Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vuurwerkbranche 'geschrokken', vindt verbod 'onbegrijpelijk'

Vuurwerkbranche 'geschrokken', vindt verbod 'onbegrijpelijk'

DEN HAAG (ANP) - Het landelijk verbod op vuurwerk is"onbegrijpelijk en verbijsterend", zegt de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC). Ook Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BNP), de branchevereniging van importeurs, zegt "zwaar teleurgesteld en geschrokken" te zijn van het besluit van het demissionaire kabinet.

BNP-voorzitter Leo Groeneveld vertelt dat de branche het besluit wel zag aankomen, maar door eerdere berichtgeving toch hoopvol was. "Toen zijn we ook begonnen met het uitleveren van het vuurwerk, webshops zijn open, de folders zijn gedrukt. Dat is nu oud papier." Het al gekochte vuurwerk, dat grotendeels het vuurwerk van vorig jaar is, zal moeten worden terugbetaald. Dat is in de tussentijd veilig opgeslagen en kon gewoon opnieuw verkocht worden.

Wel verwacht BNP een tekort aan zogeheten F1-vuurwerk, de lichtste variant zoals sterretjes die het hele jaar verkocht mogen worden. Door de logistieke problemen door de coronacrisis is volgens Groeneveld "nog niet eens de helft binnengekomen van wat er besteld is".

Frustratie

Bart Pronk, voorzitter van de SVNC, zegt dat de ongeveer 1500 vuurwerkhandelaren "in de stress zitten" door het besluit van het demissionaire kabinet. Veel van hen hebben de compensatie voor vorig jaar ook nog niet ontvangen, zegt Pronk. Pronk spreekt van "frustratie" die in de sector heerst over het "oneerlijke" besluit. "We hebben het idee dat er politieke standpunten doorheen worden gedrukt met corona als excuus. Winkeliers hebben de bunkers al vol liggen, alles is betaald. Dat is dood kapitaal."

Veel vuurwerkhandelaren verkopen vuurwerk om de rustige wintermaanden door te komen, vertelt Pronk, ook eigenaar van Nipro Hengelsport in Sint Maarten waar hij vuurwerk verkoopt. "Ik ken kermisklanten en feestwinkels die een heel slecht seizoen gehad hebben, die kunnen niet meer terugvallen op vuurwerk." Pronk denkt nu ongeveer een kwart aan inkomsten te missen door het verbod.

Tegemoetkoming

Schattingen voor de geleden schade dit jaar durven de organisaties nog niet te maken. "Heel moeilijk om te zeggen, tot nu toe zijn we bezig geweest met de voorbereiding voor deze periode, we hebben hier nog helemaal niet bij stilgestaan", zegt Groeneveld. "Als we bekomen zijn van de schrik gaan we erover vergaderen, maar dit wordt geen appeltje eitje", aldus de BNP-voorzitter.

"Met een tegemoetkoming van 30 procent zingen we het nog een jaar uit", denkt Pronk. Het lichtere vuurwerk, zoals sterretjes, is volgens hem "niet zaligmakend" voor de schade die de branche treft.

Meer uit Financieel

Adyen grootste daler in licht lagere AEX, Prosus bovenaan

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de AEX-index, die een eerdere winst zag verdampen. Techinvesteerder Prosus stond bovenaan in de hoofdindex dankzij een koersherstel van Tencent. De banken gingen licht omhoog doordat de zorgen over de stabiliteit van de financiƫle sector wat lijken te zijn afgenomen. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

1 uur geleden
Webwinkelconcern Alibaba wil zich opsplitsen in zes onderdelen

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba is van plan om zijn activiteiten op te splitsen in zes hoofdonderdelen, waaronder e-commerce, media en de cloud. Op termijn zou elk onderdeel een eigen beursnotering kunnen krijgen. De activiteiten van Alibaba, dat een beursnotering heeft in New York en Hongkong, hebben een totale waarde van 220 miljard dollar, omgerekend zo'n 205 miljard euro.

1 uur geleden
ANVR: reisorganisaties verbeteren websites om prijstransparantie

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

2 uur geleden
EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

2 uur geleden
ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

3 uur geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiƫle sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

4 uur geleden
Verlies CZ ruim verdrievoudigd door beleggingen en inzet reserves

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraar CZ heeft het verlies vorig jaar meer dan verdrievoudigd, vooral als gevolg van slechte beleggingsresultaten. Ook moest het concern veel geld uit zijn reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden.

4 uur geleden