Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS-toezichthouder: sneltests minder nauwkeurig bij omikron

VS-toezichthouder: sneltests minder nauwkeurig bij omikron

WASHINGTON (ANP/AFP) - Sneltests geven meer kans op een vals negatief resultaat bij besmetting met de omikronvariant in vergelijking met eerdere varianten, zegt de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA.

De FDA is tot die conclusie gekomen na een gezamenlijke studie met de Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH. Daarin werden de prestaties gemeten van sneltests, ook bekend als antigeentests, met monsters die levende versies van de omikronvariant bevatten.

"Vroege gegevens suggereren dat antigeentests de omikronvariant detecteren, maar mogelijk een verminderde gevoeligheid hebben", aldus de FDA. 'Gevoeligheid' is een maatstaf voor hoe waarschijnlijk het is dat een test een besmetting kan vaststellen.

De FDA blijft het gebruik van antigeentests toestaan, met de aantekening dat mensen ze moeten blijven gebruiken in overeenstemming met de instructies. Zo schrijven sommige sneltests voor om een tweede test uit te voeren, na een bepaalde periode, om een ​​negatief resultaat te bevestigen.

Als iemand negatief test met een sneltest maar wel Covid-19-symptomen heeft of is blootgesteld aan iemand met Covid-19, dan adviseert de FDA om toch een ​​PCR-test te laten doen.

Meer uit Buitenland

Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

35 minuten geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

59 minuten geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

1 uur geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

3 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

3 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

3 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het gaat goed met het hoofd van de rooms-katholieke kerk. Hij maakte volgens zijn arts een grapje vlak nadat hij wakker werd.

3 uur geleden