Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD blijft grootste partij ondanks toeslagenaffaire

VVD blijft grootste partij ondanks toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - De VVD blijft met 42 virtuele zetels de grootste partij in Nederland, ondanks de val van het kabinet-Rutte door de toeslagenaffaire. De PvdA wint twee zetels, omdat veel kiezers vertrouwen hebben in de nieuwe lijsttrekker Lilianne Ploumen, en zou nu op twaalf zetels uitkomen, zo blijkt uit de meest recente peiling van Kantar.

De PVV van Geert Wilders zakt verder weg ten opzichte van het begin van deze maand, aldus de onderzoekers. Een deel van de kiezers die in 2017 PVV stemden, weet nu niet op welke partij ze moeten stemmen. Het aandeel mensen dat het nog niet weet is ook iets gegroeid naar ongeveer een derde van het totaal aantal kiezers.

Meer dan zes op de tien Nederlanders (62 procent) vindt het terecht dat het kabinet is afgetreden wegens de toeslagenaffaire, aldus Kantar. Dat gevoel overheerst met name onder kiezers van de linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA, maar ook kiezers van D66 en PVV denken zo. Ongeveer de helft van alle stemmers op SP en PVV acht minister-president Mark Rutte geheel verantwoordelijk voor de affaire. Van het gehele electoraat houdt 84 procent Rutte tenminste een beetje verantwoordelijk, maar zij wijten de affaire ook aan het bureaucratische systeem in Nederland.

Aan het onderzoek hebben 1203 Nederlanders van 18 jaar en ouder deelgenomen. Zij zijn steekproefsgewijs geselecteerd. Er is gepeild van 23 tot en met 26 januari.

Meer uit Politiek

Kamer zet streep door accijnsverhoging, energiebelasting omlaag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

6 minuten geleden
Rutte: voor- én nadelen aan wensen van partijen, Kamer is aan zet

DEN HAAG (ANP) - De voorstellen die veel partijen op tafel hebben gelegd om in de begroting voor volgend jaar meer te doen voor bepaalde inkomensgroepen, "hebben allemaal voor- én nadelen", waarschuwt minister-president Mark Rutte. Hij benadrukt dat de Tweede Kamer erover gaat, nu het kabinet demissionair is.

2 uur geleden
GL en PvdA 'fuseren' in Zuid-Holland en zijn nu grootste partij

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA hebben in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hun fracties samengevoegd en zijn vanaf nu de grootste partij met negen zetels. Volgens GroenLinkser Sinan Özkaya, die fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA wordt, geeft dat 'verenigd links' meer slagkracht en invloed in de Staten. "We bundelen onze krachten en kunnen zo straks meer voor elkaar krijgen", aldus Özkaya, die de 'fusie' een "diepgewortelde wens" van de leden noemt.

3 uur geleden
D66'ers zetten gepasseerde Kamerleden alsnog op kandidatenlijst

DEN HAAG (ANP) - D66-leden hebben twee Kamerleden die niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stonden, daar alsnog opgezet. Kiki Hagen komt op plek 38 van de lijst en Hind Dekker-Abdulaziz op plaats 46. Hagen haalde bij de vorige verkiezingen bijna 25.000 voorkeurstemmen, ruim genoeg voor een zetel.

3 uur geleden
Kabinet verdedigt begroting die Kamer wil verbouwen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", meent Rutte. Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.

11 uur geleden
Ondanks excuses slavernijverleden ziet Simons geen verandering

DEN HAAG (ANP) - BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons is trots dat mede dankzij haar continue strijd zowel het kabinet als de koning excuses hebben gemaakt voor het slavernijverleden. Bij het maken van de excuses namens het kabinet door premier Rutte zei hij dat er achter het slavernijverleden geen punt staat, maar een komma. E zijn echter nog geen stappen gezet, na die komma, zei Simons tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

16 uur geleden
JA21: voorkomen 'dwangwet' opvang asielzoekers topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het voorkomen van de invoering van de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers in Nederland, is "topprioriteit" van JA21, zei fractievoorzitter Joost Eerdmans tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

16 uur geleden