Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS sturen rampenbestrijding naar grens om kinderen bij te staan

VS sturen rampenbestrijding naar grens om kinderen bij te staan

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft de hulp ingeschakeld van rampenbestrijdingsdienst FEMA, die doorgaans wordt ingezet bij overstromingen en noodweer, om te assisteren aan de grens met Mexico. De autoriteiten zien namelijk een groeiend aantal minderjarige migranten de grens bereiken. FEMA moet de kinderen de komende 90 dagen "helpen opvangen, onderdak bieden en vervoeren", zei minister Alejandro Mayorkas van Binnenlandse Veiligheid zaterdag.

De grensbewakingsdienst heeft momenteel haar handen vol aan kinderen die zonder ouders of voogd de grens oversteken. De minderjarige migranten moeten eigenlijk binnen 72 uur worden overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, dat vervolgens kijkt of ze bijvoorbeeld bij een familielid of opvangouders ondergebracht kunnen worden tot hun asieltraject is afgerond. Maar door het groeiende aantal kinderen stokt dat proces en moeten de kinderen langer in de detentiecentrums blijven.

"Ik ben ongelooflijk trots op de agenten van de grensbewaking, die de klok rond hebben gewerkt onder moeilijke omstandigheden om voor kinderen te zorgen die tijdelijk onder onze hoede zijn. Maar zoals ik al vaker heb gezegd, is een grensbewakingsfaciliteit geen plaats voor een kind. We werken samen met HHS (het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken) om in de zorg van onbegeleide kinderen te voorzien", aldus Mayorkas.

De Amerikaanse president Joe Biden hanteert in vergelijking met zijn voorgang Donald Trump een ruimhartiger migratiebeleid. Sindsdien is ook het aantal minderjarige migranten dat aan de grens arriveert toegenomen. Donderdag zaten volgens een regeringsmedewerker meer dan 3600 minderjarigen in de faciliteiten van de grensbewaking. Dat is vier keer zoveel als het aantal eind februari.

Meer uit Buitenland

EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.

20 minuten geleden
Britse premier onder vuur van partijgenoten over migratieplan

LONDEN (ANP) - Conservatieve parlementariërs klagen steen en been dat hun premier Rishi Sunak niet in staat lijkt illegale migratie te stoppen. Ze vinden zijn voornaamste plan om dat te doen in samenwerking met Rwanda ook ontoereikend. Dinsdag komt het Lagerhuis bijeen om over Sunaks inmiddels aangepaste plan te debatteren en te stemmen.

21 minuten geleden
Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

BRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

1 uur geleden
Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.

1 uur geleden
Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

2 uur geleden
VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

3 uur geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

3 uur geleden