Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vuurwerkbranche spant kort geding aan tegen de gemeente Rotterdam

Vuurwerkbranche spant kort geding aan tegen de gemeente Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), Stichting VuurwerkCheck en 15 Rotterdamse vuurwerkwinkeliers spannen samen een kort geding aan tegen de gemeente Rotterdam over het gemeentelijke vuurwerk-afsteekverbod.

Rotterdam is de eerste gemeente van Nederland waar een afsteekverbod voor het hele gemeentelijke gebied in de Algemene Plaatselijke Verordening (gemeentelijke regels) is opgenomen. Dit heeft grote gevolgen voor de Rotterdamse vuurwerkondernemers, aldus de organisaties.

De Rotterdamse gemeenteraad stemde in april in met een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waardoor een vuurwerkverbod mogelijk werd. Nadat enkele procedures zijn doorlopen waarbij de gemeente de bezwaren vanuit de vuurwerkbranche naast zich heeft gelegd, werd vrijdag besloten een kort geding aan te spannen. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.

Haalbaarheid

Volgens de BPN wordt de juridische haalbaarheid van een gemeentelijk afsteekverbod door velen in twijfel getrokken. De branche wil door de gang naar de rechter snel duidelijkheid krijgen over wat wel en niet mag. Dit om lokale willekeur en een lappendeken aan lokale regels over de mogelijkheid om wel of geen vuurwerk af te steken te voorkomen.

De branche heeft geen bezwaar tegen vuurwerkvrije zones. Maar "het volledig vuurwerkvrij verklaren van een gemeente doet geen recht aan het plezier van consumenten die wel op een goede manier omgaan met vuurwerk", zegt BPN-voorzitter Marcel Teunissen. "Het feit dat een klein groepje raddraaiers het afsteken van vuurwerk voor alle inwoners van Rotterdam dreigt te verzieken, en de oplossing van de gemeente Rotterdam om, in plaats van een verbeterde handhaving, strengere controles en hardere straffen, een volledige stad vuurwerkvrij te verklaren, staan niet tot elkaar in verhouding."

De gemeente Rotterdam wilde vrijdagmiddag niet reageren. "Het staat eenieder natuurlijk vrij om een zaak aan te spannen", aldus een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Maar we doen hier op dit moment geen inhoudelijke mededelingen over."

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

39 minuten geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

1 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

1 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

2 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

2 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

2 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

3 uur geleden