Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: twee derde gedistribueerde coronavaccins nog ongebruikt

VS: twee derde gedistribueerde coronavaccins nog ongebruikt

NEW YORK (ANP) - Meer dan twee derde van de coronavaccins die in de Verenigde Staten zijn gedistribueerd blijft tot dusver ongebruikt, hebben Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen maandag gezegd. De gouverneurs van de staten New York en Florida hebben al aangekondigd om ziekenhuizen te gaan straffen die de beschikbare vaccins niet snel genoeg gebruiken.

De federale regering heeft inmiddels zo'n 15 miljoen doses coronavaccin gedistribueerd, maar daarvan zijn er vooralsnog maar zo'n 4,5 miljoen toegediend, maakte het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie CDC maandag bekend. Daarmee lopen de VS voorlopig ver achter op schema met het inenten. Doel was om eind afgelopen jaar al 20 miljoen mensen een prik te hebben gegeven. Volksgezondheidsfunctionarissen houden er wel rekening mee dat het tempo in de komende weken wordt opgevoerd.

New Yorkse ziekenhuizen moeten aangekomen vaccins binnen een week toedienen, of ze riskeren een boete en verminderde leveringen in de toekomst, dreigde gouverneur Andrew Cuomo maandag, enkele uren voordat hij het eerste vastgestelde geval van de Britse gemuteerde variant van het coronavirus in zijn staat aankondigde. "Ik wil de vaccins niet in de koeling of de vriezer, ik wil ze in iemands arm", aldus Cuomo. "Als je deze functie niet uitvoert, doet dat vragen rijzen over de efficiëntie van een ziekenhuis."

New Yorkse ziekenhuizen hebben tot dusver minder dan de helft van hun beschikbare vaccins toegediend, maar er is veel onderling verschil in prestatie, zei Cuomo. De publieke ziekenhuizen in de stad New York hebben maar 31 procent van de vaccins gebruikt, terwijl dat bij een aantal particuliere ziekenhuizen 99 procent is.

In Florida, een staat die geliefd is bij gepensioneerden, heeft de staat senioren voorrang gegeven voor de vaccins. Gouverneur Ron DeSantis kondigde daar aan dat ziekenhuizen die de vaccins sneller toedienen, meer vaccins geleverd krijgen. "Ziekenhuizen die niet goed presteren in vaccineren zullen hun leveranties verliezen ten gunste van ziekenhuizen die wel presteren", aldus DeSantis. Florida gaat ook duizend extra verplegers inzetten om het vaccinatieproces te versnellen.

De Verenigde Staten zijn van alle landen in de wereld het hardst getroffen door de coronapandemie. Tot dusver raakten bijna 21 miljoen personen besmet, en overleden in de VS meer dan 353.000 personen bij wie het coronavirus is vastgesteld.

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

4 uur geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

13 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

14 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

15 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

15 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

19 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

19 uur geleden