Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS sturen 450 miljoen dollar aan veiligheidshulp naar Oekraïne

VS sturen 450 miljoen dollar aan veiligheidshulp naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zullen naar verwachting nog eens 450 miljoen dollar (428 miljoen euro) aan veiligheidshulp aan Oekraïne verstrekken, inclusief meer langeafstandsraketsystemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme regeringsbronnen.

Een officiële aankondiging volgt mogelijk later donderdag al. Het nieuwe pakket bevat naar verwachting vier extra 'High Mobility Artillery Rocket Systems' (), een krachtig langeafstandswapensysteem dat het Oekraïense leger nodig zegt te hebben om het bereik te evenaren van Russische raketsystemen die op grote schaal tegen Oekraïense posities in Donbas worden gebruikt.

Volgens Washington heeft Kiev verzekerd dat de langeafstandsraketten niet worden gebruikt om Russisch grondgebied aan te vallen. Dat zou immers tot escalatie van het conflict kunnen leiden.

Moskou heeft gewaarschuwd dat het doelen in Oekraïne zal treffen die het "nog niet eerder heeft geraakt" als het Westen langeafstandsraketten aan Oekraïne levert die met nauwkeurige lanceersystemen zoals Himars kunnen worden afgevuurd.

Meer uit Buitenland

Britse premier: oorlog tegen Rusland is als strijd tegen Hitler

ELMAU (ANP/DPA) - De Britse premier Boris Johnson heeft de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland vergeleken met de strijd tegen nazi-dictator Adolf Hitler. De prijs voor vrijheid is het waard om te betalen, vertelde Johnson maandag aan de Britse omroep BBC bij de G7-top in het Zuid-Duitse kasteel Elmau.

2 uur geleden
NAVO verachtvoudigt snelle reactiemacht

BRUSSEL (ANP) - De NAVO gaat zijn snelle reactiemacht (NRF) fors vergroten. Die gaat van ongeveer 40.000 naar meer dan 300.000 man, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

3 uur geleden
Zelenski vraagt G7 om luchtafweer, wil voor winter einde oorlog

KRÜN (ANP/RTR/BLOOMBERG/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de G7-landen gevraagd om extra luchtafweergeschut te sturen. Hij deed dat maandag via een liveverbinding met de top die deze dagen in Schloss Elmau in Zuid-Duitsland wordt gehouden, meldt de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Ook melden twee bronnen dat Zelenski gezegd heeft dat hij voor het begin van de winter de oorlog beëindigd wil hebben.

5 uur geleden
Politie Zuid-Afrika staat voor een raadsel na vondst 21 lichamen

KAAPSTAD (ANP/DPA/AFP/RTR) - De politie in Zuid-Afrika tast nog altijd in het duister over de doodsoorzaak van 21 jongeren die zondagochtend levenloos zijn aangetroffen in een kroeg in de stad Oos-Londen. 31 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen liggen daar maandag nog steeds.

6 uur geleden
Vuurwerk zorgt voor paniek tijdens gaypride in New York

NEW YORK (ANP/AFP) - Tijdens een gaypride in New York is zondagavond onder de aanwezigen paniek ontstaan toen ze schoten dachten te horen. Honderden mensen probeerden Washington Square Park in allerijl te verlaten. Volgens de politie ging het om knallen die door vuurwerk werden veroorzaakt.

7 uur geleden
Oekraïens leger: aanvallen nabij Lisitsjansk afgeslagen

KIEV (ANP/DPA/RTR) - Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen aanvallen van de Russen ten westen van de stad Lisitsjansk afgeslagen. Daarmee heeft het weten te voorkomen dat de strategisch belangrijke stad omsingeld zou worden, aldus de generale staf. De gouverneur van de regio roept inwoners van Lisitsjansk wel op om per direct weg te gaan. Volgens Sergej Gaidai zijn de omstandigheden in de stad zeer lastig.

8 uur geleden
President Ecuador verlaagt brandstofprijzen vanwege protesten

QUITO (ANP/AFP) - President Guillermo Lasso van Ecuador heeft aangekondigd de brandstofprijzen in het land met 10 procent te zullen verlagen. Daarmee hoopt hij een einde te kunnen maken aan protesten in het land die al weken aanhouden. In negentien van de 24 provincies van het olierijke land zijn door demonstranten wegblokkades opgeworpen. De regering waarschuwt dat als de protesten niet stoppen, de olieproductie in het Zuid-Amerikaanse land binnen twee dagen dreigt stil te vallen.

10 uur geleden