Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD in meer dan 300 gemeenten de grootste partij

VVD in meer dan 300 gemeenten de grootste partij

DEN HAAG (ANP) - De VVD is in 302 gemeenten de grootste partij geworden. Daarnaast kreeg de partij van premier Mark Rutte de meeste stemmen van Nederlanders in het buitenland. Alle gemeenten hebben nu hun einduitslagen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

In de overige 53 gemeenten kreeg een andere partij de meeste stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week. In 40 van die 53 gemeenten werd de VVD de tweede partij, en in acht gemeenten moesten de liberalen twee partijen voor zich dulden. In Staphorst en Zwartewaterland en op Saba en Sint Eustatius werd de VVD de vierde partij. Op Urk waren er vijf partijen die meer stemmen kregen dan de VVD.

D66 kreeg in vijftien gemeenten de meeste stemmen. Vier jaar geleden won de partij in zeven gemeenten. Ook kreeg de partij toen de meeste steun van Nederlanders in het buitenland. D66 veroverde onder meer Amsterdam op GroenLinks en Rotterdam op de VVD. In Utrecht bleef D66 de grootste.

CDA en PVV

Het CDA, van oudsher een partij die goed vertegenwoordigd is in de regio's, verloor juist veel gemeenten. Vier jaar geleden hadden de christendemocraten in 52 gemeenten de meeste stemmen gekregen, nu in twaalf. Het CDA verloor 22 gemeenten aan de VVD.

De PVV kreeg in dertien gemeenten de meeste stemmen, tegen 22 in 2017. Zeven van de dertien gemeenten liggen in Limburg, de thuisprovincie van PVV'ers als Geert Wilders, Dion Graus en Lilian Helder. Ook in het noordoosten van het land, de grensstreek van Groningen en Drenthe, heeft de partij veel steun.

SGP

De SGP kreeg in tien gemeenten de meeste stemmen. De SP had vier jaar geleden in negen gemeenten de meeste stemmen gekregen, maar eindigt nu met lege handen. Dat geldt ook voor GroenLinks, dat Amsterdam en Nijmegen dit jaar voor D66 zag kiezen.

Op Sint Eustatius stemde iets meer dan de helft van de kiezers op een nieuwkomer, U-Buntu Connected Front. Die partij zet zich in tegen ongelijkheid en richt zich vooral op mensen met een Afrikaanse achtergrond.

De VVD heeft dit jaar meer gemeenten gewonnen dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, terwijl Nederland toen meer gemeenten telde. In 2012 kreeg de VVD de meeste stemmen in 282 van de 418 gemeenten (inclusief Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Daarnaast kreeg de partij ook toen de meeste stemmen van Nederlanders in het buitenland. Vier jaar geleden was de VVD de grootste partij in 285 van de 391 gemeenten.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

41 minuten geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

59 minuten geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

1 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

1 uur geleden
Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en CDA maakten tot nu toe in een debat duidelijk achter de voorstellen te staan van demissionair landbouwminister Piet Adema.

2 uur geleden
Bloomberg: Turkije gaat NAVO-kandidatuur Rutte steunen

ANKARA/BRUSSEL (ANP) - Turkije spreekt vrijdag hoogstwaarschijnlijk zijn steun uit voor de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte om de baas van de NAVO te worden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt dat besluit na een bezoek van Rutte, zeggen bronnen dicht bij Erdogan tegen persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de regering voor schattingen over de uitstoot grotendeels afhankelijk van data die dergelijke "grote vervuilers" zelf aanleveren. "Op die manier kun je nooit goed handhaven, want je weet niet wat er speelt", aldus Greenpeace.

3 uur geleden