet asielzoekers

ROTTERDAM (ANP) - VVD-leden hebben de spreidingswet van hun eigen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) massaal gesteund. Een motie van partijlid Ietje Jacobs werd met 77 procent van de stemmen aangenomen op het VVD-congres.

Een tweede motie - tegen de spreidingswet - werd verworpen, en kreeg slechts steun van een kwart van de aanwezige leden. De VVD-fractie verzette zich eerst tegen de spreidingswet, maar ging toch akkoord na toezeggingen van VVD-voorman Mark Rutte om de asielinstroom te verminderen.

Twee verschillende moties om een asielstop in te voeren, werden ook door een ruime meerderheid van de VVD-leden verworpen.

Kinderen

Tientallen VVD'ers, onder wie partijprominenten en lokale politici, maakten tijdens het congres gebruik van de mogelijkheid hun afkeer van de 'dwangwet' of juist hun steun voor de spreidingswet uit te spreken. Prominenten als oud-minister Henk Kamp en Klaas Dijkhoff (als staatssecretaris eerder verantwoordelijk voor asiel) spraken zich uit voor de wet.

Voorstanders van de spreidingswet hameren vooral op de noodzaak tot solidariteit en humaniteit. "Liberalen laten geen kinderen in het gras slapen", zei een voorstander. Tegenstanders hekelen het dwangelement van de wet en stellen dat het nu "dweilen met de kraan open" is als de instroom niet drastisch wordt verlaagd.

Minder

Over de noodzaak tot verlaging van de instroom zijn alle VVD-leden het roerend eens. Velen zeiden vertrouwen te putten uit de persoonlijke betrokkenheid van Rutte, die de premier eerder op het congres toezegde. Toch hebben vooral VVD-leden, die tegen de spreidingswet zijn, twijfels over die belofte. Zij zeggen dat de VVD al twaalf jaar vergeefs belooft de asielstroom omlaag te brengen. "Geen woorden maar daden nu", zei onder andere Teun Heldens, VVD-fractievoorzitter in Peel en Maas.

Van der Burg erkende in een eerste reactie opgelucht te zijn. "Ja, dit is heel erg fijn. En verder ook: de opdracht begrepen." Die opdracht is duidelijk: er moeten minder asielzoekers naar Nederland komen.

Steun

Initiatiefnemer Ietje Jacobs is blij met de uitkomst, die laat zien "dat we één grote liberale familie zijn". Veel VVD'ers zien volgens haar in "dat dit niet zo kan doorgaan" en dat asielzoekers meer zekerheid moeten krijgen. Dat er zoveel steun is voor haar motie, terwijl de VVD van buitenaf tot op het bot verdeeld leek, bewijst volgens haar dat "de mensen die het hardst roepen, niet altijd de meeste mensen vertegenwoordigen".

Meer uit Politiek

Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

8 uur geleden
Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

10 uur geleden
Ruim 3600 stemmen voor zwemmer Maarten van der Weijden

DEN HAAG (ANP) - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vorige week 3656 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De olympisch kampioen was lijstduwer van de VVD, hij stond op een onverkiesbare 80e plek op de kandidatenlijst. Slechts dertien partijgenoten kregen meer stemmen, dus een deel van de komende Kamerfractie heeft minder steun dan Van der Weijden.

13 uur geleden
Noord- en Zuid-Holland zijn oververtegenwoordigd in nieuwe Kamer

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de nieuwe Tweede Kamer woont in Zuid-Holland en Noord-Holland. De beide provincies zijn oververtegenwoordigd, want ongeveer 38 procent van de Nederlandse bevolking woont er.

14 uur geleden
Plasterk praat volgende week met aantal fractievoorzitters verder

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk praat volgende week met een aantal fractievoorzitters verder over mogelijke vervolgstappen in de formatie, vertelde hij in een gesprek met journalisten. De verkenner heeft vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer laten weten dat hij niet zoals eerder voorgenomen op dinsdag 5 december verslag uit kan brengen.

14 uur geleden
Toespraak Rutte: hardere inspanning nodig om klimaatdoel te halen

DUBAI (ANP) - Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad moet de wereld zich harder inspannen, zegt demissionair premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn toespraak op de klimaattop in Dubai. Hij vindt het tijd worden dat wereldleiders actie ondernemen om hun beloftes te halen.

15 uur geleden
Referendum GL-PvdA over gezamenlijke lijst voor verkiezingen EP

DEN HAAG (ANP) - De partijbesturen van GroenLinks en PvdA stellen de leden van beide partijen voor om met een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma aan de verkiezingen voor het Europees Parlement mee te doen. De leden kunnen komende week in een referendum laten weten wat zij hiervan vinden. De Europese verkiezingen zijn in juni volgend jaar.

15 uur geleden