Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD en D66: snel om tafel met andere partijen

VVD en D66: snel om tafel met andere partijen

DEN HAAG (ANP) - VVD en D66 willen snel weer met andere partijen om de tafel om tot een nieuwe regeringscoalitie te komen. Dat hebben de partijleiders Mark Rutte en Sigrid Kaag gezegd na overleg met informateur Mariëtte Hamer.

De twee grootste partijen in de Tweede Kamer hebben de afgelopen weken gewerkt aan een document dat Kaag nu omschrijft als "een aanzet voor een opzet voor een regeerakkoord". Mede aan de hand daarvan wordt gekeken welke partijen kunnen aansluiten.

Rutte noch Kaag wil iets kwijt over de inhoud van het document. "Ik kan alleen zeggen dat iedereen er snel uit wil komen en dat ik daar goede hoop op heb", aldus de demissionaire premier. Hij hoopt "binnenkort" ook met andere partijen te overleggen. Maar wanneer en in welke opzet, dat laat hij aan de informateur.

Goede energie

"We hebben denk ik allemaal haast", zegt Kaag. Zij stelt vast dat de partijen met "goede energie" uit de zomerstop zijn gekomen. "Iedereen is heel serieus dat we een doorbraak moeten willen bereiken."

De betrokken partijen lijken evenwel dezelfde stellingen te hebben betrokken als voor de zomerpauze. D66 wil nog altijd een zo progressief mogelijke coalitie, zonder de ChristenUnie en met zowel PvdA als GroenLinks. Maar de VVD wil er hooguit een van de twee linkse partijen bij hebben en zou het liefst nog de huidige coalitie met CDA, D66 en ChristenUnie voortzetten.

PvdA en GroenLinks zelf zijn evenmin van gedachte veranderd. Zij blijven erbij dat zij alleen samen in een kabinet willen, en schuiven ook samen aan bij een gesprek met informateur Hamer, dat waarschijnlijk dinsdagmiddag wordt gehouden.

Meer uit Politiek

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

23 uur geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

1 dag geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

1 dag geleden
Rutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag aangekondigd in een gesprek met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne, twitterde premier Mark Rutte. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.

1 dag geleden
Paul wil minder thuisonderwijs, maar geen drastische maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Mariëlle Paul maakt zich zorgen om de groeiende groep kinderen die niet naar school gaat. Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft hier een alarmerende brief over geschreven aan de bewindsvrouw. Een groot deel van deze kinderen krijgt volgens Kalverboer geen thuisonderwijs, zoals de bedoeling is. Paul probeert meer controle te krijgen over deze 'thuiszitters', maar vindt het "heel ingewikkeld" om drastische maatregelen door te voeren gezien de demissionaire staat van het kabinet.

1 dag geleden
Voorjaarsnota komt maandag versneld naar buiten door formatie

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet brengt komende maandag de voorjaarsnota al naar buiten, zo heeft financiënminister Steven van Weyenberg na afloop van de wekelijkse ministerraad gemeld. Aanleiding daarvoor is een verzoek van de twee informateurs om de nota alvast te ontvangen in het kader van de onderhandelingen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB over een nieuw kabinet. Van Weyenberg vond dat geen onredelijk verzoek en heeft besloten de nota ook meteen naar de Tweede Kamer te sturen.

1 dag geleden
50PLUS kan niet bij administratie, rechtszaak dreigt om wanbetaling

DEN HAAG (ANP) - De politieke partij 50PLUS kan momenteel niet bij zijn financiële administratie. Het vorige maand weggestemde hoofd van de financiële commissie, Johan Hessing, heeft het papierwerk mee naar huis genomen en dit ontbreekt nog altijd op het partijkantoor in Den Haag. Ondertussen heeft een reclamebureau een incassobureau ingeschakeld om een achterstallige betaling voor een campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen najaar betaald te krijgen.

1 dag geleden