Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD en CDA: verduurzaming geen voorwaarde voor steun KLM

VVD en CDA: verduurzaming geen voorwaarde voor steun KLM

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen VVD en CDA vinden niet dat het kabinet aan de redding van KLM extra eisen moet koppelen op het gebied van verduurzaming. "Dit is een reddingsoperatie, geen strafexercitie", aldus VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

Daarmee verzet de grootste coalitiepartij zich tegen de voorwaarden die het kabinet wil stellen aan financiële steun voor KLM. Het CDA wil evenmin dat tegenover die hulp een uitgebreid "wensenlijstje" komt te staan. Kamerlid Erik Ronnes pleit voor een "goede balans tussen de eisen en de continuïteit van de onderneming".

CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) en zijn VVD-collega Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigden onlangs een steunpakket aan van tussen de 2 en 4 miljard euro om KLM door de coronacrisis te helpen. Zij willen daar juist wel eisen aan stellen op het gebied van hinderbeperking en verduurzaming.

Langlopende verplichtingen

Over de precieze voorwaarden wordt nog onderhandeld, maar de Tweede Kamer debatteert woensdag alvast met de twee bewindslieden over de steunoperatie. Hun plan om in te zetten op verduurzaming kan wel rekenen op steun van de linkse oppositie en van de regeringspartijen D66 en ChristenUnie.

Dat KLM zo in de problemen zit, komt mede door langlopende verplichtingen voor de financiering en huur van vliegtuigen en de inkoop van brandstof. Van de bedrijven die deze rekeningen ondanks de crisis blijven innen, moet wat GroenLinks, PvdA en SP betreft ook een offer worden gevraagd.

Voortbestaan KLM telt

GroenLinks-Kamerlid Bart Snels wijst erop dat banken, leasemaatschappijen en oliehandelaren er net zo goed baat bij hebben dat KLM de crisis overleeft. Dat onderschrijft ook D66'er Joost Sneller. "Ook leasemaatschappijen hebben heel veel te verliezen bij een faillissement."

Maar ook hier trappen VVD en CDA op de rem. Voor Van der Linde telt nu alleen het voortbestaan van KLM. "Later wil ik met alle plezier praten over waar we de rekening nog meer kunnen leggen, maar niet nu." Ook Ronnes waarschuwt dat de onderhandelingen zonder dergelijke eisen al ingewikkeld genoeg zijn.

Meer uit Politiek

Ministers herhalen: boerenacties moeten binnen wet gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

3 uur geleden
Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

2 dagen geleden
Yesilgöz noemt neersteken Rushdie 'verschrikking'

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse politici reageren geschokt op het nieuws dat de bekende schrijver Salman Rushdie is neergestoken in de Verenigde Staten. Premier Mark Rutte spreekt van een "verschrikkelijke aanval" op de auteur. "Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting", aldus de premier.

2 dagen geleden
CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.

3 dagen geleden
VluchtelingenWerk: Rijk moet vertrouwen gemeenten terugwinnen

AMSTERDAM (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg moet namens het Rijk het vertrouwen van gemeenten winnen om beweging te krijgen in de vastgelopen asielketen. Dat is volgens VluchtelingenWerk de eerste stap richting een oplossing. De organisatie reageert op het nieuws dat aanzienlijk minder statushouders een huis hebben gekregen dan de overheid wilde.

3 dagen geleden
Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

3 dagen geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

3 dagen geleden