Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: Veiligheidsraad stemt vrijdag over staakt-het-vuren Gaza

VS: Veiligheidsraad stemt vrijdag over staakt-het-vuren Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - Een Amerikaanse oproep voor een "onmiddellijk staakt-het-vuren" in Gaza wordt vrijdag in stemming gebracht bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zegt de Amerikaanse afvaardiging. Met zo'n bestand moeten wat de VS betreft ook Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten.

De resolutie was afgelopen nacht al aangekondigd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. Hij is in het Midden-Oosten om te praten over de situatie in Gaza en over hulp voor de bewoners. De toon van de VS tegenover Israël is de laatste weken strenger geworden, al vinden critici dat de Amerikanen nog veel harder zouden moeten optreden.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield zal de resolutie "ondubbelzinnig diplomatieke inspanningen ondersteunen om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza te komen als onderdeel van een deal rond gijzelaars".

Vooralsnog hebben de VS in de Veiligheidsraad resoluties die opriepen tot een bestand tegengehouden. Zonder steun van de VS kan de raad geen resoluties aannemen.

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

16 minuten geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

7 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

7 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

8 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

8 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

10 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

11 uur geleden