Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vulkaan barst uit nabij Reykjavik, politie roept noodtoestand uit

Vulkaan barst uit nabij Reykjavik, politie roept noodtoestand uit

REYKJAVIK (ANP/AFP/RTR) - In het zuidwesten van IJsland, niet ver van de hoofdstad Reykjavik, is zondagochtend een vulkaan uitgebarsten. Volgens de IJslandse nieuwssite Iceland Monitor heeft de politie de noodtoestand uitgeroepen.

Er is een opening in de aarde ontstaan in Sundhnúk, iets ten noorden van Grindavík, het dorpje dat in december moest worden geëvacueerd na een andere vulkaanuitbarsting. Uiteindelijk kwam Grindavík ongeschonden uit die uitbarsting, omdat de lava in een andere richting stroomde.

Ditmaal stroomt de lava wel in de richting van Grindavík, meldt de IJslandse meteorologische dienst (IMO). Er zouden scheurtjes zijn ontstaan in een deels afgewerkte verstevigingsmuur die na de vorige uitbarsting werd opgetrokken. De lava zou zich al op 450 meter van de eerste huizen van het dorp bevinden. De inwoners zijn opnieuw geëvacueerd.

De vulkanische ondergrond van Reykjanes, het schiereiland ten zuiden van Reykjavik waar Sundhnúk en Grindavík liggen, is de laatste jaren erg actief. Dit is al de vijfde uitbarsting in het gebied sinds 2021.

De vulkaanuitbarsting leidt vooralsnog niet tot hinder voor het vliegverkeer tussen Reykjavik en Schiphol, laat een woordvoerder van de Nederlandse luchthaven weten. Ook van de vorige uitbarsting in december hadden vluchten geen last, zegt hij.

Meer uit Buitenland

Israëlische media: militaire Hamasleider Deif waarschijnlijk dood

JERUSALEM (ANP/DPA/AFP) - De leider van de militaire tak van Hamas, Mohammed Deif, is volgens Israëlische media waarschijnlijk omgekomen door de aanval bij Khan Younis. Het Israëlische leger zei dat Deif is getroffen bij de aanval, maar heeft niet bevestigd of hij daadwerkelijk is omgekomen.

34 minuten geleden
Celstraf ex-premier Pakistan voor illegaal huwelijk teruggedraaid

ISLAMABAD (ANP/AFP) - Een Pakistaans hof heeft de veroordeling van oud-premier Imran Khan voor een illegaal huwelijk teruggedraaid. Daarmee zijn alle veroordelingen die Khan opgelegd kreeg in aanloop naar de Pakistaanse verkiezingen in februari nu teruggedraaid of opgeschort.

1 uur geleden
Zelensky neemt Biden verspreking niet kwalijk

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt het zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden niet kwalijk dat hij hem per ongeluk voorstelde als de Russische president Vladimir Poetin. Deze fout kan als vergeten worden beschouwd gezien alle steun die de Verenigde Staten aan Oekraïne hebben gegeven, aldus Zelensky.

1 uur geleden
Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Zeker 71 Palestijnen zijn omgekomen door een Israëlische aanval bij Khan Younis, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

4 uur geleden
Hamas over dodelijke aanval Al Mawasi: ernstige escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Een hoge Hamasfunctionaris omschrijft de aanval op Al Mawasi in de Gazastrook als een "ernstige escalatie" van de oorlog. Volgens hem toont de aanval bovendien aan dat Israël niet geïnteresseerd is in het bereiken van een overeenkomst over een staakt-het-vuren.

4 uur geleden
Prinses Catherine zondag aanwezig bij herenfinale Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine woont zondag op Wimbledon de finale van het mannenenkelspel bij, meldt Kensington Palace. Dit wordt haar tweede publieke optreden sinds ze wordt behandeld voor kanker.

4 uur geleden
Palestijnse media: tientallen doden bij aanval op Al Mawasi

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

5 uur geleden