Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD-leden laten tegengeluid horen met 'ja' tegen spreidingswet

VVD-leden laten tegengeluid horen met 'ja' tegen spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - VVD-leden dienen zaterdag op hun partijcongres een motie in waarin zij zich uitspreken voor de spreidingswet in combinatie met maatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken. De motie wordt ingediend door Ietje Jacobs, VVD-fractievoorzitter in Groningen, en Michiel Suijker, landelijk voorzitter van de JOVD. Zij dienen de motie mede in namens bijna tweehonderd VVD-leden.

Door meer rechtse liberalen wordt op datzelfde VVD-congres hoogstwaarschijnlijk een motie ingediend die juist oproept tot een veel strenger asielbeleid en die mogelijk de fractie vraagt om aanpassing of afkeuring van de spreidingswet. De VVD is diep verdeeld over die wet, waarmee de VVD-fractie vorige week na lang en stevig beraad heeft ingestemd.

Daarvoor was wel tussenkomst nodig van Mark Rutte die als VVD-voorman indringend met de fractie heeft overlegd. Hij beloofde de fractie zich hard te maken voor een beperking van de instroom, die hijzelf net zoals de fractie "te hoog" vindt. Concrete maatregelen noemde hij nog niet. Die belofte heeft de fractie voldoende vertrouwen gegeven akkoord te gaan met de wet.

Eerlijke verdeling over gemeenten

Via de spreidingswet van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) worden asielzoekers eerlijk over alle gemeenten verdeeld. Als gemeenten blijven weigeren, worden ze door de staatssecretaris gedwongen tot opvang. Vooral dat dwangelement is voor veel VVD'ers onverteerbaar.

Voor anderen niet, zo blijkt uit de motie die woensdag is aangekondigd door Jacobs en Suijker. Deze VVD'ers zijn voor de wet. "Dit gebeurt ook en dit is ook heel liberaal", zegt Jacobs in een toelichting. Leden van "Stadskanaal tot Purmerend en van Rotterdam tot Maastricht" staan volgens haar achter deze motie. Ze willen dat de VVD "een partij blijft die werkt aan een realistisch liberale en effectieve oplossing en die dus niet meegaat in onhaalbare oplossingen met populistische inslag".

Oproep tot asielstop

Sommige VVD-leden hebben eerder opgeroepen tot een complete asielstop.

Volgens Jacobs biedt de spreidingswet "een oplossing voor de ongelijke verdeling van asielzoekers in ons land. In mijn Groningen doen we veel meer dan op andere plekken in het land. We moeten solidair zijn met elkaar. Zeker in deze tijd."

"Het is niet liberaal om te pleiten voor een instroombeperking over de rug van vluchtelingen die in de kou liggen", zegt Suijker.

Meer uit Politiek

SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

15 uur geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

17 uur geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

18 uur geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

19 uur geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

22 uur geleden
Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

23 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

1 dag geleden