Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen

VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De VS hebben tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uitgewezen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties afgekondigd. Het zijn volgens Washington maatregelen wegens Russische pogingen om met hackers de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar te beïnvloeden.

De sancties richten zich op zestien personen en zestien instellingen in Rusland die achter de pogingen met behulp van hackers zouden zitten en in opdracht van het Kremlin zouden hebben gehandeld. De VS dreigen met meer sancties als Rusland de wereld blijft "destabiliseren".

Rusland heeft al laten weten dat de sancties schadelijk kunnen zijn voor de pogingen van Washington om een top te regelen tussen de presidenten Joe Biden en Vladimir Poetin. Biden begon dinsdag in een telefoongesprek met Poetin over een mogelijke topontmoeting.

Geheime dienst

Onder de uitgewezen Russen zijn volgens Washington vijf leden van de Russische geheime dienst. In Rusland worden onder meer acht technische bedrijven bestraft die voor die dienst werkzaamheden verrichten. Amerikaanse banken mogen straks niet meer in Russische staatsschulden handelen. Volgens een veiligheidsadviseur van Biden, Jake Sullivan, gaat het om "op maat gemaakte maatregelen om het Amerikaanse belang te dienen" en niet om stappen die tot escalatie leiden. De VS blijven met Rusland in gesprek over bijvoorbeeld ontwapening of over de vraag hoe de twee een stabiele relatie kunnen opbouwen.

In Moskou is de Amerikaanse ambassadeur bij Buitenlandse Zaken op het matje groepen. Aangenomen wordt dat Rusland nu tien Amerikanen gaat uitwijzen.

De actie tegen Rusland is volgens het Witte Huis gecoördineerd met westerse bondgenoten. De NAVO steunt het sanctiebeleid, dat mede wordt bepaald door groeiende actuele ergernis in het Westen over de grote Russische troepenaanwas langs de Oekraïense grens en over de inlijving in 2014 van het Oekraïense schiereiland de Krim.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS willen de-escalatie in conflict tussen Israël en Palestina

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt er alles aan te doen om het conflict tussen Israël en Palestina te de-escaleren. De woordvoerster van president Joe Biden zei dat ze de regionale contacten willen gebruiken om tot een oplossing van het gewelddadige conflict te komen.

37 minuten geleden
Rusland noemt VS en Tsjechië onvriendelijk, minder ambassadestaf

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering heeft de Verenigde Staten en Tsjechië vrijdag officieel aangemerkt als onvriendelijke landen. Daardoor is het maximumaantal medewerkers op de ambassade van die landen in Rusland beperkt tot negentien.

3 uur geleden
‘Duitsland bestempelt VK tot risico wegens Indiase coronavariant’

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitsland is van plan het Verenigd Koninkrijk tot risicogebied te verklaren vanwege de extra besmettelijke Indiase variant van het coronavirus die daar de ronde doet. Het besluit kan deze vrijdag al worden genomen, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

3 uur geleden
Libanese betogers dringen Israël binnen

METULAH (ANP) - Een groepje pro-Palestijnse betogers is vanuit Libanon Israël binnengedrongen en weer verjaagd, volgens plaatselijke media. Een groep stookte vuurtjes bij hekken langs de grens en wist vervolgens door een opening in de afrasteringen Israëlisch grondgebied te bereiken. Volgens plaatselijke media is door grenswachten op betogers geschoten en is er een gewond geraakt. De indringers zijn korte tijd later weer naar Libanon teruggegaan.

5 uur geleden
Rechter stopt zaak tegen Italiaanse ex-minister over migranten

CATANIA (ANP/AFP) - Een rechtbank op Sicilië heeft bepaald dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, niet terecht hoeft te staan voor de 'ontvoering' van bootmigranten. Aanklagers voerden aanvankelijk tegen Salvini aan dat hij migranten op zee wederrechtelijk vasthield omdat hij een boot met migranten weigerde toe te laten tot Italiaanse havens in afwachting van toezeggingen uit andere Europese landen om ze op te nemen.

6 uur geleden
Een op de tien Belgen volledig gevaccineerd

BRUSSEL (ANP) - Een op de tien Belgen is volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano hebben 1.196.831 inwoners van België, ofwel 13 procent van alle volwassenen, de nodige prikken gehad. Dat komt overeen met 10,4 procent van de totale bevolking.

7 uur geleden
VS hebben basis in Kandahar na bijna 20 jaar verlaten

KANDAHAR (ANP/AFP) - De VS hebben de ontmanteling van de grote militaire basis in het Afghaanse Kandahar afgerond. Het was de op één na grootste basis van Amerikaanse troepen in het land. Kandahar, 450 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kabul, is de tweede stad van het land en de regio staat bekend als de geboortegrond van de radicale Taliban.

8 uur geleden