Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS willen 'rafelige bondgenootschappen' opknappen tegen China

VS willen 'rafelige bondgenootschappen' opknappen tegen China

WASHINGTON (ANP/AFP) - De aanstaande minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Anthony Blinken, wil de "rafelige bondgenootschappen" herstellen en samen "China de baas worden". Volgens Blinken moeten de VS de voornaamste wereldmacht blijven, maar ook nieuwe samenwerking zoeken in de wereld voor internationale uitdagingen als de verandering van het klimaat en het gevreesde coronavirus. De internationale relaties van de VS met bijvoorbeeld Europa, China, Rusland, de NAVO, de VN en de buurlanden Mexico en Canada zijn de afgelopen vier jaar veel slechter geworden.

De New Yorker Blinken zegt dit bij zijn komende installatie als minister. Amerika heeft volgens hem meer capaciteiten dan welke andere mogendheid dan ook om landen "te mobiliseren voor hogere doelen". De 58-jarige Blinken is onder meer bekend door zijn inzet voor humanitaire kwesties.

De nieuwe regering van de Democraat Joe Biden lijkt een belangrijk deel van het beleid van Bidens voorganger Donald Trump radicaal over boord te gaan gooien. Trump predikte het nationaal belang als prioriteit en zag in veel bondgenootschappen en verdragen zaken die in zijn ogen in strijd met dat belang waren. Ook militair ingrijpen in het buitenland vond Trump meestal geldverspilling. Hij schold graag op het defensiebondgenootschap NAVO waar Washington volgens hem circa 70 procent van de kosten voor betaalt. Trump hekelde eerdere handelsverdragen, vooral die met China, met de buurlanden en Europa, waarin de VS volgens Trump benadeeld werden.

Blinken omarmt China niet in zijn toespraak van dinsdag. Hij wil zelfs bondgenootschappen repareren om de Volksrepubliek te temmen, maar hij zei ook dat hij bescheidenheid zal betrachten. Hij heeft eerder wel de nieuwe handelsovereenkomsten die Trump met China sloot "een debacle" genoemd. Hij is ook geen fan van de brexit die hij eerder als "een volslagen rotzooi" betitelde. De Joodse Blinken heeft Trumps beleid ten aanzien van Israël wel geprezen en heeft daarom het aangaan van betrekkingen tussen Israël en Arabische Golfstaten toegejuicht. Hij heeft Trump bekritiseerd over diens opzegging van een internationaal nucleair akkoord met Iran.

Meer uit Buitenland

Israël: burgers bij aanval Rafah mogelijk omgekomen door brand

RAFAH (ANP/RTR) - De burgers die zondagavond bij de Palestijnse stad Rafah om het leven zijn gekomen, zijn mogelijk gestorven door een brand, zegt Israël. Dat vuur zou veroorzaakt zijn door een luchtaanval.

35 minuten geleden
Franse president verontwaardigd over Israëlische aanval bij Rafah

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is "verontwaardigd" over de Israëlische aanval bij Rafah waar zondag 45 doden bij vielen. "Deze operaties moeten stoppen", schrijft hij op X.

51 minuten geleden
FBI onderzoekt verkoop stukken British Museum via eBay

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse FBI onderzoekt de verkoop van antieke voorwerpen die zijn gestolen uit het British Museum, schrijft de BBC. De museumstukken stonden te koop op het onlineplatform eBay.

1 uur geleden
Rusland meldt nieuwe veroveringen in oosten van Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft nieuwe militaire successen geclaimd in het oosten van Oekraïne. De strijdkrachten veroverden daar de plaatsen Ivanivka in de regio Charkiv en Netajlove in Donetsk, zegt het Russische ministerie van Defensie.

1 uur geleden
Oekraïense drone raakt Russische radar op recordafstand

ORSK (ANP/RTR) - Een Oekraïense drone heeft volgens een inlichtingenbron in Kyiv een Russisch radarsysteem in Orsk geraakt. Dat is een stad die op meer dan 1500 kilometer van de grens met Oekraïne ligt en dat zou een recordafstand zijn voor de Oekraïense drone.

2 uur geleden
Polen presenteert plannen voor versterking oostelijke grens

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft plannen gepresenteerd om de grens met Rusland en Belarus te versterken. Er moeten onder meer verdedigingswerken worden aangelegd. Minister van Defensie Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sprak over de grootste operatie om de Poolse oostgrens, en daarmee de oostelijke NAVO-flank, weerbaarder te maken sinds 1945.

2 uur geleden
China en Zuid-Korea willen denuclearisatie Koreaans schiereiland

SEOUL (ANP/AFP) - China, Zuid-Korea en Japan hebben op een zeldzame top uitgesproken voor de "denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland" te zijn. De vrede daar "is in ons gezamenlijk belang en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid", schrijven de landen in een verklaring.

2 uur geleden