Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vuurwerkbranche 'geschrokken', vindt verbod 'onbegrijpelijk'

Vuurwerkbranche 'geschrokken', vindt verbod 'onbegrijpelijk'

DEN HAAG (ANP) - Het landelijk verbod op vuurwerk is"onbegrijpelijk en verbijsterend", zegt de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC). Ook Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BNP), de branchevereniging van importeurs, zegt "zwaar teleurgesteld en geschrokken" te zijn van het besluit van het demissionaire kabinet.

BNP-voorzitter Leo Groeneveld vertelt dat de branche het besluit wel zag aankomen, maar door eerdere berichtgeving toch hoopvol was. "Toen zijn we ook begonnen met het uitleveren van het vuurwerk, webshops zijn open, de folders zijn gedrukt. Dat is nu oud papier." Het al gekochte vuurwerk, dat grotendeels het vuurwerk van vorig jaar is, zal moeten worden terugbetaald. Dat is in de tussentijd veilig opgeslagen en kon gewoon opnieuw verkocht worden.

Wel verwacht BNP een tekort aan zogeheten F1-vuurwerk, de lichtste variant zoals sterretjes die het hele jaar verkocht mogen worden. Door de logistieke problemen door de coronacrisis is volgens Groeneveld "nog niet eens de helft binnengekomen van wat er besteld is".

Frustratie

Bart Pronk, voorzitter van de SVNC, zegt dat de ongeveer 1500 vuurwerkhandelaren "in de stress zitten" door het besluit van het demissionaire kabinet. Veel van hen hebben de compensatie voor vorig jaar ook nog niet ontvangen, zegt Pronk. Pronk spreekt van "frustratie" die in de sector heerst over het "oneerlijke" besluit. "We hebben het idee dat er politieke standpunten doorheen worden gedrukt met corona als excuus. Winkeliers hebben de bunkers al vol liggen, alles is betaald. Dat is dood kapitaal."

Veel vuurwerkhandelaren verkopen vuurwerk om de rustige wintermaanden door te komen, vertelt Pronk, ook eigenaar van Nipro Hengelsport in Sint Maarten waar hij vuurwerk verkoopt. "Ik ken kermisklanten en feestwinkels die een heel slecht seizoen gehad hebben, die kunnen niet meer terugvallen op vuurwerk." Pronk denkt nu ongeveer een kwart aan inkomsten te missen door het verbod.

Tegemoetkoming

Schattingen voor de geleden schade dit jaar durven de organisaties nog niet te maken. "Heel moeilijk om te zeggen, tot nu toe zijn we bezig geweest met de voorbereiding voor deze periode, we hebben hier nog helemaal niet bij stilgestaan", zegt Groeneveld. "Als we bekomen zijn van de schrik gaan we erover vergaderen, maar dit wordt geen appeltje eitje", aldus de BNP-voorzitter.

"Met een tegemoetkoming van 30 procent zingen we het nog een jaar uit", denkt Pronk. Het lichtere vuurwerk, zoals sterretjes, is volgens hem "niet zaligmakend" voor de schade die de branche treft.

Meer uit Financieel

Studie: lagere winst beperkt innovatiekracht kleinere bedrijven

UTRECHT (ANP) - Ruim de helft van de kleinere bedrijven heeft vorig jaar minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat meldt de netwerkorganisatie voor accountants SRA op basis van onderzoek van meer dan 9000 jaarrekeningen. Door die lagere winst staat de innovatiekracht van het mkb onder druk, iets waar de organisatie zich zorgen over maakt.

11 minuten geleden
Chinese staatsmedia: EU-heffingen moeten weg voor 4 juli

BEIJING (ANP/RTR) - China wil dat de forse invoerheffingen van de Europese Unie op Chinese elektrische auto's voor 4 juli komen te vervallen en dat verder wordt gepraat over een oplossing voor het conflict. Dat melden Chinese staatsmedia. Die dag zouden de extra tarieven op elektrische auto's van Chinese makelij van kracht moeten worden.

17 minuten geleden
Economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar sterker gekrompen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuw cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de krimp 0,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een krimp van 0,1 procent gemeld door het statistiekbureau. De grotere krimp komt volgens het CBS vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer.

1 uur geleden
Werkenden strijken kleiner deel op van verdiensten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Werkenden hebben vorig jaar opnieuw een kleiner deel opgestreken van de verdiensten in het bedrijfsleven. Van iedere euro die bedrijven verdienden, hielden werknemers en zelfstandigen 69 cent over. Dat is een iets kleiner deel dan in het voorgaande jaar en veel minder dan in 1995, toen werkenden 81,4 cent per verdiende euro opstreken.

1 uur geleden
Huizenprijzen in mei flink gestegen tot nieuw record

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand flink gestegen en hebben een nieuw record bereikt, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De vorige piek was in juli 2022, waarna de prijzen iets daalden door de hogere hypotheekrente. Sinds juni 2023 maken de huizenprijzen op de krappe woningmarkt weer een opmars.

2 uur geleden
Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

16 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

17 uur geleden