
VVD, CDA en CU: wie slecht scoort uitsluiten van studieloting
DEN HAAG (ANP) - Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie willen universiteiten en hogescholen de mogelijkheid geven om aankomende studenten die slecht scoren in een selectieprocedure uit te sluiten van loting. Hun coalitiepartner D66 is fel tegen en wordt daarin gesteund door minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en de linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks.
Het kabinet wil het weer mogelijk maken voor hogescholen en universiteiten om studenten te selecteren op basis van loting. Dijkgraaf denkt dat de selectie hierdoor eerlijker verloopt. Hij haalt uit onderzoeken dat bepaalde groepen minder kans maken als universiteiten studenten selecteren op basis van bijvoorbeeld cijfers, een motivatiebrief en een test. De bewindsman bedoelt bijvoorbeeld scholieren met een migratieachtergrond, minder welvarende ouders of een beperking en ook laatbloeiers. Een selectieprocedure mag in het voorstel ook worden gecombineerd met een loting.
Zohair El Yassini van de VVD is niet enthousiast over dit voorstel. "Loting is wat mij betreft niet bevorderlijk voor kansengelijkheid omdat het hierdoor niet loont om tijd en energie te steken in studiekeuze en vaardigheden." Daarom stelde hij in december met het CDA voor om het ook mogelijk te maken om studenten uit te sluiten bij loting. Nu blijkt ook de ChristenUnie voor te zijn.
René Peters (CDA) zoekt "het midden van twee werelden" door dit plan te steunen. Loten zorgt voor "maximale gelijkheid", maar ook dat de grote talenten buiten de boot kunnen vallen. Die hebben weer meer baat bij selectieprocedures.
D66, PvdA, SP en GroenLinks juichen toe dat de regering loting weer mogelijk wil maken, maar zijn verre van enthousiast over het idee van VVD, CDA en ChristenUnie. "Ik ben fundamenteel tegen", zegt Jeanet van der Laan (D66). "Ik sta pal voor leerlingen die van middelbare school af gaan en ga ze niet opgeven op basis van een 6."
Lisa Westerveld van GroenLinks zegt dat het "ontzettend moeilijk te voorspellen" is op basis van schoolcijfers hoe een scholier later zal presteren als student. Selecteren op basis van zulke criteria zorgt ervoor dat opleidingen als geneeskunde geen "divers palet" aan studenten krijgen. "Niet bijvoorbeeld alleen vrouwen die op het vwo hoge cijfers haalden."
Kamerlid Harm Beertema van de PVV vindt dat Dijkgraaf "dom toeval herintroduceert" door loten weer toe te staan. "Wij willen de meest geschikte studenten op de meest geschikte opleiding." Hij heeft liever dat het wetsvoorstel volledig van tafel gaat.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 dagen geleden