Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS willen 'rafelige bondgenootschappen' opknappen tegen China

VS willen 'rafelige bondgenootschappen' opknappen tegen China

WASHINGTON (ANP/AFP) - De aanstaande minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Anthony Blinken, wil de "rafelige bondgenootschappen" herstellen en samen "China de baas worden". Volgens Blinken moeten de VS de voornaamste wereldmacht blijven, maar ook nieuwe samenwerking zoeken in de wereld voor internationale uitdagingen als de verandering van het klimaat en het gevreesde coronavirus. De internationale relaties van de VS met bijvoorbeeld Europa, China, Rusland, de NAVO, de VN en de buurlanden Mexico en Canada zijn de afgelopen vier jaar veel slechter geworden.

De New Yorker Blinken zegt dit bij zijn komende installatie als minister. Amerika heeft volgens hem meer capaciteiten dan welke andere mogendheid dan ook om landen "te mobiliseren voor hogere doelen". De 58-jarige Blinken is onder meer bekend door zijn inzet voor humanitaire kwesties.

De nieuwe regering van de Democraat Joe Biden lijkt een belangrijk deel van het beleid van Bidens voorganger Donald Trump radicaal over boord te gaan gooien. Trump predikte het nationaal belang als prioriteit en zag in veel bondgenootschappen en verdragen zaken die in zijn ogen in strijd met dat belang waren. Ook militair ingrijpen in het buitenland vond Trump meestal geldverspilling. Hij schold graag op het defensiebondgenootschap NAVO waar Washington volgens hem circa 70 procent van de kosten voor betaalt. Trump hekelde eerdere handelsverdragen, vooral die met China, met de buurlanden en Europa, waarin de VS volgens Trump benadeeld werden.

Blinken omarmt China niet in zijn toespraak van dinsdag. Hij wil zelfs bondgenootschappen repareren om de Volksrepubliek te temmen, maar hij zei ook dat hij bescheidenheid zal betrachten. Hij heeft eerder wel de nieuwe handelsovereenkomsten die Trump met China sloot "een debacle" genoemd. Hij is ook geen fan van de brexit die hij eerder als "een volslagen rotzooi" betitelde. De Joodse Blinken heeft Trumps beleid ten aanzien van Israël wel geprezen en heeft daarom het aangaan van betrekkingen tussen Israël en Arabische Golfstaten toegejuicht. Hij heeft Trump bekritiseerd over diens opzegging van een internationaal nucleair akkoord met Iran.

Meer uit Buitenland

Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

3 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

5 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

7 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

8 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Bondskanselier ontkent rol bij kolossaal bankschandaal in Hamburg

HAMBURG (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft in gesprek met de pers weersproken ooit politieke invloed te hebben misbruikt toen hij burgemeester van Hamburg was in een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Scholz wordt er komende week in Hamburg in een hoorzitting over aan de tand gevoeld.

14 uur geleden
Russische rechtbank plaatst tv-journaliste onder huisarrest

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, wereldberoemd door haar protest tegen de oorlog in Oekraïne, heeft tot begin oktober huisarrest opgelegd gekregen. Een rechtbank in Moskou heeft dat bepaald in een zaak die draait om het "in diskrediet brengen" van het Russische leger.

18 uur geleden