Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS zeer bezorgd over Wit-Rusland

VS zeer bezorgd over Wit-Rusland

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - Het gewelddadig optreden tegen demonstranten in Wit-Rusland heeft maandag wereldwijd geleid tot bezorgde reacties. Na kritiek van de Europese Unie zei ook een woordvoerder van de Amerikaanse president Trump dat het Witte Huis "zeer bezorgd" is over de manier waarop de presidentsverkiezing in Wit-Rusland is verlopen.

De woordvoerder van Trump zei dat de "intimidatie van oppositiekandidaten en het vastzetten van vreedzame demonstranten" ertoe hadden bijgedragen dat de verkiezingen niet goed zijn verlopen. "We dringen er bij de regering van Wit-Rusland op aan het recht op vreedzaam samenkomen te respecteren en af te zien van het gebruik van geweld."

De voorzitters van de Europese Commissie en van de Europese Raad, Ursula von der Leyen en Charles Michel, uitten eerder kritiek op het geweld tegen demonstranten in Wit-Rusland en riepen het autocratische regime in Minsk op de fundamentele rechten en vrijheden te respecteren.

Nederlandse regering

Ook de Nederlandse regering maakt zich zorgen over het geweld. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) riep het land op om op een "geloofwaardige en grondige manier verantwoording af te leggen aan de bevolking" over de verkiezingsuitslag. De kiescommissie heeft zittend president Alexander Loekasjenko tot winnaar uitgeroepen. Oppositieleidster en tegenkandidaat Svetlana Tichanovskaja erkent de uitslag niet en roept op tot een hertelling van de stemmen.

Ook maandag trad de politie weer met traangas en rubberkogels op tegen demonstranten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Bert Kaiser 1 maand geleden
ja,en wit Rusland zeer bezorgt over Amerika met hun 5 miljoen besmettingen

Meer uit Buitenland

Politie arresteert in Londen 32 demonstranten tegen lockdown

LONDEN (ANP/DPA/RTR) - De Londense politie heeft zaterdag in het centrum van de stad 32 personen gearresteerd tijdens een demonstratie tegen vaccinatie en corona-maatregelen, zoals afstand houden en mondkapjes dragen. Een groot aantal actievoerders weigerde Trafalgar Square te verlaten toen ze daartoe werden gemaand. Dat leidde tot "bakken vijandigheid en gewelddadigheden tegen agenten", schetste een politiecoördinator de situatie.

49 minuten geleden
Opnieuw dagrecord corona in Frankrijk

PARIJS (ANP/DPA) - De Franse gezondheidsautoriteiten hebben zaterdag wederom een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er 13.498 vastgestelde infecties met het gevreesde virus bij, een paar honderd meer dan vrijdag.

1 uur geleden
'Amy Coney Barrett favoriet om Ginsburg op te volgen'

WASHINGTON (ANP) - Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep, is een van de belangrijkste favorieten om Ruth Bader Ginsburg op te volgen in het Amerikaans Hooggerechtshof. Dat heeft NBC News zaterdag gemeld, met een beroep op drie bronnen. Volgens ingewijden, onder wie een functionaris van het Witte Huis, wordt "de komende dagen" een kandidaat gepresenteerd.

2 uur geleden
Ginsburg krijgt standbeeld in geboorteplaats New York

NEW YORK (ANP) - Ruth Bader Ginsburg, het vrijdag overleden lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, krijgt een standbeeld in de wijk Brooklyn in haar geboorteplaats New York. Dat heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York bekendgemaakt.

5 uur geleden
Opnieuw tientallen betogers opgepakt in Minsk

MINSK (ANP) - De Wit-Russische oproerpolitie heeft zaterdagmiddag in Minsk opnieuw tientallen demonstranten opgepakt. Voor de zoveelste keer gingen vooral vrouwen in de hoofdstad de straat op om het aftreden te eisen van president Alexandr Loekasjenko, die vorig maand volgens hen de verkiezingsuitslag in zijn voordeel heeft veranderd.

7 uur geleden
Trump kondigt spoedige nominatie nieuwe opperrechter aan

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Trump wil snel een nieuwe kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof voordragen aan de Senaat. Dat zei hij amper een dag na het overlijden van Ruth Bader Ginsburg, het progressiefste lid van het hof. Ginsburg overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd. Ze kampte al tien jaar met verschillende vormen van kanker.

7 uur geleden
Taiwan beschuldigt China van schenden luchtruim

TAIPEI (ANP/DPA) - Chinese straaljagers hebben volgens het Taiwanese ministerie van Defensie voor de tweede dag op rij het luchtruim van de eilandstaat geschonden. Taiwan noemt het een provocatie. De actie valt samen met een bezoek van hoge Amerikaanse en Japanse functionarissen. Die zijn officieel op bezoek in Taiwan om de laatste eer te bewijzen aan oud-president Lee Teng-hui, die in juli overleed.

7 uur geleden