Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vulkanische uitbarsting in IJsland

Vulkanische uitbarsting in IJsland

REYKJAVIK (ANP/DPA/BLOOMBERG) - In IJsland is een vulkaan uitgebarsten, naast de plek bij de berg Fagradalsfjall waar vorig jaar een vulkaan zes maanden lang actief was. Op beelden is te zien dat lava uit een spleet in de grond komt. De autoriteiten hebben noodplannen geactiveerd.

De uitbarsting is op het zuidwestelijke schiereiland Reykjanes, zo'n 40 kilometer buiten hoofdstad Reykjavik. Volgens meteorologen zijn er sinds zaterdag ongeveer 10.000 aardbevingen in het gebied geregistreerd.

De burgerbescherming van de eilandstaat vraagt mensen voorzichtig te zijn en niet in het gebied te komen. Wetenschappers zijn onderweg met een helikopter om de situatie te beoordelen. Een vooraanstaande vulkanoloog zei dat de spleet enkele honderden meters lang is, maar dat het nog lastig is de omvang van de uitbarsting in te schatten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het risico voor bevolkte gebieden en belangrijke infrastructuur zeer laag wordt ingeschat. De belangrijkste luchthaven van het land ligt op het schiereiland, maar er is nog geen overlast voor het vliegverkeer.

Voor de uitbarsting van vorig jaar was het bijna achthonderd jaar geleden dat op Reykjanes een vulkaan actief was. IJsland telt dertig vulkanische systemen en meer dan zeshonderd warmwaterbronnen. Het land is een van de geologisch actiefste plaatsen op aarde.

In april 2010 barstte de vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull uit. Duizenden vluchten werden toen geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen.

Meer uit Buitenland

Dodental loopt op na recordhoeveelheid regen in Zuid-Korea

SEOUL (ANP/RTR) - De recordhoeveelheid regen in Seoul en omgeving heeft zeker negen mensen het leven gekost, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het noodweer gaat gepaard met overstromingen, aardverschuivingen en stroomstoringen.

30 minuten geleden
Turkije gaat voor kust weer naar olie en gas boren

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije stuurt een nieuw onderzoeksschip bij Antalya de zee op om 55 kilometer voor de kust proefboringen naar olie en gas te doen. President Erdogan stelt dat zijn land voor boringen van niemand toestemming nodig heeft. Volgens algemene internationale regels heeft een land vanaf de kust een eigen kuststrook van maximaal 22,2 kilometer. Dit is de territoriale zone. De zee en de bodem behoren tot de kuststaat.

47 minuten geleden
Keulse Dom komt in het donker te staan om energie te sparen

KEULEN (ANP/DPA) - De beroemde kathedraal van Keulen, de Dom, komt 's nachts voortaan in het donker te staan om elektriciteit te besparen. Het stadsbestuur heeft besloten de schijnwerpers uit te zetten omdat Duitsland minder Russisch gas krijgt sinds de Russische invasie in Oekraïne.

1 uur geleden
Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

3 uur geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

3 uur geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

4 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.

6 uur geleden