Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD-leden eisen concrete actie van Rutte tegen asielinstroom

VVD-leden eisen concrete actie van Rutte tegen asielinstroom

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD-leden vindt dat partijleider Mark Rutte zijn belofte moet nakomen om de instroom van (asiel)migranten te beperken. Op het VVD-congres van november zei Rutte zich daar persoonlijk voor in te gaan zetten. Die belofte was voor VVD-leden reden om na een lange en felle discussie toch akkoord te gaan met de spreidingswet.

"Zijn glasheldere beloftes verdienen nu concrete opvolging. Niet vooruitschuiven, maar nu doorpakken om te doen wat echt nodig is", schrijven de leden in een stevige brief aan het VVD-hoofdbestuur waarover De Telegraaf als eerste schreef.

De leden roepen het hoofdbestuur op Rutte te bewegen om op het eerstkomende VVD-congres "zijn beloftes gestand te doen". Dat is op 3 juni. Ook VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans riep Rutte recent op snel met concrete maatregelen te komen om de asielinstroom in te dammen.

Felbevochten compromis

Net zoals de VVD-leden ging ook de VVD-fractie met veel tegenzin akkoord met de spreidingswet. Rutte moest er in een fractievergadering aan te pas komen om de fractie te overtuigen.

Met de spreidingswet worden gemeenten verplicht (extra) asielzoekers op te nemen, als ze dat niet vrijwillig doen. Het wetsvoorstel is een felbevochten compromis tussen de coalitiepartijen. De Tweede en Eerste Kamer moet de wet nog behandelen.

Boter bij de vis

Op het VVD-congres van november werd duidelijk dat VVD-leden het roerend eens zijn over de noodzaak tot verlaging van de instroom. Veel liberalen putten toen vertrouwen uit de persoonlijke betrokkenheid van Rutte, die de premier bij aanvang van het congres toezegde. "Deze duidelijke beloftes zijn met volle tevredenheid ontvangen door de leden, die maar één ding willen: de instroom moet omlaag. De aangenomen moties zijn niet alleen een uitspraak van de leden, maar ook een testcase voor minister-president Rutte zelf", schrijven de leden aan het hoofdbestuur. Die is door ruim twintig leden ondertekend, waaronder diverse wethouders.

De leden eisen nu boter bij de vis. Volgens een van de ondertekenaars ondersteunt partijvoorzitter Eric Wetzels de oproep dat er nu echt wat moet gebeuren aan de inperking van de asielinstroom. Het hoofdbestuur zegt nu niet te willen reageren.

Op 3 juni is er een algemene ledenvergadering van de VVD.

Meer uit Politiek

Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

3 uur geleden
Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

4 uur geleden
Rutte meelevend na dodelijk ongeval met brugdeel Lochem

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte reageert meelevend op het ongeval in Lochem waar twee mensen zijn omgekomen toen ze onder een naar beneden vallend gedeelte van een nieuwe brug terechtkwamen. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

5 uur geleden
Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

1 dag geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

1 dag geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

1 dag geleden