Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vulkanische uitbarsting in IJsland

Vulkanische uitbarsting in IJsland

REYKJAVIK (ANP/DPA/BLOOMBERG) - In IJsland is een vulkaan uitgebarsten, naast de plek bij de berg Fagradalsfjall waar vorig jaar een vulkaan zes maanden lang actief was. Op beelden is te zien dat lava uit een spleet in de grond komt. De autoriteiten hebben noodplannen geactiveerd.

De uitbarsting is op het zuidwestelijke schiereiland Reykjanes, zo'n 40 kilometer buiten hoofdstad Reykjavik. Volgens meteorologen zijn er sinds zaterdag ongeveer 10.000 aardbevingen in het gebied geregistreerd.

De burgerbescherming van de eilandstaat vraagt mensen voorzichtig te zijn en niet in het gebied te komen. Wetenschappers zijn onderweg met een helikopter om de situatie te beoordelen. Een vooraanstaande vulkanoloog zei dat de spleet enkele honderden meters lang is, maar dat het nog lastig is de omvang van de uitbarsting in te schatten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het risico voor bevolkte gebieden en belangrijke infrastructuur zeer laag wordt ingeschat. De belangrijkste luchthaven van het land ligt op het schiereiland, maar er is nog geen overlast voor het vliegverkeer.

Voor de uitbarsting van vorig jaar was het bijna achthonderd jaar geleden dat op Reykjanes een vulkaan actief was. IJsland telt dertig vulkanische systemen en meer dan zeshonderd warmwaterbronnen. Het land is een van de geologisch actiefste plaatsen op aarde.

In april 2010 barstte de vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull uit. Duizenden vluchten werden toen geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen.

Meer uit Buitenland

Bron: oorlogskabinet Israël in de middag weer bijeen

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische oorlogskabinet komt maandag weer bijeen. De bijeenkomst staat gepland voor 13.00 uur Nederlandse tijd, zegt een bron rond de Israëlische regering tegen persbureau Reuters.

27 minuten geleden
Vliegverkeer Iraanse luchthavens hervat na aanval op Israël

TEHERAN (ANP/AFP) - Iraanse luchthavens hebben maandag hun activiteiten hervat na de grootschalige Iraanse raketaanval op Israël. Het gaat volgens Iraanse media onder meer om vliegvelden in hoofdstad Teheran, waaronder de internationale luchthaven Imam Khomeini.

1 uur geleden
Macron noemt Iraanse reactie op aanval op ambassade overdreven

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de Iraanse reactie op de Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Damascus "disproportioneel". Iran vuurde zaterdag honderden raketten en drones af op Israël als vergelding voor de aanval op de ambassade van 1 april. Iran stelt dat het vergeefs had aangeklopt bij de Veiligheidsraad en daarom zelf tot actie tegen Israël overging. Macron verwijt dat het land met de aanval een diepe crisis heeft veroorzaakt.

1 uur geleden
Rode Kruis vreest vergeten crisis in Soedan na jaar oorlog

KHARTOEM (ANP) - Een jaar na het uitbreken van de oorlog in Soedan vreest het Rode Kruis dat de humanitaire crisis die zich daar afspeelt internationaal uit zicht raakt. De hulporganisatie spreekt van een "vergeten crisis", omdat de wereld druk zou zijn met conflicten op andere plekken, zoals Oekraïne en Gaza.

4 uur geleden
VS ontkennen dat Iran heeft gewaarschuwd voor aanval

WASHINGTON (ANP/RTR) - Iran stelt dat het landen in de regio en de Verenigde Staten heeft gewaarschuwd dat het in de nacht van zaterdag op zondag Israël zou aanvallen. Een hoge Amerikaanse overheidsfunctionaris ontkent dat tegenover persbureau Reuters stellig.

4 uur geleden
Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

7 uur geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

7 uur geleden