Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS zetten onder Biden recordaantal Chinese firma's op zwarte lijst

VS zetten onder Biden recordaantal Chinese firma's op zwarte lijst

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben onder president Joe Biden meer Chinese bedrijven en individuen op de zwarte lijst gezet dan de voorgaande Amerikaanse regeringen. Voor de Chinese bedrijven op de lijst gelden strenge exportbeperkingen. Daarmee wil Washington onder meer voorkomen dat China hoogwaardige technologieƫn in handen krijgt die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

Het Amerikaanse ministerie van Handel voegde donderdag zes nieuwe Chinese bedrijven toe aan de zwarte lijst. Het totale aantal bedrijven en individuen dat door de regering-Biden op de lijst werd gezet bedraagt daarmee 319. Onder voormalig president Donald Trump, die een hevige handelsoorlog met China voerde, waren dat er 306.

Het groeiende aantal Chinese bedrijven waarvoor exportbeperkingen gelden, toont aan dat de Amerikaanse overheid steeds vaker economische instrumenten gebruikt om de doelstellingen van het buitenlands beleid te bereiken. Ook de bezorgdheid over de nationale veiligheid zorgt ervoor dat de VS steeds harder optreden tegen China. De zwarte lijst vormt daarbij een van de belangrijkste wapens van Washington voor het straffen van personen of organisaties in China op grond van nationale veiligheidsredenen.

'Onredelijke onderdrukking'

Biden heeft ook de handelstarieven, die onder Trump werden ingevoerd, gehandhaafd en verder uitgebreid. China heeft het Amerikaanse beleid bestempeld als een poging om zijn economische ontwikkeling te dwarsbomen. Het opleggen van exportbeperkingen aan Chinese bedrijven "is typische economische dwang en eenzijdig pestgedrag", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel over de laatste Amerikaanse acties.

"De VS moeten hun wandaden onmiddellijk corrigeren en een einde maken aan de onredelijke onderdrukking van Chinese bedrijven", aldus de woordvoerder. Volgens hem zal China alle noodzakelijke maatregelen nemen om de wettige rechten en belangen van Chinese bedrijven te verdedigen.

Meer uit Financieel

Bouwbedrijf BAM verkoopt meer woningen dankzij particulieren

BUNNIK (ANP) - Bouwconcern BAM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 440 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 182 woningen van de hand gingen. De woningen werden gekocht door met name particuliere kopers, beleggers zijn nog steeds terughoudend.

8 minuten geleden
DSM-Firmenich ziet volumes weer groeien, omzet daalt licht

HEERLEN (ANP) - Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich heeft de verkoopvolumes in het eerste kwartaal van het jaar weer zien groeien. De omzet daalde echter licht, mede door de aanhoudende zwakke markt voor vitamines. Het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar.

27 minuten geleden
ING boekt iets minder winst, maar vergeet aandeelhouders niet

AMSTERDAM (ANP) - ING heeft zijn kwartaalwinst licht zien afnemen. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voorstaan om geld naar de aandeelhouders te laten gaan. Dat doet ING door voor maximaal 2,5 miljard euro aandelen in te kopen.

45 minuten geleden
Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

9 uur geleden
Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

10 uur geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

10 uur geleden
Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiƫle markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

11 uur geleden