Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

De B-21 is uitgerust met zogenaamde stealth-technologie, waardoor het toestel ongezien diep in vijandig gebied kan binnendringen. Aan het toestel, dat 700 miljoen dollar per stuk gaat kosten, werd jarenlang in het diepste geheim gewerkt.

Bij een inhuldigingsceremonie bij fabrikant Northrop Grumman in Californië waren Amerikaanse topfunctionarissen aanwezig, onder wie defensieminister Lloyd Austin. "De B-21 is een bewijs van Amerika's blijvende voorsprong op het gebied van vindingrijkheid en innovatie", zei hij.

Eerste officiële vlucht

Northrop Grumman noemt de B-21 "de toekomst van afschrikking". Veel details blijven geheim, maar het toestel zou een aanzienlijke verbetering op de andere bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht zijn. Toekomstige wapensystemen zouden makkelijk ingepast kunnen worden in de "open systeemarchitectuur" van het vliegtuig. Volgend jaar zou de eerste officiële vlucht van het toestel plaatsvinden, de luchtmacht beoogt er honderd van in te slaan.

De presentatie van de nieuwe bommenwerper komt er op een moment van verhoogde spanning met Rusland. Ook houden Amerikaanse militaire planners rekening met een mogelijke invasie van Taiwan door China. Een recent rapport van het Pentagon stelt dat China zijn aantal kernkoppen heeft verdubbeld, veel sneller dan de VS verwachtten.

Meer uit Buitenland

Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

45 minuten geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

47 minuten geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

2 uur geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

4 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

5 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

6 uur geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

7 uur geleden