Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vuurwerkbranche 'teleurgesteld en verdrietig' over vuurwerkverbod

Vuurwerkbranche 'teleurgesteld en verdrietig' over vuurwerkverbod

DEN HAAG (ANP) - De vuurwerkbranche zegt teleurgesteld en verdrietig te zijn over zowel het vuurwerkverbod als over de voorgestelde compensatie van 40 miljoen euro. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) gaat volgende week met het kabinet om tafel om te bespreken "wat het fonds nu betekent". De organisatie wil nog niet ingaan op de vraag of het compensatiebedrag afdoende is.

"Iedereen had nog goede hoop, maar hun boterham wordt nu afgepakt", zegt BPN-voorzitter Marcel Teunissen. Hij zegt dat de branche nu ook met hogere kosten geconfronteerd wordt door extra opslag en ook langere opslag. Teunissen vindt het nog te vroeg om te zeggen welk bedrag dan wel afdoende is. "We weten wel dat we 77 miljoen aan omzet kwijt zijn", aldus Teunissen. Vorig jaar werd dat recordbedrag aan vuurwerk de lucht in geschoten.

Teunissen laat verder weten "tot het einde" hoop te hebben gehad dat het kabinet anders zou beslissen over het verbod. "We hebben ook gezegd dat het nu nog te vroeg is voor zo'n besluit, zeven weken voor het eind van het jaar, omdat we nu nog niet weten hoe de vlag er dan bij hangt. We gaan ervan uit dat we volgend jaar gewoon weer vuurwerk kunnen verkopen."

Niet vernietigd

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bevestigde het verbod en de compensatie na afloop van de ministerraad. Eerder deze week lekte al uit dat er een verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk zou komen. Veel handelaren hebben al vuurwerk gekocht en lopen door het verbod inkomsten mis. Volgens het kabinet hoeft het vuurwerk niet vernietigd te worden, omdat het volgend jaar kan worden verkocht.

Het verbod is eenmalig om te voorkomen dat de zorg en de politie nog zwaarder worden belast. Ziekenhuizen zijn overbelast door het coronavirus. Vorig jaar belandden ongeveer 1300 mensen in het ziekenhuis en op huisartsenposten door vuurwerkletsel.

Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Meer uit Binnenland

Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven. Dat is iets minder dan in 2022, maar vrijwel gelijk aan 2021 en iets hoger dan in 2020, de aantallen schommelen rond hetzelfde niveau.

1 uur geleden
Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israƫl en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

5 uur geleden
Treinen tussen Haarlem en Voorhout rijden weer

HAARLEM (ANP) - Tussen Haarlem en Voorhout rijden weer treinen, nadat het treinverkeer door een beschadigde spoorbrug ruim anderhalf uur had stilgelegen. Ook tussen Leiden en Den Haag, die in het verlengde liggen van dat traject, reden daardoor minder intercity's, meldt de NS.

6 uur geleden
Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

FINKUM (ANP) - Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

8 uur geleden
Hoger beroep tegen veroordeling moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De 57-jarige man die veroordeeld is voor moord op een AH-medewerkster van een filiaal in Den Haag gaat in hoger beroep. De advocaat van Jamel L. bevestigt een bericht daarover van Omroep West.

9 uur geleden
Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn. Daarmee reageert ze op meerdere hoogleraren die in verschillende media hun twijfels uiten over de wettelijkheid van de ingrepen.

9 uur geleden
NVJ wil dat inspectie erkent dat PowNed-docu geen commercial is

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toegeeft dat journalistieke documentaires geen reclamespotjes zijn. Dat meldt woordvoerder Paul Teixeira van de NVJ in reactie op de waarschuwing die Omroep PowNed kreeg over het programma PowNed of View: De Prikpen, over het omstreden middel Ozempic. Het risico zou zijn dat de documentaire reclame zou maken voor het middel.

10 uur geleden