Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vuurwerk knalt op Malieveld tijdens protest

Vuurwerk knalt op Malieveld tijdens protest

DEN HAAG (ANP) - Kanonslagen, een Chinese mat, Chinese rollen en twee Cobra's ontploften dinsdagmiddag op het Malieveld in Den Haag. Het was een niet zo stil protest van drie samenwerkende vuurwerkverkopers tegen het naderende vuurwerkverbod. Een deel van het afgestoken vuurwerk is al illegaal, zoals de Cobra-8, maar die is volgens de betogers "op elke middelbare school te krijgen". Het overige knalvuurwerk wordt vermoedelijk nog dit jaar verboden.

Een van de organisatoren, Dennie van Herwijnen (40) van Vuurwerk Zoetermeer, denkt dat het een kwestie van gedrag is. Wie illegaal vuurwerk wil afsteken, haalt dat volgens hem wel uit het buitenland en laat zich niet afschrikken door een verbod. "Als je last hebt van onkruid, moet je het bij de wortels aanpakken. Dan moet je niet de tulpen weghalen", aldus Van Herwijnen.

De vader van Van Herwijnen begon 35 jaar geleden met het verkopen van vuurwerk. Tegenwoordig verdient de winkel zo'n 20 procent van de jaaromzet in de drie dagen voor oud en nieuw. Er werken dan 22 mensen in zijn zaak. De rest van het jaar verkoopt hij met vier medewerkers wandelspullen, bijvoorbeeld voor mensen die de Vierdaagse in Nijmegen willen lopen. Zonder vuurwerk is het einde verhaal voor zijn winkel, vreest hij.

Strenger handhaven

Medeorganisator Frits Broks van de Rijswijkse Vuurwerkhal denkt dat het vuurwerkverbod averechts gaat werken. "We hebben geprobeerd het verschil aan te tonen tussen legaal en illegaal knalvuurwerk, tussen geen knal of extreme knal, want het legale knalvuurwerk knalt voor geen meter. Daarom stapt de jeugd ook massaal over op dat illegale spul."

"Als je die andere jeugd nou ook nog over de streep wilt trekken met illegaal vuurwerk, moet je het legale vuurwerk gaan verbieden. Dan krijg je meer illegaal vuurwerk op de markt. Dat is juist wat ze niet willen bereiken. Ze willen iets legaals verbieden om iets illegaals tegen te gaan", aldus Broks. Hij wil juist dat de overheid de regels die er al zijn, strenger handhaaft. "Ze geven nu toe aan een paar honderd raddraaiers. Ze capituleren voor de raddraaiers. De rommel is met het illegale vuurwerk, daar is de overlast van, daar worden de hulpverleners mee bekogeld."

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

6 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

7 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

8 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

8 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

8 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

9 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

9 uur geleden