Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS trekken 53 miljoen uit voor herstel Oekraïens energienet

VS trekken 53 miljoen uit voor herstel Oekraïens energienet

BOEKAREST/WASHINGTON (ANP/RTR) - Oekraïne krijgt een Amerikaans steunpakket van 53 miljoen dollar om het energienet te versterken en herstellen. Oekraïne komt nog een derde van de gebruikelijke energietoevoer tekort na een golf Russische raketaanvallen op de stroomvoorziening.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, zei dinsdag bij een NAVO-bijeenkomst in Boekarest dat het land vooral westerse luchtverdedigingssystemen en transformatoren nodig heeft. Transformatoren reguleren de spanning in de stroomvoorziening. De apparaten zijn onderdeel van het steunpakket van de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de benodigde apparatuur snel wordt geleverd, om de Oekraïners door de winter te helpen. De VS hebben sinds de Russische invasie 145 miljoen dollar uitgegeven aan de versterking van het Oekraïense energienet.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dinsdag in een overleg met de leiders van het Amerikaanse parlement dat hulp aan Oekraïne en het tegengaan van covid prioriteiten blijven voor de Amerikaanse regering.

Meer uit Buitenland

Dodental aardbevingen Turkije en Syrië opgelopen tot boven 6000

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn 6200 doden geteld na de zware aardbevingen van maandag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat dit cijfer nog fors zal stijgen. In Turkije alleen gaat het om 4544 doden en bijna 27.000 gewonden.

9 minuten geleden
Eurocommissaris: drugsmaffia even gevaarlijk als terrorisme

ANTWERPEN (ANP) - De georganiseerde misdaad heeft zo'n vlucht genomen dat die inmiddels even gevaarlijk is voor de samenleving als terrorisme, zegt Eurocommissaris Ylva Johansson. De Europese havens en opsporingsdiensten moeten beter samenwerken om de drugsbendes aan te kunnen, zei ze op bezoek in de haven van Antwerpen.

34 minuten geleden
Sinds eeuwwisseling ruim honderd bevingen met kracht 7.5 of hoger

GAZIANTEP (ANP) - De aardbeving maandagnacht in Zuid-Turkije en Syrië was met een kracht van 7.8 uitzonderlijk zwaar voor de regio. De laatste keer dat Turkije werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.5 of hoger was in 1999. Bij deze aardbeving nabij het West-Turkse Izmit kwamen ruim 17.000 mensen om het leven.

59 minuten geleden
Aantal Nederlandse vermisten in Turkije gestegen naar acht

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Eerder op de dag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken nog zes vermisten.

1 uur geleden
Turkije weigert aardbevingshulp Cyprus

ANKARA/NICOSIA (ANP) - Turkije weigert aardbevingshulp van het nabijgelegen Cyprus. De Turkse autoriteiten hebben het sturen van een reddingsteam afgewezen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Cypriotische media.

1 uur geleden
Vier Turken opgepakt na 'provocerende' berichten over aardbeving

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse politie heeft vier mensen opgepakt naar aanleiding van "provocerende" posts op sociale media over de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt de politie dinsdag.

2 uur geleden
Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

TEHERAN (AFP/ANP) - Iran heeft een nieuwe luchtmachtbasis geopend, honderden meters onder het Zagrosgebergte. Die moet Amerikaanse bombardementen kunnen weerstaan. De aankondiging van die zogenoemde 'Oghab 44-'basis lijkt een reactie op de gezamenlijke militaire oefening van de Verenigde Staten en Israël twee weken geleden.

2 uur geleden