
Vuurwerkbranche 'geschrokken', vindt verbod 'onbegrijpelijk'
DEN HAAG (ANP) - Het landelijk verbod op vuurwerk is"onbegrijpelijk en verbijsterend", zegt de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC). Ook Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BNP), de branchevereniging van importeurs, zegt "zwaar teleurgesteld en geschrokken" te zijn van het besluit van het demissionaire kabinet.
BNP-voorzitter Leo Groeneveld vertelt dat de branche het besluit wel zag aankomen, maar door eerdere berichtgeving toch hoopvol was. "Toen zijn we ook begonnen met het uitleveren van het vuurwerk, webshops zijn open, de folders zijn gedrukt. Dat is nu oud papier." Het al gekochte vuurwerk, dat grotendeels het vuurwerk van vorig jaar is, zal moeten worden terugbetaald. Dat is in de tussentijd veilig opgeslagen en kon gewoon opnieuw verkocht worden.
Wel verwacht BNP een tekort aan zogeheten F1-vuurwerk, de lichtste variant zoals sterretjes die het hele jaar verkocht mogen worden. Door de logistieke problemen door de coronacrisis is volgens Groeneveld "nog niet eens de helft binnengekomen van wat er besteld is".
Frustratie
Bart Pronk, voorzitter van de SVNC, zegt dat de ongeveer 1500 vuurwerkhandelaren "in de stress zitten" door het besluit van het demissionaire kabinet. Veel van hen hebben de compensatie voor vorig jaar ook nog niet ontvangen, zegt Pronk. Pronk spreekt van "frustratie" die in de sector heerst over het "oneerlijke" besluit. "We hebben het idee dat er politieke standpunten doorheen worden gedrukt met corona als excuus. Winkeliers hebben de bunkers al vol liggen, alles is betaald. Dat is dood kapitaal."
Veel vuurwerkhandelaren verkopen vuurwerk om de rustige wintermaanden door te komen, vertelt Pronk, ook eigenaar van Nipro Hengelsport in Sint Maarten waar hij vuurwerk verkoopt. "Ik ken kermisklanten en feestwinkels die een heel slecht seizoen gehad hebben, die kunnen niet meer terugvallen op vuurwerk." Pronk denkt nu ongeveer een kwart aan inkomsten te missen door het verbod.
Tegemoetkoming
Schattingen voor de geleden schade dit jaar durven de organisaties nog niet te maken. "Heel moeilijk om te zeggen, tot nu toe zijn we bezig geweest met de voorbereiding voor deze periode, we hebben hier nog helemaal niet bij stilgestaan", zegt Groeneveld. "Als we bekomen zijn van de schrik gaan we erover vergaderen, maar dit wordt geen appeltje eitje", aldus de BNP-voorzitter.
"Met een tegemoetkoming van 30 procent zingen we het nog een jaar uit", denkt Pronk. Het lichtere vuurwerk, zoals sterretjes, is volgens hem "niet zaligmakend" voor de schade die de branche treft.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
20 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
22 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden