Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD helpt Rotterdamse raad aan meerderheid vuurwerkverbod

VVD helpt Rotterdamse raad aan meerderheid vuurwerkverbod

ROTTERDAM (ANP) - Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam wil een vuurwerkverbod komende jaarwisseling. Dat laat de VVD dinsdag weten, die nu ook zegt voor een totaalverbod te zijn. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, die al langer pleit voor een vuurwerkverbod, reageert blij verrast.

De partij is overstag vanwege de vele incidenten die tijdens oud en nieuw plaatsvinden. Volgens de VVD zijn eerdere pogingen om overlast tegen te gaan niet gelukt. Zo waren er deze jaarwisseling geen vuurwerkvrije zones in Rotterdam, maar in plaats daarvan een aantal vuurwerkzones.

De VVD pleit voor een algeheel verbod tot het kabinet maatregelen heeft genomen tegen knalvuurwerk en vuurpijlen. Fractievoorzitter Vincent Karremans zegt dat een voorwaarde wel is dat "een substantieel bedrag wordt vrijgemaakt voor de organisatie van professionele vuurwerkshows".

Vreemde situatie

Aboutaleb kan zich vinden in het plan van de VVD op meerdere locaties een vuurwerkshow te organiseren. Volgens de burgemeester ontstaat nu wel een vreemde situatie, omdat in Rotterdam vuurwerk wel verkocht mag worden, maar niet mag worden afgestoken.

Op 30 januari is de eerste gemeenteraadsvergadering dit jaar. Dan zal waarschijnlijk een motie worden aangenomen om een vuurwerkverbod in te stellen.

Hulpdiensten en diverse burgemeesters willen al langer dat landelijk paal en perk wordt gesteld aan het afsteken van vuurwerk. Het kabinet wil, mede door toedoen van de VVD, daar nog niet aan geloven. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer zei dinsdag alleen een vuurwerkverbod te willen als dat "ook werkelijk helpt om de agressie en het letsel te verminderen".

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

6 uur geleden
VVD-prominent Henk Kamp niet beschikbaar als premier

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent Henk Kamp is niet beschikbaar als premier van een aankomend kabinet, zegt hij tegen het ANP. Tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB zit hij op de publieke tribune. Joost Eerdmans (JA21) vroeg Wilders eerder in het debat wat zijn aanwezigheid betekent, waarop de PVV-leider antwoordde: "Dat hij niet zoveel te doen heeft." Kamp, die meermaals minister namens de VVD is geweest, gaf daarop vanaf de tribune een opgestoken duim.

17 uur geleden
Timmermans noemt bezuinigen ontwikkelingsgeld 'moreel kwestieus'

DEN HAAG (ANP) - De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking van zeker 2,4 miljard euro is "moreel kwestieus", vindt Frans Timmermans. De leider van GroenLinks-PvdA vreest "dat Nederland met de rug naar het buitenland gaat staan" en vindt dat de coalitie de armsten in de wereld "in de steek laat", zegt hij in het debat over het hoofdlijnenakkoord.

17 uur geleden
Wilders: premiersvraag 'morgenvroeg, acuut, meteen' besproken

DEN HAAG (ANP) - Het antwoord op de premiersvraag heeft flinke haast, zegt Geert Wilders tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord. Die vraag wordt volgens de PVV-leider "morgenvroeg, acuut, meteen" besproken. Hij baalt ervan dat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken als kandidaat na negatieve berichten over patenten die hij heeft geclaimd. "Het zou volgens mij een geweldige minister-president zijn geweest", aldus Wilders.

18 uur geleden
Zaken die niet in akkoord staan zijn vrije kwestie, denkt Wilders

DEN HAAG (ANP) - Onderwerpen waarover niets in het hoofdlijnenakkoord van de coalitie staat, zijn een "vrije kwestie" waarin de Tweede Kamer initiatief kan nemen. Dat verwacht PVV-leider Geert Wilders, zegt hij in het debat over de formatie.

19 uur geleden
Wilders zal aankomend kabinet niet aan 'leiband' leggen

DEN HAAG (ANP) - Het aankomende kabinet zal niet aan de "leiband" van Geert Wilders komen te liggen, bezweert de PVV-leider tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. De te benoemen premier en de rest van de ministersploeg zal vrijheid krijgen om zelf "accenten" te leggen, zij het binnen de kaders van het akkoord. Dat komt volgens hem omdat het 'extraparlementaire kabinet' op grotere afstand van de Tweede Kamer komt te staan en dus ook meer vrijheid krijgt van de vier coalitiepartijen.

19 uur geleden
Wilders: we krijgen een ploeg op het bordes

DEN HAAG (ANP) - "Ik verzeker u dat het ons gaat lukken om een ploeg op het bordes te laten staan, inclusief een minister-president", verzekert PVV-leider Geert Wilders de Tweede Kamer aan het begin van het debat over het formatieakkoord . "Ik hoop en ga ervan uit dat we daar op korte termijn uit zullen komen."

20 uur geleden