Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD en CDA leveren in, maar blijven grootste landelijke partijen

VVD en CDA leveren in, maar blijven grootste landelijke partijen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA blijven de grootste landelijke partijen bij de Nederlandse gemeenteraden. Maar beide partijen verliezen wel. In 2018 kregen ze allebei ruim 13 procent van de stemmers achter zich, deze gemeenteraadsverkiezingen koos ongeveer 11,5 procent van de stemmers voor de VVD en 11,2 procent voor het CDA, aldus de voorlopige uitslag van de Verkiezingsdienst van het ANP. In de nacht van woensdag op donderdag was 98,5 procent van de stemmen geteld.

VVD-leider Mark Rutte durfde al vroeg op de avond te voorspellen dat zijn partij de grootste landelijke partij was in de Nederlandse gemeenteraden. Procentueel staat de VVD er inderdaad beter voor dan het CDA, maar de christendemocraten bezetten straks wel meer zetels. Dit heeft te maken met het aantal stemmen dat voor een gemeenteraadszetel nodig is: dit verschilt sterk per gemeente.

"Het voorlopige beeld is dat we helaas zetels hebben verloren, en dat het tegelijkertijd beter lijkt dan de recente peilingen", zei partijleider Wopke Hoekstra in reactie op de eerste exitpolls. Hij denkt dat zijn partij na de crisis vorig jaar nu echt in rustig vaarwater is gekomen.

Een van de redenen dat de klap voor het CDA meevalt, is mogelijk dat de opkomst relatief laag is. Daar profiteert de partij normaal gesproken van, wegens haar trouwe achterban, aldus oud-partijleider en minister Hugo de Jonge.

De andere partijen in de landelijke regeringscoalitie, D66 en ChristenUnie, leverden allebei wat minder stemmen in.

Meer uit Politiek

GroenLinks-PvdA ook bij kiezers in het buitenland grootste partij

DEN HAAG (ANP) - Ook van de Nederlandse kiezers in het buitenland hebben de meeste stemgerechtigden op GroenLinks-PvdA gestemd bij de Europese Parlementsverkiezingen. In totaal brachten 44.345 Nederlanders in het buitenland per brief hun stem uit, van wie zo'n 31,4 procent (13.924) voor de linkse combinatie koos. Daarna volgden D66 (5925) en VVD (5800) met allebei iets meer dan 13 procent. De PVV kreeg 9,2 procent (4094) van de stemmen. De gemeente Den Haag, waar het nationaal briefstembureau is gevestigd, heeft de uitslag woensdagmiddag bekendgemaakt.

16 uur geleden
BBB'ers Wiersma en Rummenie lijken op landbouwposten te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-politici Femke Wiersma en Jean Rummenie worden waarschijnlijk respectievelijk minister en staatssecretaris op het ministerie van Landbouw. Niet alleen in Den Haag klinken sterke geluiden over deze benoemingen, ook in de regio (Wiersma is momenteel gedeputeerde in Friesland) en in het landbouwveld gaan de namen rond, blijkt uit gesprekken van het ANP met bronnen.

17 uur geleden
VS zien 'groeiend momentum' voor aanstellen Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten zien "groeiend momentum" voor de benoeming van demissionair premier Mark Rutte als topman van de NAVO. De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Julianne Smith is er "absoluut van overtuigd" dat de westerse militaire alliantie er nog voor de top in Washington volgende maand uitkomt.

17 uur geleden
Van der Burg: EU moet optreden bij overtreden migratiepact

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie moet optreden tegen landen die de afspraken uit het EU-migratiepact niet nakomen, vindt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Hij zal daar bij de Europese Commissie op aandringen en gaat ervan uit dat het nieuwe kabinet dat ook gaat doen, zei hij in debat met de Tweede Kamer.

18 uur geleden
Keijzer bevestigt woonminister en vicepremier te worden

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer (BBB) bevestigt tegen De Telegraaf dat zij in het volgende kabinet minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wordt. Ook wordt zij namens haar partij een van de vicepremiers. Dinsdag bevestigden bronnen al dat Keijzer de woonportefeuille zou krijgen en vicepremier zou worden.

18 uur geleden
Van der Burg heeft gemeente voor gesloten opvang asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) is "nagenoeg" rond met een gemeente die een gesloten locatie voor kansarme asielzoekers binnen haar grenzen wil hebben. Nederland moet over twee jaar zo'n gesloten locatie hebben, zo is afgesproken in het Europees migratiepact. Jarenlang zochten Van der Burg en zijn voorgangers tevergeefs naar een tweede aanmeldcentrum naast Ter Apel en naar speciale opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers.

20 uur geleden
Alle bewindslieden behalve Schoof verbonden aan coalitiepartij

DEN HAAG (ANP) - Alle bewindslieden die in het aankomende kabinet-Schoof komen, zijn verbonden aan een van de vier coalitiepartijen, behalve premier Dick Schoof zelf. Dat blijkt uit het overzicht dat het bureau van de kabinetsformatie heeft gepubliceerd.

20 uur geleden