Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD en CDA leveren in, maar blijven grootste landelijke partijen

VVD en CDA leveren in, maar blijven grootste landelijke partijen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA blijven de grootste landelijke partijen bij de Nederlandse gemeenteraden. Maar beide partijen verliezen wel. In 2018 kregen ze allebei ruim 13 procent van de stemmers achter zich, deze gemeenteraadsverkiezingen koos ongeveer 11,5 procent van de stemmers voor de VVD en 11,2 procent voor het CDA, aldus de voorlopige uitslag van de Verkiezingsdienst van het ANP. In de nacht van woensdag op donderdag was 98,5 procent van de stemmen geteld.

VVD-leider Mark Rutte durfde al vroeg op de avond te voorspellen dat zijn partij de grootste landelijke partij was in de Nederlandse gemeenteraden. Procentueel staat de VVD er inderdaad beter voor dan het CDA, maar de christendemocraten bezetten straks wel meer zetels. Dit heeft te maken met het aantal stemmen dat voor een gemeenteraadszetel nodig is: dit verschilt sterk per gemeente.

"Het voorlopige beeld is dat we helaas zetels hebben verloren, en dat het tegelijkertijd beter lijkt dan de recente peilingen", zei partijleider Wopke Hoekstra in reactie op de eerste exitpolls. Hij denkt dat zijn partij na de crisis vorig jaar nu echt in rustig vaarwater is gekomen.

Een van de redenen dat de klap voor het CDA meevalt, is mogelijk dat de opkomst relatief laag is. Daar profiteert de partij normaal gesproken van, wegens haar trouwe achterban, aldus oud-partijleider en minister Hugo de Jonge.

De andere partijen in de landelijke regeringscoalitie, D66 en ChristenUnie, leverden allebei wat minder stemmen in.

Meer uit Politiek

Voltallige Zuid-Hollandse politiek bezorgd over 'woningbouwdrama'

DEN HAAG (ANP) - De voltallige Zuid-Hollandse politiek maakt zich zorgen over het trage tempo van de woningbouw. Zuid-Holland heeft met het Rijk afgesproken dat er tussen 2022 en 2030 bijna een kwart miljoen huizen bij komen, maar het provinciebestuur vreest nu al dat dit doel niet wordt gehaald. De teller staat op ruim 55.000 woningen. De politieke partijen bespraken vrijdag de oorzaken en mogelijke oplossingen met gedeputeerde Anne Koning (GroenLinks-PvdA).

24 minuten geleden
Zorgakkoord bovenaan het lijstje van nieuwe zorgminister Jansen

DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord staat 'bovenaan het lijstje' van Daniëlle Jansen, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Dat zegt de NSC-bewindsvrouw voorafgaand aan haar eerste ministerraad. "Dat wil ik echt voor elkaar krijgen, het hele veld zit erop te wachten."

3 uur geleden
Veldkamp had 'indringend' gesprek met Spanje over NAVO-norm

DEN HAAG (ANP) - Demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) heeft een "indringend" gesprek gehad met Spanje over de NAVO-norm van 5 procent van de totale economie. Aan die norm wil Spanje zich nog niet committeren: het land had al moeite met 2 procent en de sprong naar 5 procent zou onhaalbaar zijn, aldus Spaanse diplomaten.

4 uur geleden
Keijzer geeft geen uitsluitsel over toepassen dwang spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) wil niet zeggen of ze binnenkort overgaat tot de dwangmaatregelen die de spreidingswet biedt. De deadline voor gemeenten om voor voldoende asielopvanglocaties te zorgen, is over twee weken.

4 uur geleden
Ingrid Coenradie sluit zich aan bij JA21

DEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) sluit zich aan bij JA21. Dat maakte de partij vrijdag bekend. Coenradie was eerder lid van het kabinet namens de PVV, maar keerde die partij de rug toe nadat Geert Wilders had besloten uit de coalitie te stappen. Sindsdien was ze op zoek naar een nieuwe politieke thuisbasis.

8 uur geleden
Kabinet komt oppositie niet tegemoet over onderwijsbezuiniging

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.

15 uur geleden
Weinig steun voor motie Piri voor volledig wapenembargo Israël

DEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.

19 uur geleden