Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vulkaanuitbarsting Tonga was de grootste ooit gemeten

Vulkaanuitbarsting Tonga was de grootste ooit gemeten

WELLINGTON (ANP/DPA/AFP) - De onderzeese vulkaanuitbarsting bij de eilandengroep Tonga in januari dit jaar was de grootste die ooit met moderne meetapparatuur is gemeten, hebben onderzoekers maandag bevestigd. Het Nieuw-Zeelandse onderzoeksinstituut NIWA ontdekte dat het equivalent van 2,6 miljoen Olympische zwembaden aan zeebodem werd verplaatst tijdens de eruptie. Dat is een derde meer dan de aanvankelijke ramingen aangaven.

Op 15 januari barstte de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai uit. Bij de uitbarsting werd een enorme wolk as en gas de lucht in geblazen. Sommige deeltjes bereikten een hoogte van meer dan 40 kilometer. "De uitbarsting reikte tot recordhoogte en is de eerste die we ooit in de mesosfeer hebben zien doorbreken," aldus zee-geoloog Kevin Mackay. De mesosfeer is een van de luchtlagen in de dampkring rond de aarde.

De eruptie van Hunga Tonga-Hunga Ha'apai lijkt qua omvang de beruchte uitbarsting in 1883 van de vulkaan Krakatoa te benaderen. Die maakte in Indonesië destijds tienduizenden slachtoffers. Hoe groot de uitbarsting van Krakatoa precies was, is echter niet bekend.

De uitbarsting van Hunga Tonga-Hunga Ha'apai in januari zorgde voor een tsunami, die delen van Tonga overspoelde. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Delen van de eilandengroep, waaronder de hoofdstad Nuku'alofa, werden onder een laag as bedekt. Bovendien scheurde een onderzeese internetkabel, waardoor communicatie met het land enige tijd moeilijk was.

Ondanks de enorme verplaatsing van zeebodem bleef de flank van de vulkaan grotendeels intact. Maar de krater van de onderzeese vulkaan is nu wel 700 meter dieper dan voor de uitbarsting.

Meer uit Buitenland

Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

4 uur geleden
Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

8 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

9 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

11 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

14 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

15 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

16 uur geleden