Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS weren aluminium uit Rusland met forse importheffing

VS weren aluminium uit Rusland met forse importheffing

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten voeren een importheffing van 200 procent in op aluminium uit Rusland. Op die manier hoopt de Amerikaanse regering Russisch aluminium buiten de deur te houden, waarmee een belangrijke afzetmarkt wegvalt. De handelsbarrière maakt deel uit van een nieuw pakket aan sancties waarmee de Amerikanen Rusland willen straffen voor de inval in Oekraïne, die precies een jaar geleden begon.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel helpt de verdriedubbeling van de importprijzen voor Russisch aluminium ook arbeiders van de metaalindustrie in de Verenigde Staten. Een grote Amerikaanse aluminiumfabrikant, Alcoa, reageerde enthousiast op de maatregel. "We blijven voorstander van sancties als effectief middel van de overheid om maatregelen te nemen tegen Rusland en het speelveld met Amerikaanse producenten gelijker te maken."

Rusland is een van 's werelds grootste aluminiumproducenten en was vorig jaar goed voor iets meer dan 4 procent van alle aluminium die de VS importeerde. Het nieuws over de importheffing zorgde op grondstoffenmarkten niet direct voor een prijsstijging voor aluminium. Volgens analisten komt dat doordat de export van Russisch aluminium naar andere landen vooralsnog doorgaat.

Sanctielijst VS

Afgelopen najaar pleitten vijf Europese brancheorganisaties voor de metaalsector nog tegen een importverbod op Russisch aluminium in de Europese Unie. Dat zou te veel banen kosten in de metaalverwerkende sector, zo betoogden ze.

De VS plaatsten vrijdag ook MTS Bank op de sanctielijst vanwege de oorlog in Oekraïne. Die Russische bank heeft ook activiteiten in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast belandde de Credit Bank van Moskou, een van de tien grootste banken van Rusland, op de zwarte lijst. Verder werden 250 personen op de sanctielijst gezet, onder wie enkele Duitsers en Zwitsers die westerse technologie naar Rusland zouden hebben doorgesluisd.

Meer uit Financieel

Huishoudens verbruikten dit jaar kwart minder gas door zacht weer

EINDHOVEN (ANP) - Huishoudens hebben dit jaar al ruim een kwart minder aardgas verbruikt door de ongewoon hoge temperaturen, vergeleken met voorgaande jaren. Als het zachte weer aanhoudt, kan de besparing volgens consumentencollectief UnitedConsumers deze winter oplopen tot bijna 200 euro.

9 minuten geleden
Daling diefstallen van auto's en motoren zet door

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal diefstallen van auto's en motoren van vorig jaar zet begin dit jaar door, meldt het Verbond van Verzekeraars. In januari zijn 1463 voertuigen gestolen, een daling van 14 procent.

43 minuten geleden
Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

1 uur geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

1 uur geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

1 uur geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

2 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

3 uur geleden