Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen VVD en CDA willen dat het kabinet serieus onderzoekt wat er nodig is om bedrijven te verleiden een nieuwe kerncentrale te bouwen. "En dat mag ook geld kosten", zei VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Beide partijen denken al langer dat kernenergie onmisbaar is om de energievoorziening in Nederland volledig CO2-neutraal te maken. Omdat het niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt, is naast windmolens en zonnepanelen een soort basisvoorziening nodig om te zorgen dat er wel altijd elektriciteit is. Nu wordt die stroom nog grotendeels opgewekt met kolen en gas.

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en FVD ziet kernenergie als een mogelijke oplossing, maar minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) houdt de boot tot dusver af. Het staat bedrijven vrij om te investeren in kernenergie, maar in de praktijk is daar volgens de bewindsman momenteel geen animo voor omdat het maar de vraag is of de hoge investeringen kunnen worden terugverdiend.

Door investeringen in kernenergie te stimuleren kan Nederland zich volgens Dijkhoff ook minder afhankelijk maken van energiebronnen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Rusland. Daarnaast pleit de VVD-voorman voor meer investeringen in defensie en in technologie, om ook de afhankelijkheid van respectievelijk de Verenigde Staten en China te verminderen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

wink-wink 1 week geleden
Er moet altijd een kernramp komen voordat het menselijk falen aan het licht komt.
V.v.C. 1 week geleden
Eindelijk komt het verstand weer terug. Wie denkt dat we het gaan redden met wind en zonne energie is naar mijn mening niet goed bij z'n verstand!.

Meer uit Politiek

Oproep aan Den Haag voor ruimere opvang vluchtelingen Moria

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet een eerlijk aandeel nemen in de opname van de slachtoffers van het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ook moet Nederland in EU-verband humanitaire hulp geven die verder gaat dan alleen het bouwen van een tentenkamp en bijdragen aan een solide Europees migratiepact.

1 uur geleden
Rutte: wij erkennen Loekasjenko niet als president

DEN HAAG (ANP) - Nederland erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Wit-Rusland. Dat zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer. Hiervan zal de ambassadeur van Wit-Rusland in Den Haag op de hoogte worden gesteld, zei de premier.

14 uur geleden
Kamer terughoudend over Europese migratieplannen

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe migratieplan van de Europese Commissie kan in de Tweede Kamer nog niet op juichende reacties rekenen. Sommige partijen vinden het niet ruimhartig genoeg, anderen willen het juist strenger zien. Een enkeling is voorzichtig positief.

15 uur geleden
Minister stelt Jeroen Kremers aan als 'state agent' bij KLM

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt Jeroen Kremers aan als zogenoemde state agent bij KLM. Hij gaat erop toezien dat de luchtvaartmaatschappij zich houdt aan de afspraken die gemaakt zijn over de steun die de overheid verstrekt in verband met de coronacrisis. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

18 uur geleden
PvdA'er Paul Tang gaat belastingcommissie EU-parlement leiden

BRUSSEL (ANP) - PvdA'er Paul Tang gaat de nieuwe belastingcommissie van het Europees Parlement leiden. De commissie moet de strijd aanbinden met belastingontwijking en -ontduiking, waardoor de EU-lidstaten jaarlijks miljarden euro's mislopen.

21 uur geleden
Rutte: aantal 'zorgelijke' regio's lijkt deze week te verdubbelen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal regio's waar corona om zich heen grijpt neemt snel toe. Vorige week stond de teller nog op zes 'zorgelijke' regio's, daar komen er deze week waarschijnlijk acht bij, zei premier Mark Rutte dinsdag in debat met de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Rutte: medisch oordeel basis voor advies mondkapjes ouderenzorg

DEN HAAG (ANP) - De richtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg om geen medische mondkapjes te gebruiken bij 'vluchtige contacten', was gebaseerd op een medische beoordeling en niet op de schaarste aan mondkapjes die er toen was. Dat benadrukt premier Mark Rutte tegenover een verontwaardigde en geïrriteerde oppositie tijdens het coronadebat dinsdag. De hele oppositie snapt niet dat het RIVM deze richtlijn uit het voorjaar opeens stilletjes wijzigde op 17 augustus.

1 dag geleden